Κοινή δήλωση για τη δικοινοτική ομοσπονδία στην Κύπρο

Τουρκοκυπριακά και ελληνοκυπριακά συνδικάτα, πολιτικά κόμματα, μη κυβερνητικές οργανώσεις και άτομα εξέφρασαν αίτημα για επανένωση υπό τη στέγη μιας δικοινοτικής ομοσπονδίας σε ειρήνη με κοινή δήλωση. κοινή δήλωση που δηλώνει ότι δεσμεύεται να αγωνιστεί για την «ειρηνική επανένωση της Κύπρου, οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας μπορούν να συμβάλουν στην εξομάλυνση», είπε.

Πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου πριν από τη δικοινοτική ειρηνευτική εκδήλωση που διοργανώθηκε από τουρκοκυπριακές και ελληνοκυπριακές ενώσεις, πολιτικά κόμματα, μη κυβερνητικές οργανώσεις και άτομα. Τουρκοκυπριακά και ελληνοκυπριακά συνδικάτα, πολιτικά κόμματα, μη κυβερνητικές οργανώσεις και άτομα πραγματοποίησαν κοινή δήλωση στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε για το Zoom λόγω των πανδημικών συνθηκών.

Η Κύπρος βρίσκεται πάλι σε κρίσιμη καμπή, το κοινό κείμενο ανέφερε, «Πριν εμφανιστεί ο κίνδυνος μόνιμης διχοτόμησης και εντάσεων, οι πολιτικοί ηγέτες και των δύο πλευρών πρέπει να εγκαταλείψουν την ανοιχτή ή κρυφή αντίθεσή τους σε μια ομοσπονδιακή λύση και να ανταποκριθούν θετικά και σαφώς στις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Σε αντίθεση με την έλλειψη πολιτικής βούλησης από την ηγεσία, οι συνθήκες στην κοινωνία των πολιτών και στις δύο πλευρές του συρματοπλέγματος είναι εντελώς διαφορετικές. Παρά την εκτεταμένη απογοήτευση, οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι δείχνουν μια άνευ προηγουμένου δέσμευση για την επιθυμία επανένωσης και ειρήνης βάσει μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας ».

Στο κοινό κείμενο, το οποίο ανέφερε ότι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι ανέλαβαν δράση μαζί, δηλώθηκε ότι «απαιτούν αποφασιστικά να ξεπεράσουν την αρνητική ατμόσφαιρα που δημιουργεί η σημερινή ηγεσία και από τις δύο πλευρές και να λάβουν άμεσα και σημαντικά θετικά βήματα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων βάσει της συμφωνηθείσας επανένωσης. ”

Το κοινό κείμενο δήλωσε:

  • Η μόνη διαθέσιμη επιλογή για ένα ειρηνικό μέλλον είναι η επανένωση κάτω από τη στέγη μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, βάσει της πολιτικής ισότητας που ορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
  • Οι προσεγγίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής και η πρόταση 6 σημείων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Crans Montana είναι η μόνη ρεαλιστική επιλογή για άμεσες θετικές εξελίξεις για όλα τα μέρη. Ο σεβασμός του πραγματικού δικαιώματος των Τουρκοκυπρίων να συμμετέχουν σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων και η υιοθέτηση μιας νέας ρύθμισης ασφάλειας που προτείνεται από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ είναι απαραίτητη για την επίτευξη συμφωνίας.
  • Όλες οι μεταβάσεις μεταξύ Βορρά και Νότου. Λαμβάνοντας εύλογες προφυλάξεις στα σημεία διέλευσης, εφαρμόζοντας όλες τις απαιτήσεις όπως και σε άλλα μέρη του νησιού, η Τεχνική Επιτροπή Δικοινοτικής Υγείας πρέπει να ενισχυθεί και να ανοίξει αμέσως για να βελτιώσει τη συνεργασία. Στο πνεύμα της αλληλεγγύης, η συνεργασία σε όλους τους τομείς πρέπει να ενισχυθεί προκειμένου να καταπολεμηθεί η πανδημία τους επόμενους δύσκολους μήνες. Αυτό σημαίνει πρόσβαση σε διεθνείς αγορές βάσει του κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή για την αύξηση του εμπορίου και της απασχόλησης σε ολόκληρη τη de facto διχασμένη χώρα μας και για την ελαχιστοποίηση της αρνητικής οικονομικής επιβάρυνσης της τουρκοκυπριακής κοινότητας που προκαλείται από τις τρέχουσες έκτακτες συνθήκες.
  • Στην Ανατολική Μεσόγειο, η εγκατάλειψη όλων των δράσεων που τείνουν να τροφοδοτήσουν την επικρατούσα ασταθή κατάσταση στην περιοχή είναι απαραίτητη για την παροχή του απαραίτητου χώρου και χρόνου για τη διαδικασία διαπραγμάτευσης για την επίτευξη αποτελεσμάτων. Ταυτόχρονα, περιβαλλοντικά ζητήματα που σχετίζονται με την εξερεύνηση και ανάπτυξη τοποθεσιών υδρογονανθράκων πρέπει να επανεξεταστούν προσεκτικά σύμφωνα με τις τρέχουσες ανάγκες για ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων και ελαχιστοποίησης του κινδύνου.
  • Προτρέπουμε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να λάβει πρακτικά μέτρα κάνοντας συστάσεις προς τη δικοινοτική τεχνική επιτροπή εμπειρογνωμόνων και εκπροσώπων για τον προγραμματισμό και την ανάπτυξη του Varosha Κλειστού υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών με σκοπό την επιστροφή των ιδιοκτητών του πριν από το 1974.

“Συμβολή στην εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας”

Δηλώνοντας ότι αυτοί, ως Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι οργανισμοί, πολιτικά κινήματα και άτομα που εκπροσωπούν την Κοινωνία των Πολιτών, επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή μας και την υποστήριξή μας στις προοπτικές που έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα, «Πιστεύουμε ότι αυτές αποτελούν ένα πλαίσιο για μια συνολική διευθέτηση αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Καθώς και οι δύο πλευρές έχουν πλησιάσει και έχουν επιβεβαιώσει επανειλημμένα, θέλουμε να επαναλάβουμε ότι η Λύση πρέπει να φέρει μια επανενωμένη, διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μία διεθνή ταυτότητα και μία ιθαγένεια. Αυτές οι συγκλίσεις αντιπροσωπεύουν το πολύτιμο πλεονέκτημά τους στο δρόμο για μια ειρηνική λύση στο Κυπριακό ».

Η κοινή δήλωση ανέφερε ότι θα συνεχίσουν αποφασιστικά τις προσπάθειές τους για επίτευξη διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με την πολιτική ισότητα που ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για μια επανενωμένη χώρα απαλλαγμένη από την παρέμβαση τρίτων και ένα ειρηνικό μέλλον για μελλοντικές γενιές, “Μια επανενωμένη ειρηνική Κύπρος, συμβάλλει στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Έτσι, οι τρεις χώρες μπορούν να δημιουργήσουν ένα μοντέλο συνεργασίας και μια γέφυρα ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή. Ως Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι, μοιραζόμαστε αυτό το κοινό όραμα και απαιτούμε να γίνει σεβαστή η κοινή μας βούληση για την επανένωση της χώρας μας. Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι περπατούν μαζί στον κοινό δρόμο για την επανένωση και απορρίπτουν όλες τις προτάσεις που θα οδηγούσαν σε οποιοδήποτε είδος διαίρεσης. Το περπάτημα μαζί είναι η ουσία της επιτυχίας! ” Εκφράστηκε με τη μορφή. (ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΩΝ)

Source