Κοινή δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Çavuşoğlu και του προέδρου της ΤΔΒΚ Τατάρ

Ο υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu και ο Πρόεδρος της ΤΔΒΚ Ersin Tatar προέβησαν σε σημαντικές δηλώσεις στην ημερήσια διάταξη. Ο υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε με τον Πρόεδρο της Βόρειας Κύπρου Ersin Tatar, “Η τουρκική πλευρά έκανε την απαραίτητη προσπάθεια για μια ομοσπονδιακή λύση”.

Σχετικά με τα μαθήματα Τατάρ, Κορανίου “Θα ήθελα να εκφράσω ότι αισθάνομαι μεγάλη ενόχληση σχετικά με το θέμα. Είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα. Δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει μια κατάσταση όπως το κλείσιμο των μαθημάτων Κορανίου. Μόλις υπάρξει μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα πρόβλημα εδώ“Ενώ χρησιμοποιεί τις δηλώσεις του, ο Çavuşoğlu ασχολείται επίσης με το θέμα”Αυτή η απόφαση είναι ιδεολογική. Δεν είναι μια απόφαση που λαμβάνεται σύμφωνα με το σύνταγμα ή τις διατάξεις του. Ο συγχρονισμός της απόφασης είναι επίσης πολύ σημαντικός.” είπε.

Στιγμιότυπα από την ομιλία του Υπουργού Çavuşoğlu:

“Όπως είπε ο κ. Πρόεδρος Ersin Tatar, σκοπός αυτής της επίσκεψης ήταν να επανεξετάσει τις προετοιμασίες μας πριν από την ανεπίσημη συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών 5 + 1. Είχαμε εξαιρετικά χρήσιμες συναντήσεις.

Φυσικά, δεν καταλήξαμε σε αυτήν την άποψη μια νύχτα. Η δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση για χειροκίνητη προσπάθεια από την Τουρκία παρουσιάστηκε σε όλες τις πλατφόρμες. Ενώ το ελληνο-ελληνικό δίδυμο φαινόταν να θέλει αυτή τη λύση, απέρριψαν την ισότητα των Τουρκοκυπρίων στο τέλος της ημέρας. Δεν θέλουν να μοιραστούν ούτε δύναμη ούτε ευημερία. Τίποτα δεν άλλαξε τα τελευταία 4 χρόνια.

Στην πολιτική διαδικασία, την προσεχή περίοδο, στις διαπραγματεύσεις, βλέπουμε ότι θέλουν να επιβάλουν ξανά το μοντέλο της ομοσπονδίας επισημαίνοντας τις αποφάσεις του UNSC που είναι ξεπερασμένες και δεν αντικατοπτρίζουν τη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού. Δεν έχει νόημα να υπαγορεύουμε αποφάσεις που δεν έχουν καμία χρησιμότητα ή όχι, και παραμέτρους που βασίζονται πλέον στο status quo. Ποιος είναι ο λόγος για την επιβολή του αδύνατου;

Σε όλες τις δηλώσεις που κάναμε στο Crans-Montana μετά την ανατροπή της ελληνικής πλευράς, είπαμε επανειλημμένα ότι δεν θα διαπραγματευόμαστε πλέον την ομοσπονδία. Πιστεύουμε ότι δεν θα χάσουμε πλέον χρόνο για μια ομοσπονδιακή λύση και θα πρέπει να συζητηθούν νέες ιδέες. Αποκαλύπτουμε ένα δίκαιο, μόνιμο, βιώσιμο όραμα στο πλαίσιο των γεγονότων στο νησί. Αυτό το όραμα είναι ότι οι δύο πολιτείες του νησιού συνεργάζονται βάσει της κυριαρχικής ισότητας και γνωρίζονται αμοιβαία.

Μόλις επιτευχθεί αυτό, τα δύο κράτη μπορούν να συνεργαστούν βάσει της κυριαρχικής τους ισότητας και να εκμεταλλευτούν άλλες ευκαιρίες. Θέλουμε μια νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης που να είναι πραγματική, ουσιαστική, ίση και καρποφόρα.

Η συνάντηση σε μορφή 5 + 1 στη Γενεύη είναι μια άτυπη συνάντηση. Μια νέα διαπραγμάτευση δεν ξεκινά εδώ. Σίγουρα δεν θα πάρουμε από εκεί που σταματήσαμε στο Crans-Montana, αυτό απλά δεν μπορεί να ειπωθεί. Θα ήθελα να το τονίσω για άλλη μια φορά.

Θα είμαστε πάντα δίπλα στην ΤΔΒΚ και στην Τουρκία ως τουρκοκυπριακός λαός. Η ασφάλεια και η ευημερία των Τούρκων της Κύπρου είναι η ευημερία της Δημοκρατίας της Τουρκίας και του τουρκικού λαού. “

Πριν από την ομιλία του προέδρου της ΤΔΒΚ Ersin Tatar:

“Δεν είναι μια πολιτική που αναπτύχθηκε σε μια τέτοια μέρα. Υπάρχει ένας αγώνας για χρόνια πίσω από αυτήν την πολιτική. Τι λέμε στον κόσμο σε αυτό το σημείο; Είμαστε ξεχωριστοί λαοί. Η κυριαρχία μεταφέρεται σε δύο λαούς.

Εάν πρόκειται να επιτευχθεί συμφωνία στην Κύπρο με δικαίωμα ελεύθερης ανεξαρτησίας στην αυτοδιάθεση και ελεύθερη σκέψη, ο Τουρκοκύπριος λαός φυσικά θα θέλει να συνάψει συμφωνία με το δικό του κράτος.

Στην παλιά αντίληψη, υπήρχε μόνο ένα στοιχείο κυριαρχίας, αν και ομοσπονδιακό. Χρησιμοποιήθηκαν κυρίαρχες λέξεις, για μένα ήταν ένα είδος ανοησίας. Το σημαντικό είναι η ανεξαρτησία. Η πατρίδα του τουρκοκυπριακού λαού την αξίζει με την υποστήριξη της Τουρκίας. Μπορεί να είναι μια συμφωνία με τη συνεργασία δύο κυρίαρχων και ανεξάρτητων κρατών που ζουν δίπλα-δίπλα.

Burr πρέπει να ληφθεί όταν η ΕΕ δεν σκοπεύει να κάνει θυσίες εδώ στην Τουρκία. Ο Τουρκοκύπριος λαός πάντα φροντίζει για την υποστήριξη της μητέρας πατρίδας που έχει εκτιμήσει η Τουρκία. Η εγγύησή σας είναι εξαιρετικά σημαντική για εμάς. Η κυριαρχία μας, η ανεξαρτησία μας και ο εγγυητής της Τουρκίας μας είναι απαραίτητες για εμάς. Με αυτήν την κατανόηση, πηγαίνουμε στη Γενεύη. Στον ΟΗΕ, θα εκφράσουμε τη σχέση κράτους-προς-κράτους. Έτσι ο κυρίαρχος μπορεί να είναι μια συμφωνία με βάση την ισότητα. “

ΛΟΓΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ DENDIAS

Ταρτάριος: Φυσικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Çavuşoğlu επειδή η απάντησή του ήταν πολύ κατάλληλη. Είμαστε επίσης η μεγαλύτερη υποστήριξή μας για αυτές τις προσπάθειες θα πρέπει να τερματίσουμε τα δικαιώματά μας της Τουρκίας ως τουρκικής πλευράς. Ο Έλληνας Υπουργός υπερέβη το σχέδιο και έλαβε την απάντησή του. Παρακολουθώντας την απάντηση που δόθηκε στον Έλληνα Υπουργό, είπε «bravo Çavuşoğlu». Το μήνυμα είναι αυτό. Δεν είναι ποτέ αυτό που λένε για τον καταμερισμό των δικαιοδοσιών στην ανατολική Μεσόγειο όπου η ΤΔΒΚ σφετερίζεται. Οι άνθρωποι της ΤΔΒΚ έχουν δικαιώματα. Τα δικαιώματά μας στην γαλάζια πατρίδα είναι πολύ πάνω από τις περιοχές που ισχυρίζονται. Αυτός είναι ο αγώνας. Η απάντηση που δόθηκε ήταν πολύ κατάλληλη.

Çavuşoğlu: Έχουμε ένταση με την Ελλάδα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Επανεκκινήσαμε τις διαπραγματεύσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν για 5 χρόνια. Είδαμε την επίσκεψη του κ. Ντέντια στην Άγκυρα ως μια σημαντική ευκαιρία χαλάρωσης Η συνάντηση εδώ ήταν μια πολύ καλή συνάντηση. Φυσικά, έχουν διατυπωθεί διαφορετικές απόψεις. Αργότερα, μιλήσαμε για αυτά τα θέματα σε στενό πεδίο και αποκαλύψαμε τις διαφορές μας. Ο στόχος της έναρξης των συνομιλιών ήταν να συνεχιστούν οι συζητήσεις τους. Συζητήσαμε ειδικά για τον τρόπο ενίσχυσης της συνεργασίας μας. Ερχόμενοι στη συνέντευξη τύπου, υπήρχε ένα αίτημα από τον κ. Δέντια και την ομάδα του ως εξής: Δεν θα θίξουμε θέματα που θα προκαλέσουν αντιπαραθέσεις στη συνέντευξη τύπου, περιμένουμε την ίδια προσέγγιση από εσάς. Μετά από μια συγκεκριμένη συνάντηση της συνέντευξης τύπου, άρχισε να κατηγορεί τόσο τη χώρα μου όσο και το έθνος μου με ψευδείς κατηγορίες. Δείξαμε πραγματικά την ευγένεια που απαιτείται ως οικοδεσπότης. Ο κ. Ντέντιας προχώρησε πέρα ​​από αυτό και υπερέβη τα όρια και έπρεπε να δώσω την απαραίτητη απάντηση εξ ονόματος του κράτους και του έθνους μου.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ QURAN

Ersin Tatar: Θα ήθελα να εκφράσω ότι αισθάνομαι μεγάλη ενόχληση σχετικά με το θέμα. Είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα. Δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει μια κατάσταση όπως το κλείσιμο των μαθημάτων Κορανίου. Πρώτα απ ‘όλα, υπάρχει μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα πρόβλημα εδώ.

Çavuşoğlu: Αυτό το ζήτημα δημιουργεί μεγάλη ευαισθησία. Πιστεύουμε στο κράτος δικαίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει να μην επικρίνουμε την απόφαση του δικαστηρίου. Αυτή η απόφαση είναι ιδεολογική. Δεν είναι μια απόφαση που λαμβάνεται σύμφωνα με το σύνταγμα ή τις διατάξεις του. Ο χρόνος της απόφασης είναι επίσης πολύ σημαντικός. Σεβόμαστε το δικαστικό σώμα, αλλά αυτή η απόφαση είναι ιδεολογική.

Source