Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις σε εξέλιξη μεταξύ Ελλάδας, ΗΠΑ και Κύπρου

Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις
Μερικές από τις Ειδικές Δυνάμεις που συμμετέχουν στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και ΗΠΑ. Πίστωση: Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ)

Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των Ειδικών Δυνάμεων από την Ελλάδα, την Κύπρο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ασκήσεις συνεχίζονται στη Μεσόγειο στα ανοικτά της βάσης του κόλπου της Σούδας στην Κρήτη, σύμφωνα με αναφορές από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αθηνών-Μακεδονίας (ANMA).

Η τριμερής άσκηση είναι κάτι άλλο στη μακρά ιστορία της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών, οι οποίες έχουν ενισχύσει τους δεσμούς τους από τα τέλη.

Σύμφωνα με αναφορές, σχεδιάστηκε από την Ελληνική Εθνική Άμυνα, ή GEETHA, για να ενισχύσει την ήδη ισχυρή συνεργασία και διαλειτουργικότητα μεταξύ των στρατευμάτων κάθε έθνους.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, όταν οι εντάσεις της Μεσογείου φάνηκαν να είναι σε υψηλά επίπεδα λόγω των επανειλημμένων επιδρομών της Τουρκίας στα χωρικά ύδατα τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου, οι τρεις χώρες σφυρηλατήθηκαν πολύ στενότερους δεσμούς από ό, τι είχαν ποτέ.

Η συνάντηση του Mike Pompeo με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο του 2020. Πιστωτική: Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών

Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν εκ νέου τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις και την αμοιβαία επιθυμία τους για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας σε μια σειρά τομέων τον περασμένο Σεπτέμβριο σε μια συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών Mike Pompeo και του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Dendias.

Οι τομείς που συζητήθηκαν ήταν ευρείας εμβέλειας, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας και της ασφάλειας καθώς και των επενδύσεων, της ενέργειας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, σύμφωνα με κοινή δήλωση που κυκλοφόρησε μετά τη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη.

Οι δύο αξιωματούχοι πραγματοποίησαν επίσης μια επισκόπηση υψηλού επιπέδου του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας, πριν από τον τρίτο Στρατηγικό Διάλογο, που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον το 2021. Με την ευκαιρία αυτής της επισκόπησης υψηλού επιπέδου, επιβεβαίωσαν τις δύο χώρες » αμοιβαία επιθυμία να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους σε πολλούς τομείς.

Ο Πομπέο δημοσίευσε το ακόλουθο μήνυμα στο Twitter μετά τη συνάντηση.

Η πλήρης δήλωση που κυκλοφόρησε μετά τη συνάντηση είναι παρακάτω.

Περιφερειακή συνεργασία

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα μοιράστηκαν απόψεις για την Ανατολική Μεσόγειο και επιβεβαίωσαν την πεποίθησή τους ότι τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Εν προκειμένω, οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν την επιβεβαιωμένη ετοιμότητα της Ελλάδας να συνεργαστεί με άλλες χώρες της περιοχής για την επίτευξη συμφωνιών οριοθέτησης στη θάλασσα μέσω διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επανέλαβαν επίσης την αφοσίωσή τους στην ενίσχυση της στενής συνεργασίας τους ως Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, χρησιμοποιώντας όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

«Οι δύο πλευρές επανέλαβαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε διάφορους τομείς στο πλαίσιο της μορφής 3 + 1 (Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες), η οποία ξεκίνησε στην Ιερουσαλήμ τον Μάρτιο του 2019, ως αυτή η συνεργασία μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επαναλαμβάνουν την υποστήριξή τους για την ένταξη όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στα ευρωπαϊκά και διατλαντικά ιδρύματα σύμφωνα με την επιλογή των πολιτών τους. Τόνισαν τις προσπάθειες της Ελλάδας προς το σκοπό αυτό, σημειώνοντας τη συνεχιζόμενη συνάφεια της Συμφωνίας Πρεσπών και την επακόλουθη ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεπούς εφαρμογής της με καλή πίστη.

Άμυνα και ασφάλεια

«Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ενισχύσουν περαιτέρω τη στρατηγική εταιρική σχέση άμυνας και ασφάλειας επεκτείνοντας και εμβαθύνοντας τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, η οποία ενημερώθηκε τελευταία φορά τον Οκτώβριο του 2019 και συμβάλλει σημαντικά στην ασφάλεια και των δύο εθνών. Στον επόμενο Στρατηγικό Διάλογο, και οι δύο πλευρές σκοπεύουν να συζητήσουν πώς να αλληλοβοηθούνται περαιτέρω στη διατήρηση ισχυρών, ικανών και διαλειτουργικών στρατών.

Επιβολή του νόμου και αντιτρομοκρατία

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα σημείωσαν τη συνεργασία τους για την ασφάλεια βάσει ενός κοινού ενδιαφέροντος για την προστασία της ασφάλειας και των δύο εθνών από τρομοκράτες, διεθνικές εγκληματικές οργανώσεις και άλλους παράγοντες απειλής. Παρά την παγκόσμια πανδημία, η εξαιρετική συνεργασία επιβολής του νόμου μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας για συλλήψεις, κατασχέσεις και εκδόσεις συνεχίστηκε αμείωτη.

.Source