Κοινή δήλωση 113 οργανισμών

Η δικοινοτική κοινή πορεία και εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου.

Στη δήλωση, βρισκόμαστε στο δρόμο μαζί με όλους όσους είπαν “Αυτή η χώρα είναι δική μας” πριν από τη Σύνοδο Κορυφής 5 + 1 στη Γενεύη! Η κλήση έγινε.

“Μαζί στον δρόμο της Ομοσπονδίας” Η εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί με το σύνθημα, θα ξεκινήσει στις 17.00 μπροστά από το Old Peyak της Λευκωσίας με τη διοργάνωση της πλατφόρμας αυτής της χώρας είναι ο βορράς, και από εκεί θα περπατήσουμε στον Προμαχώνα Yiğitler στην περιοχή στα βόρεια της Πύλης της Πάφου, που είναι ο κοινός τόπος συνάντησης.

Ταυτόχρονα, θα συγκεντρωθούμε στη Λευκωσία Ελευθερία / Πλατεία Ελευθερίας στα νότια και θα περπατήσουμε στην Πύλη της Πάφου. Όσοι θα συμμετάσχουν στη δράση από το βορρά θα φτάσουν στα φώτα Ledra Palace μπροστά από το παλιό Peyak, στη συνέχεια θα περπατήσουν προς το Çetinkaya Club και θα φτάσουν στο προμαχώνα Yiğitler και θα γίνουν ομιλίες στο περίπτερο που πρόκειται να εγκατασταθεί εδώ.

Η συνέντευξη τύπου για την εκδήλωση «δικοινοτική ειρήνη» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 24 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε σήμερα διαδικτυακά με τη συμμετοχή εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων, πολιτικών κομμάτων και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ …

Μιλώντας στη συνάντηση εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς της εκδήλωσης, ο Γενικός Γραμματέας της Τουρκοκυπριακής Ένωσης Εκπαιδευτικών (KTÖS) Şener Elcil είπε ότι στις 24 Απριλίου, η επέτειος του δημοψηφίσματος του Σχεδίου Ανάν, λίγο πριν από το 5 + 1 ανεπίσημη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στις 27 Απριλίου. Σημείωσε ότι διοργανώνουν αυτή τη μεγάλη εκδήλωση για να κάνουν τις φωνές να ακουστούν από εκείνους που πραγματικά θέλουν λύση.

Ζητώντας από όλους όσους αγαπούν τη χώρα τους και υποστηρίζουν τη λύση να συμμετάσχουν στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των μέτρων Covid-19, ο Elcil είπε: «Δεν πιστεύουμε στην ειλικρίνεια τόσο του κ. Αναστασιάδη όσο και του κ. Τατάρ. «Αγαπάμε τη χώρα μας στο σύνολό της, όχι το μισό, και ανησυχούμε για τη χώρα μας».

“Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΒΑΣΗ ΜΙΑ ΑΙΤΗΣΗ ΔΥΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ, ΔΥΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

Στο κοινό δελτίο τύπου που διαβάστηκε μετά, ζητήθηκε από τους “πολιτικούς ηγέτες και των δύο πλευρών να εγκαταλείψουν την ανοιχτή ή μυστική αντίθεσή τους σε μια ομοσπονδιακή λύση και να ανταποκριθούν θετικά και σαφώς στις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, χωρίς τον κίνδυνο μόνιμης διχοτόμησης. και τεταμένες σχέσεις. “

Στη δήλωση, η οποία ανέφερε ότι «παρά την εκτεταμένη απογοήτευση, οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι έδειξαν μια πρωτοφανή αποφασιστικότητα στην επιθυμία τους για επανένωση και ειρήνη», η μόνη διαθέσιμη επιλογή για ένα ειρηνικό μέλλον είναι στη βάση της πολιτικής ισότητας που ορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ , κάτω από την ομπρέλα μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Τονίστηκε ότι επρόκειτο να επανενωθεί.

Η δήλωση απαίτησε επίσης “να ληφθούν εύλογες προφυλάξεις για να ανοίξουν οι πύλες διέλευσης Βορρά-Νότου και να εγκαταλείψουν όλες τις ενέργειες που τείνουν να τροφοδοτήσουν την ασταθή κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.” Και να λάβουν πρακτικά μέτρα για τη βελτίωσή της “.

Η δήλωση συνεχίστηκε ως εξής:

«Εμείς, ως τουρκοκύπριοι και ελληνοκυπριακοί οργανισμοί, πολιτικά κινήματα και άτομα που εκπροσωπούν την κοινωνία των πολιτών, επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας και την υποστήριξή μας στις επαφές που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής και πιστεύουμε ότι αποτελούν το πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης λύσης αποδεκτής και από τις δύο πλευρές. Αυτές οι προσεγγίσεις αντιπροσωπεύουν το πολύτιμο πλεονέκτημά τους στο δρόμο για μια ειρηνική λύση στο Κυπριακό. “

Στη συνάντηση, την ίδια στιγμή, στην Αθήνα, τη Βρετανία και σε άλλες χώρες όπου οι Κύπριοι είναι πυκνοκατοικημένοι, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και η άτυπη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στις 27 Απριλίου, “Για να έχουμε ένα αποτέλεσμα που θα ανοίξει ο τρόπος για την Ομοσπονδία και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις “Σημειώθηκε ότι οι χώρες θα συναντηθούν με τους υπουργούς και τους βουλευτές και θα” εκφραστεί η “κοινή βούληση”.

Απαιτήσεις 113 οργανισμών
Δηλώνουμε ακράδαντα ότι:

 1. Η μόνη διαθέσιμη επιλογή για ένα ειρηνικό μέλλον είναι η επανένωση κάτω από τη στέγη μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, βάσει της πολιτικής ισότητας που ορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
 2. Οι προσεγγίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής και η πρόταση 6 σημείων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Crans Montana είναι η μόνη ρεαλιστική επιλογή για άμεσες θετικές εξελίξεις για όλα τα μέρη. Ο σεβασμός του πραγματικού δικαιώματος των Τουρκοκυπρίων να συμμετέχουν σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων και η υιοθέτηση μιας νέας ρύθμισης ασφάλειας που προτείνεται από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ είναι απαραίτητη για την επίτευξη συμφωνίας.
 3. Όλες οι μεταβάσεις μεταξύ Βορρά και Νότου. Λαμβάνοντας εύλογες προφυλάξεις στα σημεία διέλευσης, εφαρμόζοντας όλες τις απαιτήσεις όπως και σε άλλα μέρη του νησιού, η Τεχνική Επιτροπή Δικοινοτικής Υγείας πρέπει να ενισχυθεί και να ανοίξει αμέσως για να βελτιώσει τη συνεργασία. Στο πνεύμα της αλληλεγγύης, η συνεργασία σε όλους τους τομείς πρέπει να ενισχυθεί προκειμένου να καταπολεμηθεί η πανδημία τους επόμενους δύσκολους μήνες. Αυτό σημαίνει πρόσβαση σε διεθνείς αγορές βάσει του κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή για την αύξηση του εμπορίου και της απασχόλησης σε ολόκληρη τη de facto διχασμένη χώρα μας και για την ελαχιστοποίηση της αρνητικής οικονομικής επιβάρυνσης της τουρκοκυπριακής κοινότητας που προκαλείται από τις τρέχουσες έκτακτες συνθήκες.
 4. Στην Ανατολική Μεσόγειο, η εγκατάλειψη όλων των δράσεων που τείνουν να τροφοδοτήσουν την επικρατούσα ασταθή κατάσταση στην περιοχή είναι απαραίτητη για την παροχή του απαραίτητου χώρου και χρόνου για τη διαδικασία διαπραγμάτευσης για την επίτευξη αποτελεσμάτων. Ταυτόχρονα, περιβαλλοντικά ζητήματα που σχετίζονται με την εξερεύνηση και ανάπτυξη τοποθεσιών υδρογονανθράκων πρέπει να επανεξεταστούν προσεκτικά σύμφωνα με τις τρέχουσες ανάγκες για ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων και ελαχιστοποίησης του κινδύνου.
 5. Προτρέπουμε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να λάβει πρακτικά μέτρα κάνοντας συστάσεις προς τη δικοινοτική τεχνική επιτροπή εμπειρογνωμόνων και εκπροσώπων για τον προγραμματισμό και την ανάπτυξη του Varosha Κλειστού υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών με σκοπό την επιστροφή των ιδιοκτητών του πριν από το 1974.

Εμείς, ως Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκυπριακοί οργανισμοί, πολιτικά κινήματα και άτομα που εκπροσωπούν την Κοινωνία των Πολιτών, επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας και την υποστήριξή μας στις προσεγγίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα και πιστεύουμε ότι αποτελούν το πλαίσιο για μια ολοκληρωμένη λύση αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Καθώς και οι δύο πλευρές έχουν πλησιάσει και έχουν επιβεβαιώσει επανειλημμένα, θέλουμε να επαναλάβουμε ότι η Λύση πρέπει να φέρει μια επανενωμένη, διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μία διεθνή ταυτότητα και μία ιθαγένεια. Αυτές οι επαναπροσδιορίσεις αντιπροσωπεύουν το πολύτιμο πλεονέκτημά τους στο δρόμο για μια ειρηνική λύση του Κυπριακού.

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε το έργο μας για την επίτευξη μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με την πολιτική ισότητα που ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για μια επανενωμένη χώρα απαλλαγμένη από παρέμβαση τρίτων και ένα ειρηνικό μέλλον για τις μελλοντικές γενιές. Η ειρηνική επανένωση της Κύπρου μπορεί να συμβάλει στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Έτσι, οι τρεις χώρες μπορούν να δημιουργήσουν ένα μοντέλο συνεργασίας και μια γέφυρα ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή. Ως Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι, μοιραζόμαστε αυτό το κοινό όραμα και απαιτούμε να γίνει σεβαστή η κοινή μας βούληση για την επανένωση της χώρας μας.

Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι περπατούν μαζί στον κοινό δρόμο για την επανένωση και απορρίπτουν όλες τις προτάσεις που θα οδηγούσαν σε οποιοδήποτε είδος διαίρεσης. Το περπάτημα μαζί είναι η ουσία της επιτυχίας!

Λίστα οργανώσεων που υποστηρίζουν την εκδήλωση (αλφαβητικά):

 1. Active Citizens – Ενεργοί Πολίτες
 2. Υποκατάστημα ηθοποιού-ΣΙΔΙΚΕΚ ΠΕΟ
 3. ΑΚΕΛ – Προοδευτικό Κόμμα των Εργαζομένων
 4. Anatropi
 5. Ένωση Κυπρίων Προσφύγων στην Ελλάδα – Κύπρος ’74
 6. Ένωση Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας
 7. Ένωση Τουρκοκυπρίων Καλλιτεχνών και Συγγραφέων
 8. Αθλητικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Νεολαίας «Ειρήνη και Φιλία»
 9. Αυστραλιανή ειρηνευτική πρωτοβουλία για την Κύπρο (δικοινοτική)
 10. Avli – Αυλή
 11. Πολιτιστική Ομάδα BARAKA
 12. Πρωτοβουλία για την ειρήνη και τη δημοκρατία
 13. Μονοπάτι Ανεξαρτησίας
 14. Δικοινοτική χορωδία για την ειρήνη στην Κύπρο
 15. Δικοινοτική πρωτοβουλία συγγενών αγνοουμένων και θυμάτων εκδηλώσεων 1963-74 – Μαζί μπορούμε
 16. Δικοινοτική Πρωτοβουλία Κερύνειας
 17. Συνδικαλιστική Ένωση Εργαζομένων – KOOP-SEN
 18. CTP – ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΜΕΡΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
 19. Νεολαία CTP
 20. Τελωνειακή Ένωση Εργαζομένων – GÜÇ-SEN
 21. Κυπριακός Σύνδεσμος Εκπαίδευσης για την Υγεία και την Αλληλεγγύη – KIBES
 22. Κυπριακό Κίνημα
 23. Κυπριακή φωνή
 24. Ακαδημαϊκός διάλογος Κύπρου
 25. Σύνδεσμος Κοινωνικής Ψυχολογίας Κύπρου
 26. Cyprus Natural Coastline – Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών
 27. Πολιτιστικός Σύλλογος Pir Sultan Abdal Κύπρου
 28. Ένωση Εκδοτών Κύπρου – ΚΥΑ Β
 29. Κίνημα Επανένωσης Κύπρου
 30. Σύνδεσμος Τραγουδιού Κύπρου – KIBHAD
 31. Ινστιτούτο Αειφορίας Κύπρου
 32. Σύλλογος Εργολάβων Τούρκων Κύπρου
 33. Ένωση Τούρκων Ιατρών Κύπρου – TIP-İŞ
 34. Συνδικαλιστική Ένωση Τούρκων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κύπρου – KTOEÖS
 35. Ένωση Τούρκων Εκπαιδευτικών Κύπρου – KTÖS
 36. Ένωση Συγγραφέων Κύπρου
 37. Πλατφόρμα Νεολαίας Κύπρου
 38. Αλληλεγγύη – Αλληλεγγύη
 39. Πανεπιστημιακή Ένωση Ακαδημαϊκού Προσωπικού της Ανατολικής Μεσογείου- DAU-SEN
 40. Έντον
 41. EL-SEN
 42. Συνδικαλιστική Ένωση Ενότητας και Αλληλεγγύης της ΟΝΕ – DAÜ-BİR-SEN
 43. Κοινωνικοπολιτιστικός σύλλογος Enorasis
 44. Πολιτιστικό κίνημα της Επιilogi Λεμεσού
 45. Αμμόχωστος για την Κύπρο
 46. Αμμόχωστος για τη Νεολαία Κύπρου
 47. Πρωτοβουλία Αμμοχώστου
 48. Αμμόχωστος Η πόλη μας
 49. Φεμινιστικό εργαστήριο
 50. Φίλοι της Κύπρου
 51. Συμβουλευτική ομάδα GAT -Gender
 52. Γερμανικό-Κυπριακό Φόρουμ
 53. Girne Thought Association
 54. Χέιντ!
 55. Τα χέρια πέρα ​​από το Divide
 56. HASDER
 57. HAZINE-SEN
 58. Σπίτι για συνεργασία
 59. Ινστιτούτο Κοινωνιοπολιτικών Σπουδών IKME
 60. ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 61. Πρωτοβουλία İskele Citizens
 62. KIBRIS TEK YURT HEP BiRLiKTE- ΚΥΠΡΟΣ ΜΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΟΛOΙ ΜΑΖΙ
 63. KISA – Δράση για Ισότητα, Υποστήριξη, Αντιρατσισμός
 64. ΣΑΦΗ
 65. Ίδρυμα πολιτιστικής κληρονομιάς
 66. Λάρνακα για Λύση – Κίνημα Επανένωσης
 67. Αριστερή πτέρυγα
 68. Πολιτική Λεμεσού – Πρωτοβουλία – Λύση-Επανένωση-Ειρήνη
 69. ΜΑΓΕΜ
 70. Κίνηση για μια Ομοσπονδιακή Κύπρο
 71. Δημοτική Ένωση Εργαζομένων – BES
 72. Νέος Σύνδεσμος Κύπρου
 73. Νέο Κυπριακό Κόμμα YKP
 74. Νέα Διεθνής Αριστερά
 75. Κέντρο Υποστήριξης ΜΚΟ
 76. ΟΠΕΚ – Ένωση Κοινωνικής Μεταρρύθμισης
 77. Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδικάτων PEO
 78. Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης
 79. Πρωτοβουλία Ειρήνης & Αλληλεγγύης με την Κύπρο (PEAK)
 80. Ένωση Ειρήνης
 81. PEACE DECISION – ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΙΡΗΝΗΣ
 82. Λαϊκή ειρηνευτική πλατφόρμα για την Unıted Cyprus (Λονδίνο)
 83. ΠΟΓΟ
 84. Ινστιτούτο Μετα Έρευνας
 85. Το κίνημα των δασκάλων του Δημοτικού Σχολείου Proodeftiki
 86. Το κίνημα των δασκάλων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Proodeftiki
 87. Φοιτητικός Σύλλογος Proodeftiki
 88. Τεχνικές Σχολές Proodeftiki
 89. Ένωση εκδοτών – BASIN-SEN
 90. Επαναστατική Ομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων
 91. Sispirosi Atakton – Συσπείρωση Ατάκτων
 92. Σοσιαλιστική πρωτοβουλία
 93. Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου
 94. Αριστερή κίνηση
 95. Spirithkia -Σπιριθκιά
 96. Κρατική Ένωση Εργαζομένων – ÇA–SEN
 97. Σταματήστε τον Συνασπισμό Πολέμου
 98. Συμφιλίωση / Συμφιλίωση / Συμφιλίωση
 99. TDP – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΗ
 100. Νεολαία TDP
 101. Το Κέντρο Διαχείρισης της Μεσογείου
 102. Τρίτο κοινοτικό φόρουμ
 103. Σκηνή ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
 104. Τουρκοκυπριακή Ένωση Δημοκρατίας (Λονδίνο)
 105. Τουρκοκυπριακή συνδικαλιστική οργάνωση δημοσίων υπαλλήλων – KTAMS
 106. ΤΟΥΡΚΙΑ-SEN
 107. Ενώστε την Κύπρο τώρα!
 108. Ηνωμένο Κόμμα BKP
 109. Ενωμένη Κυπριακή Πλατφόρμα των Υπερπόντιων Κυπρίων
 110. Οργανισμός Νεολαίας των Ηνωμένων Δημοκρατών
 111. Πλατφόρμα Ενωμένων Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων Εκπαιδευτικών
 112. We want Federation Left Movement – Αριστερή Κίνηση Θέλουμε Ομοσπονδία
 1. Workers Democracy – Εργατική Δημοκρατία

.Source