Κληρονομιά πανδημίας αλγινικού. Πόσο χτύπησαν οι γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης του κοροναϊού;

Περισσότερες από μία επιδημίες: κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την κληρονομιά της.

Γεωργία որջիա Μάικλ:

Παρόλο που μπορεί να μας άφησε τα θετικά του, καθώς εκτιμούσαμε αυτό που κάποτε θεωρούσαμε άψογο, μας παρουσιάστηκε ένας πιο περιορισμένος τρόπος ζωής, και περιμέναμε μέχρι να επικρατήσουν αρνητικά συναισθήματα, ειδικά στην αρχή.

Η αβεβαιότητα για το τι προκάλεσε τα συναισθήματα φόβου, άγχους, θλίψης. Ωστόσο, αναμένονταν κάτι από εκείνους που ήταν υπεύθυνοι για αυτό το ζήτημα: από την αρχή, ενδιαφερόταν για τη λειτουργία της γραμμής υποστήριξης, “για ασθενείς με κοροναϊό”, για το ευρύ κοινό.

Γραμμές που τέθηκαν σε λειτουργία το 2020. 26 Μαρτίου για το ευρύ κοινό έως τον Ιούλιο του ίδιου έτους, όπως αναφέρεται Κύπρος Φορές: Ανώτερος Κλινικός Ψυχολόγος στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας Δέσπο Λεωνίδου.

“Η τηλεφωνική σύνδεση διήρκεσε όσο έκλεισαν οι κλινικές εξωτερικών ασθενών. Λειτουργεί τώρα μόνο για ασθενείς που νοσηλεύονται με κοροναϊό, για άτομα που είναι αυτοπεριοριζόμενα. Τα υπόλοιπα μπορούν να πάνε στον ενήλικα և և և և և դ դ դ դ ::::::::::::::::::::::::::::::::

“Από την αρχή, δώσαμε μερικά χάπια στο Νοσοκομείο Παραπομπής, έτσι ώστε μέσω της δημιουργημένης πλατφόρμας να είναι δυνατή η πραγματοποίηση συνεδριών με τους ασθενείς που το χρειάζονται. «Πρώτα ενημερώθηκαν οι νοσοκόμες, οι οποίοι στη συνέχεια προσλήφθηκαν μέσω διαμεσολαβητή, ώστε εάν ο ασθενής ήθελε να επικοινωνήσει με το πρόγραμμα, ένας ψυχολόγος θα μπορούσε να παράσχει την κατάλληλη υποστήριξη», δήλωσε η κα Leonido.

Κυρίαρχο… «ασθένειες»

Όπως εξήγησε η κα Leonido, η φροντίδα του τηλεφώνου απευθυνόταν σε όλους. «Στόχευε σε άτομα που νοσηλεύονταν στους θαλάμους του νοσοκομείου Covid19, άτομα που είχαν καραντίνα ως σύνδεσμο, συγγενείς ατόμων που βρίσκονταν στο νοσοκομείο παραπομπής, τη ΜΕΘ ή ακόμα και συγγενείς του αποθανόντος».

Οι περισσότεροι άνθρωποι που ζήτησαν βοήθεια μέσω ειδικών τηλεφωνικών γραμμών, όπως είπε η κα Leonido, είχαν επιθέσεις άγχους, κρίσεις πανικού, διάφορες ενσαρκώσεις, άτομα με κλειστοφοβία ή άλλες φοβίες που δεν μπορούσαν να το ελέγξουν ενώ ήταν στο σπίτι. λόγω αποκλεισμού և:

«Υπήρχαν άνθρωποι που κάλεσαν επειδή είχαν προβλήματα ύπνου λόγω της κατάστασης. Ένα μεγάλο ποσοστό εκείνων που αναζητούν βοήθεια σχετικά με τον τρόπο φροντίδας ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας δεν είναι σε θέση να επισκεφθούν το γιατρό τους. «Είχαμε επίσης άτομα υπό πίεση».

Εξήγησε, στην πραγματικότητα, ότι δεν ήταν μόνο άνθρωποι που είχαν ήδη πρόβλημα ψυχικής υγείας, αλλά άνθρωποι που είχαν συμπτώματα για πρώτη φορά στη ζωή τους.

“Μας κάλεσαν, ανάλογα με την κατάστασή τους, στρίψαμε στον υπεύθυνο για να τους βοηθήσουμε. Κάποιοι έκαναν ακόμη και περισσότερες από μία συνεδρίες, άλλοι αξιολόγησαν ότι χρειάζονταν φάρμακα και τους παρέπεμψαν σε ψυχίατρο. Έγιναν παραπομπές σε εγκαταστάσεις απολύμανσης, ψυχολόγους εξωτερικών ασθενών, επαγγελματίες θεραπευτές και νοσηλευτές της κοινότητας. “Οι καλούντες κάλεσαν επειδή δεν ήξεραν πώς να φροντίζουν τα παιδιά τους και στη συνέχεια τους παραπέμψαμε σε εργοθεραπευτές που προσέφεραν διαφορετικά επαγγέλματα”, δήλωσε η κα Leonido.

Σημείωσε ότι οι περισσότεροι από τους αιτούντες το πρόγραμμα βοήθειας ζούσαν στις πολιτείες της Λεμεσού της Λευκωσίας.

Δίπλα στην πρώτη γραμμή επαγγελματιών υγείας

Ταυτόχρονα, οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας ανησυχούσαν για την ψυχική υγεία εκείνων που βρίσκονται στις πρώτες γραμμές. Αναμφίβολα, το μεγαλύτερο βάρος της επιδημίας «ανυψώθηκε» από επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι, εκτός από πολλά χρόνια εργασίας, έφεραν επίσης το ψυχολογικό βάρος των ασθενών τους.

“Υπάρχουν υπηρεσίες σύνδεσης που υποστηρίζουν νοσοκόμες και γιατρούς πρώτης γραμμής για να μειώσουν το πιθανό άγχος τους, έτσι ώστε, με τη σειρά τους, να μπορούν να υποστηρίξουν τους ασθενείς.”

Όπως μας εξήγησε η κα Leonido, σε αυτές τις περιπτώσεις καλείται ψυχολόγος, οργανώνονται ομάδες υποστήριξης και πραγματοποιούνται συνεδρίες ανάλογα. “Μέχρι τώρα, εκτελέστηκαν σε νοσοκομεία στη Λεμεσό, τη Λευκωσία και την Αμμόχωστο Αυτό γίνεται σύμφωνα με τις απαιτήσεις που υπάρχουν, μπορεί να γίνει μια σειρά συνεδριών. “Έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να εμφανιστεί διαταραχή μετατραυματικού στρες.”

Τα προγράμματα που εφαρμόζει η κα Leonido, που ισχύουν,

 • Πρόγραμμα σύνδεσης με Covid19 ασθενείς που έχουν απολυθεί, δίνοντας την ευκαιρία να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους στα τμήματα με ψυχολόγο, εργοθεραπευτή, ψυχίατρο κ.λπ.
 • Πρόγραμμα υποστήριξης συγγενών Covid 19
 • Νοσηλευτές և Πρόγραμμα Συνδέσμου γιατρών
 • Φροντίδα αριθμού τηλεφώνου για όσους είναι αυτάρκεις ή νοσοκομείο
 • Συνεδρίες φυσικής παρουσίας σε κλινικές εξωτερικών ασθενών

Τηλέφωνα κλινικών ψυχολόγων σε κλινικές εξωτερικών ασθενών και κέντρα υγείας

NIKO IA IA

Ενήλικες:

 • Πρώην Κλινικές Λακατάμιας: 22.44.33.87 (ΤΡ, ΠΕ)
 • Πρώην κλινικές Strovolos: 22305723, 22305149
 • Πρώην κλινική Αγλαντζιά: 22444466
 • Πρώην κλινικές Λατσιών. 22467496 (κάθε Παρασκευή)

Παιδιά և έφηβοι.

Κέντρο Πρόληψης και Ψυχοκοινωνικής Παρέμβασης: 22378268/22378269

ΛΙΜΑΣΟΣ

Ενήλικες:

Κλινικές παλαιών νοσοκομείων στην πρώην Λεμεσό. 25340168, 25305341 (κάθε Τετάρτη), 25305331 (Γραμματεία)

Παιδιά և έφηβοι.

Υπηρεσίες ψυχικής υγείας παιδιών-εφήβων. 25873617, 25873602, 25873619:

ΛΑΡΝΑΚΑ

Ενήλικες:

Πρώην νοσοκομειακές κλινικές της πρώην Λάρνακας: 24818094, 24304632, 24304597

Παιδιά և έφηβοι.

Υπηρεσίες ψυχικής υγείας παιδιών-εφήβων. 24813083, 24813062, 24813085, 24813083:

ΠΑΦΟΣ:

Ενήλικες:

Πρώην Γενικό Νοσοκομείο Πάφου: 26803270, 26803251

Παιδιά և έφηβοι.

Πρώην Γενικό Νοσοκομείο Πάφου Υπηρεσίες ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους. 26803276:

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

Ενήλικες:

Πρώην Κλινικές: 23815091, 23815084 (κάθε Τετάρτη)

Παιδιά և έφηβοι.

 • Νοσοκομείο Κέντρου Υγείας Αμμοχώστου.
 • Παιδιά Famagusta և Υπηρεσίες ψυχικής υγείας εφήβων. 23815092 (Πέμπτη), 23815084 (Πέμπτη)

Source