Κατά την ακρόαση προσφυγής της People’s Bank στις ΗΠΑ, το Δικαστήριο ακούει τα επιχειρήματα των μερών

Στην υπόθεση έφεσης της Halk Bank στο δεύτερο περιφερειακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκε η ακρόαση όπου οι διάδικοι έκαναν την προφορική τους υπεράσπιση.
Μετά την υποβολή της αίτησης της Halk Bank στο εφετείο με την αιτιολογία ότι δεν μπορεί να ασκηθεί δίκη στις ΗΠΑ σύμφωνα με τον «Νόμο περί ασυλίας του εξωτερικού κράτους», η αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τρεις δικαστές άκουσε τα επιχειρήματα των διαδίκων.
Οι δικηγόροι της Halk Bank ισχυρίστηκαν ότι η υπόθεση αυτή ήταν «άνευ προηγουμένου» και ότι η εισαγγελία υπέβαλε αγωγή εναντίον ξένου κράτους για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, αλλά η τράπεζα δεν μπορούσε να διωχθεί βάσει του «Νόμου περί ασυλίας του κράτους».
Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, δικαστής Jose Cabranes, ρώτησε τους δικηγόρους της Λαϊκής Τράπεζας εάν η τράπεζα ήταν εμπορική τράπεζα, εάν οι υπάλληλοι της τράπεζας είχαν διπλωματική ασυλία και αν θεωρήθηκε κρατικός αξιωματούχος.
Η εισαγγελία ισχυρίστηκε ότι ο “Νόμος περί ασυλίας του εξωτερικού κράτους” δεν κάλυπτε ποινικές υποθέσεις και κατηγόρησε τη Λαϊκή Τράπεζα ότι “προσπάθησε να ξεπλύνει 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ξέπλυμα χρήματος για λογαριασμό ενός από τους μεγαλύτερους εχθρούς των ΗΠΑ”, αναφέροντας το Ιράν ανώνυμα.
Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, δικαστής Cabranes, ρώτησε το εισαγγελέα εάν η τουρκική κυβέρνηση χορήγησε διπλωματική ασυλία στους υπαλλήλους των τραπεζών.
Η Εισαγγελία δήλωσε ότι ο Μεχμέτ Χακάν Ατίγια, πρώην Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Halk Bank, δικάστηκε, ότι η Ατίλα δεν απαιτούσε διπλωματική ασυλία και ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν εφαρμόστηκε προς αυτή την κατεύθυνση.
Το δικαστήριο δεν έλαβε απόφαση στο τέλος της ακρόασης.
Το αν η Halk Bank μπορεί να δικαστεί στις ΗΠΑ βάσει του “Foreign State Immunity Act” θα αποφασιστεί αργότερα.
Εάν το εφετείο εγκρίνει τη Halk Bank, η υπόθεση θα ακυρωθεί και εάν αποφασίσει κατά της τράπεζας, η υπόθεση θα ξεκινήσει στο ομοσπονδιακό δικαστήριο.
Halkbank κατηγορείται από εισαγγελείς για «παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν».

.Source