Κινέζικα και ινδικά στρατεύματα αποσύρονται από τη ζώνη των συνοριακών συγκρούσεων

Σύμφωνα με τους Times of India, σε κοινή δήλωση του Υπουργείου Άμυνας της Ινδίας και της Κίνας, αναφέρθηκε ότι οι στρατιωτικές μονάδες των δύο πλευρών έχουν ολοκληρώσει μια ομαλή απόσυρση από την περιοχή της λίμνης Pangong.

Στη δήλωση, η κίνηση περιγράφεται ως “ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός” στην επίλυση άλλων διαφορών.

Σημειώθηκε ότι τα μέρη συμφώνησαν να διατηρήσουν την επικοινωνία και τους διαλόγους, να σταθεροποιήσουν την κατάσταση και να επιλύσουν άλλα προβλήματα αμοιβαία αποδεκτά.

Κινέζοι και Ινδοί στρατιώτες συγκρούστηκαν στην κοιλάδα του Γκαλβάν στην περιοχή Λαντάκ τον Ιούνιο του 2020, με 20 Ινδούς στρατιώτες να σκοτώνονται στο συμβάν.

Τον περασμένο μήνα, κατά τη διάρκεια του ένατου γύρου συνομιλιών μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών, αποφασίστηκε η απόσυρση στρατευμάτων από τα σύνορα και η συνέχιση αποτελεσματικών προσπαθειών για τον περιορισμό της κατάστασης και τη σταθεροποίηση της περιοχής ανατολικά της περιοχής Λαντάκ.

ΣΥΝΟΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΙΝΑ-ΙΝΔΙΑΣ

Η αβέβαιη συνοριακή γραμμή μεταξύ Κίνας και Ινδίας που περιβάλλεται από τα βουνά των Ιμαλαΐων προκαλεί διαφορές κυριαρχίας μεταξύ χωρών. Τα σύνορα των 3.500 χιλιομέτρων με ρέματα, λίμνες, παγετώνες και χιονισμένες κορυφές φέρνουν συχνά τις πλευρές μεταξύ τους.

Η κυβέρνηση του Πεκίνου διεκδικεί 90 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα γης στην πολιτεία Arunachal Pradesh της Ινδίας, την οποία αποκαλεί “Νότιο Θιβέτ”, ενώ το Νέο Δελχί ισχυρίζεται ότι η έκταση των 38 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων που καλύπτει τα οροπέδια της Aksay Κίνα καταλήφθηκε από την κυβέρνηση του Πεκίνου.

Ενώ τα μέρη δεν μπόρεσαν να επιλύσουν τις διαφορές κυριαρχίας τους παρά τις μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, η ένταση μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκε μετά την προσπάθεια της Κίνας να επεκτείνει τον παραμεθόριο δρόμο στην περιοχή σε ένα αμφιλεγόμενο οροπέδιο το 2017.

.Source