Κατάρρευσε η «Συμμαχία Orb»;

Η μεταφορά εξουσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες θα έχει κυματισμό σε ορισμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Όσοι από εμάς περιπλανηθούμε στους διαδρόμους της διπλωματίας στην τουρκική πρωτεύουσα Άγκυρα, όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά το φαινόμενο. Το διπλωματικό ίδρυμα της Τουρκίας δίνει επίσης ιδιαίτερη προσοχή στους τομείς που είναι ευάλωτοι σε αλλαγές και αναπτύσσει προσεκτικά εναλλακτικές συμπληρωματικές στρατηγικές – αλλά ας το αφήσουμε σε μια άλλη στήλη. Σήμερα, θέλω να ερευνήσω τις περίεργες εξελίξεις που σημειώθηκαν στην περιοχή της Τουρκίας μετά τη νίκη του Joe Biden στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Δεν είναι μυστικό ότι η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) είχαν τις διαφορές τους. Καθώς η Αραβική Άνοιξη προκάλεσε τη ζέστη στα καθεστώτα του Κόλπου, η υποστήριξη της Τουρκίας υπέρ των δημοκρατικών κινημάτων στην Αίγυπτο και τη Συρία αύξησε τις εντάσεις με το Αμπού Ντάμπι και τη Σαουδική Αραβία. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Εμιράτες στόχευαν ανοιχτά την Τουρκία και, υπό τις άμεσες εντολές του Σέιχ Μωάμεθ μπιν Ζάιντ (MBZ), έκανε μια σειρά κινήσεων για να πληγώσει την Άγκυρα. Αυτές οι ενέργειες περιελάμβαναν τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων που στοχεύουν την Τουρκία, την παροχή στρατιωτικής και οικονομικής υποστήριξης στον γενικευμένο Στρατηγό Khalifa Haftar της Λιβύης και τη συνομιλία με εκείνους που διαφωνούν με την Τουρκία στη Νότια Κύπρο.

Μια ομάδα χωρών, με επικεφαλής τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, διπλασίασε τις αντι-τουρκικές πολιτικές μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ το 2016 – ένα σημείο καμπής που ξεκίνησε από μια εταιρική σχέση που ονομάστηκε Συμμαχία Orb (Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του 2017 στη Σαουδική Αραβία, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ ποζάρει για μια φωτογραφία με τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν και τον επικεφαλής της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ ελ-Σίσι, βάζοντας τα χέρια τους μαζί σε μια λαμπερή σφαίρα).

Ο Τζάρεντ Κούσνερ, ο γαμπρός του Τραμπ και επικεφαλής σύμβουλος για θέματα της Μέσης Ανατολής, ήταν ο πρωταγωνιστής πίσω από τη συνεργασία στην οποία οι κορώνες των Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας, με τη σειρά τους, ανέλαβαν την εφαρμογή των πολιτικών αποφάσεων της συμμαχίας.

Η συμμαχία Orb βασίστηκε σταθερά στα αμοιβαία συμφέροντα. Κατά συνέπεια, τα κράτη του Κόλπου θα αναγνωρίσουν το Ισραήλ και θα εγκρίνουν την απόφασή του να μετεγκαταστήσει την πρωτεύουσά του στην Ιερουσαλήμ. Σε αντάλλαγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ συμφώνησαν να επιτρέψουν στα καθεστώτα των Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας να συνεχίσουν την κυριαρχία τους, βοηθώντας τους να πραγματοποιήσουν παράνομες πράξεις σε άλλα μέρη. Όλοι οι εταίροι συμφώνησαν να περιορίσουν τις επεκτατικές προσπάθειες του Ιράν.

Για να είμαστε σαφείς, η Συμμαχία Orb δεν ήταν ένωση ίσων. Ο Τραμπ δήλωσε ακόμη δημοσίως ότι ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας δεν θα διαρκέσει δύο εβδομάδες χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ. Η δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, έδειξε πόσο μεγάλη εμπιστοσύνη έδωσε η Συμμαχία Orb στη Σαουδική Πρίγκιπα Mohammed bin Salman (MBS).

Οι ρίζες των προβλημάτων του Κατάρ με τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ ήταν οι ίδιες ρίζες που ενοχλούσαν την Τουρκία. Θυμάστε τους όρους που αναμένεται να αποδεχτεί το Κατάρ; Η Ντόχα έπρεπε να κλείσει τις στρατιωτικές βάσεις της Τουρκίας, να κάψει γέφυρες με την Άγκυρα και να υποστηρίξει μια πιθανή κίνηση ενάντια στο Ιράν. Με άλλα λόγια, ο άμεσος στόχος της Orb Alliance ήταν το Ιράν, αλλά έμμεσος στόχος της ήταν η Τουρκία.

Στο τέλος, το Κατάρ απέρριψε τους όρους και αντιμετώπισε αποκλεισμό, με την κατάσταση να παραμένει αμετάβλητη έως ότου ο Τραμπ απέτυχε να επιτύχει επανεκλογή τον Νοέμβριο. Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) κάλεσε το Κατάρ να επιστρέψει στο τραπέζι μετά από τέσσερα χρόνια και ξεκίνησε μια συμφωνία κανονικοποίησης. Τα σύνορα άνοιξαν ξανά μετά από τρία χρόνια παρουσία του γαμπρού του Τραμπ.

Η συμφωνία ήταν δυνατή μόνο χάρη στο θεμέλιο που παρείχε η Συμμαχία Orb ως σύμφωνο με την υποστήριξη του Τραμπ, επιτρέποντας στα αραβικά κράτη να αρχίσουν να βελτιώνουν τους δεσμούς με το Ισραήλ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και το Ισραήλ πήραν αυτό που ήθελαν, αλλά τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία δεν μπόρεσαν να εκπληρώσουν τις περιφερειακές τους φιλοδοξίες – ομαλοποιώντας τους δεσμούς με το Κατάρ, κάτι που δεν ήθελαν να κάνουν, επιβεβαιώνει το γεγονός.

Επιτρέψτε μου να κλείσω με ένα απόσπασμα του υπουργού Εξωτερικών της Εμιράτης, Anwar Gargash, ο οποίος έκανε τις ακόλουθες παρατηρήσεις σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο Sky News: “Δεν έχουμε λόγο να διαφωνήσουμε με την Τουρκία. Αυτό που θέλουμε να πούμε στην Τουρκία είναι ότι θέλουμε να ομαλοποιήσουμε σχέσεις στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού της κυριαρχίας. “

.Source