Καταστροφή των ωκεανών και των ακτών της θάλασσας – Sendika.Org

Βιώνουμε καθημερινά τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη ή της κλιματικής αλλαγής. Αν και υπάρχουν άνθρωποι που είναι σκεπτικοί σχετικά με αυτό, η τάξη που επιβάλλεται από το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα βλάπτει συνεχώς το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

Ας ξεκινήσουμε με νέα για αυτό το θέμα. Βρίσκεται στον δυτικό Καναδά, η ακτή του νησιού Prince Edouard υποχώρησε 50 μέτρα σε δύο δεκαετίες. Ο ψαράς που κάθεται στο νησί είπε: «Αφού ο τυφώνας Dorian φυσούσε 150 χλμ / ώρα στις 7-8 Σεπτεμβρίου 2019, οι ακτές γυρίστηκαν ανάποδα. “Βλέπουμε έτσι περισσότερους τυφώνες”, λέει.

Μία από τις συνέπειες των τυφώνων, αυξανόμενων και σοβαρών με την υπερθέρμανση του πλανήτη, είναι η καταστροφή και η διάβρωση των ακτών. Με άλλα λόγια, οι ακτές υποχωρούν. Το φυσικό γεγονός έχει πλέον φτάσει σε παγκόσμιες διαστάσεις με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ενώ η φυσική παράκτια καταστροφή δημιουργεί αποτελέσματα μετά από αιώνες, η παράκτια καταστροφή που δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο εμφανίζεται αμέσως.

Η άμμος παραμένει παράνομα λαθραία από τις παραλίες.

Γιατί είναι σημαντική η καταστροφή; Επειδή 200 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν μόνο στην ακτή της Ευρώπης. Το 30% των ευρωπαϊκών ακτών κινδυνεύει. Η ετήσια απώλεια είναι 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Οι χώρες που πλήττονται περισσότερο είναι η Πολωνία 55%, η Νότια Κύπρος 38%, η Λετονία 33% και η Ελλάδα 29%, αντίστοιχα. Είναι λιγότερο συχνή στις βόρειες χώρες.

Στην Πορτογαλία, η ακτή εκτείνεται περισσότερο από 1 μέτρο το χρόνο. Στην Αγγλία, 7 έως 10.000 σπίτια θα χαθούν στις ακτές τα επόμενα 10 χρόνια. Μπορεί να ειπωθεί ότι δεν αγοράσατε σπίτι από την ακτή, αλλά το ερώτημα ποιος άνοιξε τις ακτές στην κατασκευή είναι πιο σημαντικό.

Οι ακτές υποχωρούν, οι κατοικημένες περιοχές και οι ζωές των κατοίκων απειλούνται κατά μήκος της ακτής. Η φύση χάνει. Τα ακίνητα συνεχίζουν να χτίζουν και να πωλούν, παρόλο που η αγορά κατασκευών γνωρίζει για την καταστροφή των ακτών.

Οι παραλίες αποτελούν το 20% των ακτών παγκοσμίως. Το 70% από αυτά είναι φθαρμένα. Το 20% είναι σταθερό. Υπάρχουν σημάδια μεγέθυνσης στο 10%.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Ινστιτούτο Περιβάλλοντος, το 24% των ακτών υποχωρεί. Στο τμήμα 10%, υπάρχει κέρδος από τη θάλασσα.

Η παράκτια κινητικότητα είναι συχνό φαινόμενο. Αμμόλοφοι, εκβολές, ακτές; Εμφανίζεται με την επίδραση των κυμάτων, του ανέμου, των ρευμάτων, της άμμου, του αργαλειού και της λάσπης. Ωστόσο, έχουμε κάνει αυτήν την κινητικότητα πιο έντονη, πιο συχνή με την υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλείται από το σύστημα τα τελευταία χρόνια. Ο άνεμος έγινε τυφώνας, ένα τσουνάμι κυμάτων, φράγματα ήταν αποθέματα και καταθέσεις λάσπης. Είπε ότι έρχομαι καταστροφή. Πεθαίνω στις ακτές, νευρώνομαι, είπε επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω.

Δυστυχώς, λαμβάνονται πάντα μέτρα κατά την καταστροφή. Άτομα και οργανισμοί που προειδοποιούν για περιβαλλοντικές καταστροφές εδώ και χρόνια δεν ακούγονται. Από αυτήν την άποψη, ο αστικός-επιστήμονας Paul Virilio λέει ότι εκτός από τις θετικές συνέπειες κάθε προόδου, τα πιθανά ατυχήματα, ελλείψεις, ανεπιθύμητες συνέπειες, επιπτώσεις σε άλλες τεχνικές και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον άνθρωπο και τη φύση πρέπει να εξεταστούν εκ των προτέρων.

Αιτιολογικό

Υπάρχουν δύο σημαντικοί λόγοι για τη διάβρωση των ακτών: Πρώτον, φυσικά γεγονότα. Το δεύτερο είναι γεγονότα που προκαλούνται από τον άνθρωπο.

Λόγω φυσικών γεγονότων όπως ανέμου, κύματος, καταιγίδας, σεισμού (τσουνάμι), υπερβολικής βροχής, παλίρροιας, παράλληλων ή πλευρικών ρευμάτων και της δομής της ακτής, υπάρχει διάβρωση και οι ακτές υποχωρούν. Ανάλογα με τη δομή της ακτής, υπάρχει λίγο ή πολύ τριβή. Εάν έχει δομή όπως ασβεστόλιθο και σχιστόλιθο, η καταστροφή γίνεται εύκολη και η ακτή μειώνεται κατά 1-10 mm ανά έτος. Εάν η παράκτια δομή είναι τύπου γρανίτη, η μείωση είναι δύσκολη και είναι μόνο 1 mm ανά έτος.

Ένας άλλος λόγος είναι ο καθαρισμός των συντριμμιών από τη θάλασσα. Ενώ αυτές οι εναποθέσεις αποτελούν πηγή τροφής για μικροοργανισμούς στην παραλία, αποτρέπουν την απώλεια της παραλίας.

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους που προκύπτουν από το καπιταλιστικό σύστημα είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη. Το πιο σημαντικό αποτέλεσμα αυτής της θέρμανσης είναι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και του ωκεανού. Μέχρι το 2050, η στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί με τη θέρμανση της επιφάνειας του ωκεανού ως αποτέλεσμα της αύξησης της θερμοκρασίας (μερίδιο 25-50%), της τήξης των παγετώνων (30%) και της απόσυρσης των υπόγειων υδάτων (κατανάλωση και άρδευση των υδάτων στις θάλασσες) και εκατομμύρια ανθρώπων που ζουν στην ακτή ή στα νησιά θα πρέπει να μεταναστεύσουν. Σύμφωνα με την GİEC, στο τέλος του αιώνα, εάν δεν αναληφθεί δράση, η στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί μεταξύ 20 και 40 cm. Η αύξηση τα τελευταία 20-30 χρόνια υπολογίστηκε ως 3,26 mm.

Οι λιμενικές κατασκευές, οι κυματοθραύστες και η συσσώρευση βράχων στην παραλία προκαλούν επίσης την υποχώρηση των ακτών. Αλλάζει το ρεύμα στη θάλασσα, αναγκάζοντας τις ακτές να υποχωρήσουν αλλού.

Ένας άλλος λόγος είναι ότι με την κατασκευή φραγμάτων, το ίζημα που έρχεται στην ακτή και τροφοδοτεί την ακτή αποκλείεται. Ο αριθμός των φραγμάτων στον κόσμο είναι 845 χιλιάδες. Κάθε χρόνο 100 εκατομμύρια τόνοι ιζημάτων διατηρούνται σε φράγματα στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, ως αποτέλεσμα της εξέτασης των δυτικών ακτών του Samsun, παρατηρήθηκε ότι οι ακτές της Bafra υποχώρησαν λόγω των φραγμάτων που χτίστηκαν στο Kızılırmak.

Ένας άλλος λόγος που εμποδίζει τη μεταφορά ιζημάτων και άμμου στις ακτές είναι η απομάκρυνση αμμοχάλικου από ποτάμια.

Η καταστροφή των δασών μαγγροβίων στον αφαλόνα και τους όρμους από ανθρώπινα χέρια προκαλεί την υποχώρηση των ακτών.

Η αστικοποίηση και το άνοιγμα της παράκτιας ζώνης καταστρέφουν τις ακτές. Η σχέση μεταξύ άμμου και παραλίας, η ισορροπία διαταράσσεται. Οι κατασκευές (λιμάνι, σπίτι, δρόμος, χώρος στάθμευσης) στενεύουν την ακτή και αποτρέπουν την εξάπλωση των κυμάτων. Αντί να εξαπλωθεί, το κύμα χτυπά και προκαλεί ζημιά.

Και πάλι, λόγω της απληστίας του συστήματος, ένας άλλος λόγος είναι ότι η άμμος στην παραλία λαμβάνεται νόμιμα ή παράνομα για κατασκευαστικούς σκοπούς. Κύματα και ρεύματα διαβρώνουν την παραλία περισσότερο λόγω των κοιλοτήτων που σχηματίζονται στις παραλίες.

Ένας άλλος λόγος είναι η απώλεια βλάστησης στην παράκτια περιοχή (άνοιγμα της ακτογραμμής, πυρκαγιά, φυσικά γεγονότα).

Το χειμώνα, το γλάσο καλύπτει την άμμο. Καθώς ο πάγος αποψύχεται, η άμμος μεταφέρεται από κύματα και ρεύματα μαζί με τον πάγο. Το πάγωμα και η τήξη των βράχων στην ακτή διαλύουν τους βράχους και η ακτή υποχωρεί.

Υπάρχουν μέρη όπου οι ακτές προχωρούν, αλλά η περιοχή τους είναι πολύ περιορισμένη. Ο κυματοθραύστης έχει επίσης φανεί ότι έχει μικρή χρησιμότητα. Η φύση παίρνει εκδίκηση έναντι του σεβασμού για τη φύση.

Τι να κάνω?

Πάνω απ ‘όλα, ένας παράκτιος κανονισμός που προστατεύει τις ακτές και τις παραλίες είναι απαραίτητος. Οι ακτές πρέπει να παραγγελθούν στο πλαίσιο μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων σχεδίων. Η ακτογραμμή θα πρέπει να προσδιορίζεται σε πλάτος και βάθος (σε χιλιόμετρα) και δεν πρέπει να τίθεται στη διάθεση ιδιωτικής ιδιοκτησίας. Οι παραλίες δεν πρέπει να χωρίζονται στο όνομα του τουρισμού.

Δεν είναι λύση να φέρετε άμμο στις ακτές και τις παραλίες και να ζήσετε τον τουρισμό. Τόσο ακριβό όσο και η άμμος που χύνεται θα εξαφανιστούν ξανά αύριο.

Αναζητείται λύση για την οπισθοδρόμηση της παραλίας μέσω αποχέτευσης (αποχέτευση). Η αποχέτευση, η οποία εμφανίστηκε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1940, στοχεύει στη σταθεροποίηση της παραλίας. Το πρώτο δείγμα έγινε στη Δανία το 1984 και κερδίζονται 30 m3 / μέτρο ετησίως. Η άμμος και τα κατάλοιπα που φέρνουν τα κύματα με τους αγωγούς που βρίσκονται κάτω από την παραλία δεν επιστρέφουν και αφήνονται στην παραλία.

Η βλάστηση πρέπει να επεκταθεί στις ακτές, και η άμμος πρέπει να καλυφθεί με βλάστηση εάν είναι απαραίτητο.

Πρέπει να επιβάλλονται φόροι για τη ρύθμιση της ακτής, εάν είναι απαραίτητο.

Ελπίζουμε να μπορείτε να περιηγηθείτε στις ακτές άνετα και ελεύθερα.

Πόροι:

Mailsmail Kılınç: Παράνομο εμπόριο άμμου και χαλικιών, sendika.org

Thibault Lorin, Ayman El-Shatey: Επιπτώσεις των δραστηριοτήτων στην διάβρωση των ακτών, Λυών, 2018 (planet-terre.ens-lyon.fr).

A.Lambert, V.Rey, M.Provensal, O.Samat, F. Sabatier: Έλεγχος της παράκτιας διάβρωσης: αποτελεσματικότητα των μεθόδων σταθεροποίησης με την αποστράγγιση της παραλίας, η περίπτωση του Agay bare, Var.; 2007 (Journals.openedition.org/meditarrannée).

Marine Ernoult: Στον Καναδά, το νησί Prince Edward πολιορκείται από διάβρωση, Απελευθέρωση, 22. Nisan. 2020.

Thierry Paquot: Αστικές καταστροφές, πόλεις πεθαίνουν επίσης, Discovery, 2015.

Ömer Yüksek: Διάβρωση της δυτικής ακτής του Samsun, (emo.org.tr)

M.Salih Karagöz: Διαστάσεις παράκτιας διάβρωσης (παράδειγμα İskenderun-Payas) (imo.org.tr)

fr.wikipedia; arte.tv; universalis.fr; sudouset.fr; geolittoral.develeppement-durablegouv.fr; onml.fr; actu-envirgment.com; sms.hypotheses.org; francebleu.fr; leparisien.fr; la-croix.com securitepublique.gouv.qc.ca; lemonde.fr

.Source