Κοινή δήλωση του Çavuşoğlu και του Tatar: Θέλουν να επιβάλουν την Ομοσπονδία

Ο υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu πραγματοποίησε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Πρόεδρο της ΤΔΒΚ Ersin Tatar στην πρωτεύουσα Λευκωσία στο πλαίσιο των επίσημων επαφών του στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (TRNC).

Στην ομιλία του, ο Çavuşoğlu δήλωσε ότι ο σκοπός των σημερινών επισκέψεων και συναντήσεων είναι να επανεξετάσει τις προετοιμασίες πριν από το ανεπίσημο συνέδριο 5 + 1 που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη και είπε ότι πραγματοποίησαν εξαιρετικά χρήσιμες συναντήσεις.

Τονίζοντας ότι ο Τατάρ έχει υποστηρίξει το «μοντέλο λύσης που βασίζεται στη συνεργασία δύο κρατών στο νησί με βάση την κυριαρχία της ισότητας» από την ημέρα που ο Τατάρ ξεκίνησε σε αυτό το μονοπάτι, ο Çavuşoğlu δήλωσε ότι αυτή η άποψη δεν επιτεύχθηκε σε μια νύχτα.

“ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ”

Λέγοντας ότι η τουρκική πλευρά κάνει το καλύτερό της για μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδιακή λύση, ο υπουργός Çavuşoğlu είπε:

* Το ελληνο-ελληνικό δίδυμο φαινόταν να θέλει λύση και απέρριψε την ισότητα των Τουρκοκυπρίων. Τονίζουν σε κάθε πλατφόρμα ότι δεν θα αποδεχθούν την ισότητα των Τουρκοκυπρίων από τώρα και στο εξής. Δεν θέλουν να μοιραστούν ούτε δύναμη ούτε ευημερία. Τίποτα δεν άλλαξε τα τελευταία 4 χρόνια από τότε που ο Crans Montana. Στην επερχόμενη πολιτική διαδικασία, βλέπουμε ότι θέλουν να επιβάλουν ξανά το μοντέλο της ομοσπονδίας, επισημαίνοντας τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που έχουν λήξει στις διαπραγματεύσεις και δεν αντικατοπτρίζουν πλέον τη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού.

* Αυτές οι αποφάσεις συμπεριλήφθηκαν επίσης στο Σχέδιο Ανάν και στο Crans Montana. Δεν έκανε καλό. Δεν έχει νόημα να επιβάλουμε άχρηστες και μη επικερδείς αποφάσεις και παραμέτρους που επιστρέφουν πλέον στο status quo. Ποιος είναι ο λόγος για την επιβολή του αδύνατου; Κάποιος θα πρέπει να μπορεί να το εξηγήσει αυτό σε εμάς και στην ΤΔΒΚ.

“ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΧΑΣΕΤΕ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΛΥΣΗ”

Σε συνέχεια της ομιλίας του, ο Υπουργός Çavuşoğlu είπε: «Καθώς ξεκινήσαμε και πάλι τις κυπριακές διαπραγματεύσεις, είπαμε ότι δεν θα διαπραγματευτούμε πια την ομοσπονδία, μετά την αποτυχία όλων των συναντήσεων από την μονοήμερη μίνι-διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη προς Οι Crans Montana το 2017 και η ελληνική πλευρά ανατρέποντας το τραπέζι στο Crans Montana. Οι φίλοι που διαπραγματεύτηκαν εκ μέρους της ΤΔΒΚ εκείνη την ημέρα το είπαν επίσης. Επομένως, δεν θα χάσουμε πλέον χρόνο για μια ομοσπονδιακή λύση και πιστεύουμε ότι πρέπει να συζητηθεί το νέο όραμα. Προτείνουμε ένα όραμα για όλα τα μέρη ».

Δηλώνοντας ότι θα συμμετάσχουν στις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν την προσεχή περίοδο με αυτό το όραμα, ο Çavuşoğlu είπε: «Αυτό το όραμα είναι ότι τα δύο κράτη στο νησί συνεργάζονται βάσει της κυριαρχικής ισότητας, οι δύο πλευρές έχουν ισότιμο διεθνές καθεστώς και να γνωρίζονται αμοιβαία. Αφού επιτευχθεί αυτό, τα δύο κράτη θα ζήσουν μαζί στο νησί, όπως είναι σήμερα, στη βάση κυριαρχικής ισότητας. Τότε τα δύο κράτη μπορούν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες », είπε.

“ΘΑ ΣΥΝΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΣΤΑ ΚΡΑΝΗ ΜΟΝΤΑΝΑ”

Τονίζοντας ότι θέλουν να ξεκινήσουν μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων που θα φέρει αποτελέσματα με μια πραγματικά ισότιμη και γόνιμη έννοια, ο Υπουργός Çavuşoğlu δήλωσε ότι δεν ξεκίνησε μια νέα διαπραγμάτευση με την άτυπη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη σε μορφή 5 + 1. Λέγοντας ότι θα ελεγχθεί εάν υπάρχει ένας κοινός χώρος για διαπραγμάτευση στην άτυπη συνάντηση, ο Çavuşoğlu είπε, «Σίγουρα δεν θα συνεχίσουμε εκεί που σταματήσαμε στο Crans Montana. Αυτό δεν είναι ζήτημα ».

Cavusoglu, “καθώς και η Τουρκία την επόμενη περίοδο, θα είμαστε πάντα δίπλα στην ΤΔΒΚ και τον Τουρκοκύπριο λαό. “Η ασφάλεια και η ευημερία του τουρκοκυπριακού λαού είναι η ασφάλεια και η ευημερία του τουρκικού λαού”, είπε.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της ΤΔΒΚ Τατάρ είπε: «Εάν δεν επιβληθεί συμφωνία σε εμάς, ο Τουρκοκύπριος λαός φυσικά θα θέλει να συνάψει συμφωνία με την κυριαρχία τους. Στο παρόν στάδιο, σύμφωνα με την παλιά αντίληψη, η διαφορά είναι η εξής: Στην παλιά συμφωνία, χρησιμοποιήθηκαν κυρίαρχες λέξεις, ήταν εξαπάτηση. Το κύριο πράγμα ήταν η ανεξαρτησία. Ο Τουρκοκύπριος λαός πάντα μεριμνά για την υποστήριξη της πατρίδας της Τουρκίας. Η εγγύησή σας είναι εξαιρετικά σημαντική για εμάς. Η Τουρκία είναι ο εγγυητής των αγαπημένων μας. “Θα πάμε στο συνέδριο στη Γενεύη με αυτήν την κατανόηση.”

Μπορεί να σας ενδιαφέρειΔήλωση από την Ελλάδα μετά τη συνάντηση Çavuşoğlu-Dendias: Θέλουμε μια θετική ατζένταΔήλωση από την Ελλάδα μετά τη συνάντηση Çavuşoğlu-Dendias: Θέλουμε μια θετική ατζένταΜπορεί να σας ενδιαφέρειΣχόλιο του Çavuşoğlu-Dendias από την ελληνική εφημερίδα: Η οδηγία για την πρόκληση προέρχεται από τον MiçotakisΣχόλιο του Çavuşoğlu-Dendias από την ελληνική εφημερίδα: Η οδηγία για την πρόκληση προέρχεται από τον MiçotakisΜπορεί να σας ενδιαφέρειΜεγάλη κρίση στη συνάντηση Çavuşoğlu-Dendias!Μεγάλη κρίση στη συνάντηση Çavuşoğlu-Dendias!

.Source