Κλήση Pfizer / BioNTech. Ενδέχεται να υπάρχουν καθυστερήσεις στην παράδοση εμβολίων στην ΕΕ

Τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι ήδη εξοργισμένα

Λήψη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ CYPRUS ΕΔΩ Android Για Android և ΕΔΩ για iOS

Η φαρμακευτική εταιρεία BioNTech συνεργάζεται με την Pfizer για την ενίσχυση της παραγωγής εμβολίων covid-19.

Η γερμανική εκκίνηση κέρδισε τον αγώνα εμβολίων, καθώς ήταν η πρώτη που έλαβε άδεια χρήσης, αλλά υπάρχουν καθυστερήσεις στη διανομή εμβολίων στην ΕΕ, οι οποίες, μεταξύ άλλων, οφείλονται στη σχετικά μικρή παραγγελία που καθυστέρησαν οι Βρυξέλλες. Έγκριση άλλων εμβολίων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (Coreper).

Η Γερμανία είναι εξοργισμένη από τις καθυστερήσεις

Οι καθυστερήσεις προκάλεσαν οργή στη Γερμανία, όπου ορισμένα κράτη αναγκάστηκαν να κλείσουν προσωρινά τα κέντρα εμβολιασμού λίγες ημέρες μετά την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού στις 27 Δεκεμβρίου.

“Τα πάντα δεν είναι καλά αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι υπάρχει κενό, επειδή δεν υπάρχουν άλλα εγκεκριμένα εμβόλια, πρέπει να καλύψουμε το κενό με το δικό μας”, δήλωσε ο ահ ahin στο γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Αναμένοντας τη σύγχρονη έγκριση εμβολίων

Το εμβόλιο, που αναπτύχθηκε από τη Moderna, αναμένεται να λάβει έγκριση EMA στις 6 Ιανουαρίου.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Jens Spann ζήτησε επίσης από την Coreper να εγκρίνει αμέσως ένα εμβόλιο που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνδυασμό με το AstraZeneca, το οποίο κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στο Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Ο χρόνος έγκρισης του εμβολίου από την ΕΕ παραμένει ασαφής.

Ο Σαχίν είπε ότι το εμβόλιο BioNTech θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία ενός νέου, μεταλλαγμένου στελέχους κοροναϊού που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία και φαίνεται να είναι πιο μεταδοτικό.

“Δοκιμάζουμε εάν το εμβόλιο μας μπορεί να εξουδετερώσει αυτό το στέλεχος, θα το μάθουμε σύντομα”, είπε.

Ερωτηθείς πώς να αντιμετωπίσει μια σοβαρή μετάλλαξη κοροναϊού, ο Σαχίν είπε ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να τροποποιηθεί εντός έξι εβδομάδων για να το θεραπεύσει, αν και αυτό θα σήμαινε ότι θα πρέπει να εγκριθεί εκ νέου από τους ρυθμιστικούς φορείς.

Τόσο ο ահ ahin όσο και η σύζυγός του, լ zlem Turec, ο οποίος ίδρυσε την BioNTech, κατηγόρησαν την ΕΕ για παραγγελία διαφορετικών εμβολίων, ελπίζοντας ότι περισσότερα από ένα θα εγκριθούν σύντομα.

Οι ειδικοί προτείνουν την αναβολή επαναλαμβανόμενων εμβολιασμών

Ταυτόχρονα, οι ειδικοί λένε ότι ένας λογικός τρόπος εμβολιασμού όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων θα ήταν να καθυστερήσει η περίοδος επαναλαμβανόμενων εμβολιασμών, σύμφωνα με ειδικούς.

Αυτή δεν είναι μια εύκολη απόφαση

“Επειδή ο χρόνος μεταξύ δύο εμβολιασμών μπορεί να διαφέρει εντός ορισμένων ορίων, καθώς η προστασία είναι πολύ καλή ακόμη και μετά τον πρώτο εμβολιασμό, αξίζει να εξεταστεί, καθώς υπάρχει έλλειψη εμβολίων εάν μπορούν να δοθούν μόνο πρώτα.” λέει ο Thomas Mertens, πρόεδρος της μόνιμης επιτροπής για τα εμβόλια του RTL Robert Koch Institute (STICO).

Ο Hendrik Strick, καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, έκανε μια τέτοια δήλωση στο RTL. “Τα στοιχεία δείχνουν ότι περισσότερα από τα μισά από αυτά που έχουν εμβολιαστεί έχουν ήδη προστατευτεί σωστά από τον πρώτο εμβολιασμό. Έτσι, εάν λάβουν το δεύτερο εμβόλιο αργότερα, μπορούμε πραγματικά να διπλασιάσουμε τον αριθμό των ατόμων που εμβολιάστηκαν με τα πρώτα διαθέσιμα εμβόλια. Αλλά πρώτα πρέπει να γίνει μια συζήτηση για αυτό. “Δεν είναι μια εύκολη απόφαση, αλλά θα είναι ένας τρόπος να εμβολιαστούν περισσότερα άτομα γρήγορα”.

Λογική προσέγγιση

Πολλοί ειδικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο χαιρέτισαν την απόφαση ως μια λογική προσέγγιση για την καταπολέμηση της έλλειψης εμβολίων. Ωστόσο, σημείωσαν ότι μετά την πρώτη δόση, η αποτελεσματικότητα ήταν χαμηλότερη, και στην πράξη, μένει να δούμε αν αυτή η στρατηγική εμβολιασμού λειτουργεί πραγματικά.

Την Τετάρτη, ωστόσο, η Βρετανία ενέκρινε το εμβόλιο της βρετανικής-σουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας Astrazeneca և Oxford University ως το δεύτερο εμβόλιο μετά το εμβόλιο Biontech / Pfizer. Ταυτόχρονα, η επιτροπή συνέστησε να δοθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα μόνο η πρώτη δόση των δύο εμβολίων, ενώ η δεύτερη δόση θα πρέπει να δοθεί εντός δώδεκα ημερών αντί για τις προ-προγραμματισμένες δύο ή τέσσερις εβδομάδες.

Ο Peter Krezmer, διευθυντής του Ινστιτούτου Τροπικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Tippingen, πιστεύει ότι η βρετανική προσέγγιση είναι πολύ λογική. “Εάν η επίδραση του πρώτου εμβολίου δεν μειωθεί γρήγορα με την πάροδο του χρόνου, το δεύτερο εμβόλιο μπορεί επίσης να χορηγηθεί αργότερα, για παράδειγμα, έξι μήνες αργότερα, αλλά δεν το γνωρίζουμε ακόμη. “Αλλά γίνεται και με άλλα εμβόλια”, είπε στο RTL.

Πηγή: in.gr

Source