Καλύπτοντας τον πρώην Φρουρά της ASU Jahii Carson

Ιστορία από τον Evan Oscherwitz

Ο τρόπος ζωής ενός διεθνούς παίκτη μπάσκετ είναι αυτός που λίγοι άνθρωποι μπορούν να χειριστούν. Χρειάζεται ένας ειδικός τύπος ατόμου για να αντιμετωπίσει τη συνεχή κίνηση, τα εμπόδια επικοινωνίας και το άγνωστο περιβάλλον, πέρα ​​από τις τεράστιες προσδοκίες που συνοδεύει το να είσαι επαγγελματίας αθλητής.

Η περιπέτεια του μπάσκετ του Jahii Carson τον πήρε από τη μητρική του Φοίνιξ στη νοτιοανατολική ευρωπαϊκή χώρα της Βουλγαρίας, όπου παίζει για το ακαδημαϊκό Plovdiv του Βουλγαρικού Εθνικού Συνδέσμου Μπάσκετ.

Στην πορεία, έκανε στάσεις σε οκτώ διαφορετικές χώρες σε τρεις ηπείρους, βιώνοντας το καλύτερο και το χειρότερο που έχει να προσφέρει το διεθνές παιχνίδι.

Ένας μικρότερος αλλά εξαιρετικά ταλαντούχος σκορ φρουράς που βγαίνει από την πολιτεία της Αριζόνα, ο Carson πέρασε στο προσχέδιο του NBA του 2014 και επέλεξε να πάει στη διεθνή διαδρομή αντί να δοκιμάσει την τύχη του στο G-League.

Η απόφασή του γεννήθηκε μια περίφημη επαγγελματική καριέρα που περιλαμβάνει πολλές επιλογές all-star, νίκες διαγωνισμού και αρκετές τρελές ιστορίες για να γεμίσει ένα βιβλίο.

«Η απόφαση για μένα να φύγω ήταν βασικά μια απόφαση για το πώς θα μπορούσα να συνεχίσω την καριέρα μου και να είμαι ακόμη σχετικός», είπε ο Carson. “Αν προσπαθήσω ποτέ να επιστρέψω στο NBA, είναι σαν,” εντάξει, καλά έπαιξε στα κορυφαία πρωταθλήματα στον κόσμο “έτσι θα ήταν μια ευκολότερη μετάβαση.”

Η πρώτη στάση στην παγκόσμια περιοδεία του Carson ήταν η Αυστραλία, όπου έπαιξε μια σεζόν για τους Wollongong Hawks του NBL. Έλαβε πρόσκληση θερινού πρωταθλήματος από το Orlando Magic μετά από εκείνη τη σεζόν, αλλά ένας τραυματισμός έριξε ένα κλειδί στα σχέδιά του να κερδίσει ένα ρόστερ.

Ο Carson έριξε τα βλέμματά του στην Ευρώπη αφού επέστρεψε στην υγεία, μπήκε στην Τουρκία και έπαιξε αρκετά καλά για να κερδίσει μια πρόσκληση για προπόνηση από το Oklahoma City Thunder Ωστόσο, η μεγάλη και εξαντλητική ευρωπαϊκή σεζόν είχε πληγεί και οι ελπίδες του να κάνουν εντύπωση στον Thunder εκτροχιάστηκαν για άλλη μια φορά από τραυματισμό.

«Είχα έναν μικρό τραυματισμό που με εμπόδισε να συμμετάσχω στα πραγματικά παιχνίδια», είπε ο Carson. «Οι εποχές στο εξωτερικό είναι τόσο αυστηρές και τόσο μεγάλες που αν βγείτε από αυτό το κουτί θα μπορούσατε να χάσετε αυτήν την ευκαιρία να επιστρέψετε σε αυτό το κουτί. Μέχρι να βρω τη σωστή κατάσταση που πάντα ένιωθα το σωστό χρόνο να επιστρέψω και να μπω σε ένα στρατόπεδο του ΝΒΑ και να πάρω μια ευκαιρία στο ΝΒΑ, πρέπει απλώς να αντέξω αυστηρά στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό. “

Από εκεί, η Carson θα ταξιδέψει στον Καναδά, την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Ρουμανία, την Ισλανδία και τελικά τη Βουλγαρία. Κάθε στάση ήρθε με το μερίδιο της επιτυχίας της, αλλά υπήρχαν και δύσκολες στιγμές επίσης.

Ενώ ένιωθε στο σπίτι της στην Αυστραλία λόγω του ζεστού κλίματος και της έλλειψης γλωσσικού φραγμού, η πραγματικότητα του να είσαι νεαρός Αμερικανός παιδί σε μια μακρινή χώρα με λίγους αγγλόφωνους τον χτύπησε σκληρά μόλις έφτασε στην Ευρώπη και χρειάστηκε λίγο να συνηθίσει προς το.

«Αυτό ήταν το πραγματικό σοκ του πολιτισμού», είπε ο Κάρσον. «Ήμουν στην Τουρκία, ήμουν στην Ελλάδα, δεν μιλούν παρά τη μητρική τους γλώσσα. Είστε μόνος, πρέπει να βρείτε πράγματα μόνοι σας, πρέπει να προσπαθήσετε να βρείτε κάποιον που καταλαβαίνει τα Αγγλικά και που μπορεί να καταλάβει πού πρέπει να πάτε για να πάρετε ορισμένα πράγματα. Ήταν δύσκολο, αλλά το έχω συνηθίσει τώρα. “

Τα συναισθήματα απομόνωσης δεν ήταν το μόνο πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Carson κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα. Ενώ ηγήθηκε του πρωταθλήματος σε γηπεδούχους γκολ και τερμάτισε πέμπτος στο σκορ, η ομάδα του Κορόιβου τερμάτισε 13ου από 14 ομάδες και υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία της χώρας στο τέλος του έτους.

Η υποβιβασμός είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων από την τηλεόραση και τις χορηγίες για την ομάδα, γεγονός που εξόργισε τη διοίκηση της ομάδας για να στείλει τον Carson και έναν συμπαίκτη του, παρόλο που ήταν ένα από τα μοναδικά φωτεινά σημεία της ομάδας.

«Βασικά μας είπαν,« όταν φτάσετε στην Αθήνα, εγκαταλείπετε το αυτοκίνητό σας και το κέντρο ενοικίασης θα σας δώσει τα εισιτήρια και τα δρομολόγια σας », είπε ο Carson. «Εγκαταλείπουμε τα αυτοκίνητά μας, πηγαίνουμε περπατώντας απέναντι από το αεροδρόμιο και στέλνουμε μήνυμα στον Γενικό Διευθυντή μας. Μας στείλει μήνυμα και λέει, «δεν θα πληρώσουμε για την πτήση σας για το σπίτι». Αυτό είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί σε κάποιον που βρίσκεται στο εξωτερικό και όχι από εκεί. “

Το φιάσκο του αεροπορικού εισιτηρίου ήταν αρκετά τραυματικό ώστε ο συμπαίκτης του να αποσυρθεί εντελώς από το μπάσκετ, αλλά ο Carson δεν το άφησε να τον αποτρέψει από το να συνεχίσει να χτίζει το εμπορικό του σήμα στην Ευρώπη. Χωρίς ικανοποίηση με την επιτυχία του γυμνασίου και του κολλεγίου, η επιθυμία του Carson να παραμείνει σχετικός τον παρακινεί να βελτιωθεί σε κάθε στάση που κάνει στο ταξίδι του.

«Θέλω πραγματικά να παίξω στο υψηλότερο επίπεδο ανταγωνισμού», είπε. «Όποτε κάποιος βλέπει ή ακούει για μένα και θυμάται τι έκανα στο γυμνάσιο και στο κολέγιο, θέλω να ξέρουν ότι κάνω τα ίδια πράγματα στην Ευρώπη.»

Ακόμα πιο δυνατό από την επιθυμία του να συνεχίσει να παίζει είναι η ακλόνητη πίστη του Carson στον εαυτό του. Έχει παραμείνει σταθερός στην επιδίωξη του ονείρου του ΝΒΑ μέσα από τα υψηλά και χαμηλά του χρόνου του στο εξωτερικό, απολαμβάνοντας κάθε στιγμή, ενώ περιμένει τη σωστή ευκαιρία να έρθει.

Στα 27, ο Carson αναγνωρίζει ότι πιθανότατα θα πρέπει να έρθει τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά αισθάνεται σίγουρος ότι το καλύτερο δεν έχει έρθει ακόμη.

«Έχω ακόμα πολλά χρόνια για να παίξω», είπε ο Carson. «Θα προσθέσω στη λίστα των επιτευγμάτων μου. Έχω τρία χρόνια έως ότου χτυπήσω τα 30 και θέλω να προσπαθήσω να φτάσω στο NBA έως τις 30. Εάν όχι, θα συνεχίσω να μένω στην Ευρώπη και να συνεχίσω να σημειώνω. “

Μόνο ο χρόνος θα πει τι μένει μπροστά για τον Carson. Είτε επιστρέφει στη Βόρεια Αμερική για μια ευκαιρία στο ΝΒΑ, εγκαθίσταται στη Βουλγαρία ή συνεχίζει να ταξιδεύει στην Ευρώπη, το μέλλον φαίνεται πολλά υποσχόμενο.

Μια ιστορία που ξεκίνησε στο Φοίνιξ έχει φτάσει τώρα στις τέσσερις γωνιές του κόσμου, και όποια κι αν είναι η επόμενη κίνηση του, μπορείτε να στοιχηματίσετε ότι ο Jahii Carson δεν έχει προσθέσει την τελική σφραγίδα στο διαβατήριό του.

.Source