Κοροναϊός: Θετικά περιστατικά στους εμβολιασμένους ηλικιωμένους πολύ ήπια

Πλήρως εμβολιασμένοι συνταξιούχοι που μολύνθηκαν με το Covid-19 αυτήν την εβδομάδα αλλά είναι ασυμπτωματικοί αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, δήλωσε μέλος της επιδημιολογικής ομάδας της κυβέρνησης την Πέμπτη.

Σχολιάζοντας τους 14 κατοίκους του σπιτιού φροντίδας στη Λευκωσία που έδειξαν θετικό για κοροναϊό νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η Zoe Dorothea Pana, επιβεβαίωσε ότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι ασυμπτωματικοί ή παρουσιάζουν πολύ ήπια συμπτώματα.

Οι κάτοικοι αρχικά δοκιμάστηκαν θετικά μετά από μια γρήγορη δοκιμή αντιγόνου την Τρίτη και αυτό επιβεβαιώθηκε αργότερα με μια δοκιμή PCR. Έλαβαν και τις δύο δόσεις του εμβολίου κοραναϊού τον Φεβρουάριο.

Τα ήπια συμπτώματα του ιού σε άτομα που έλαβαν το τρύπημα καταδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο των εμβολιασμών κατά της πανδημίας, είπε η Pana.

“Αυτό αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων για την πρόληψη σοβαρών ασθενειών και θανάτων”, δήλωσε η Pana στο Cybc.

«Όλοι πρέπει να καταλάβουμε ότι το κύριο όπλο μας είναι και θα είναι οι εμβολιασμοί για να υποχωρήσει σταθερά η πανδημία».

Πρόσθεσε ότι παρόμοια κρούσματα καταγράφηκαν στο Βέλγιο, την Ισπανία και την Ιταλία, των κατοίκων του σπιτιού φροντίδας που εμβολιάστηκαν και μολύνθηκαν αλλά δεν παρουσίασαν σοβαρά συμπτώματα.

Ιδιωτικοί και κρατικοί οίκοι φροντίδας σε εθνικό επίπεδο έχουν έρθει σε επαφή με μια εξειδικευμένη ομάδα του υπουργείου Υγείας για να καταρτίσουν ένα λειτουργικό πρωτόκολλο υγείας για τις εγκαταστάσεις και να αναφέρουν τυχόν κενά ή δυσκολίες του προσωπικού στην εφαρμογή των μέτρων.

Η Pana, η οποία ήταν υπεύθυνη για τους ελέγχους στο σπίτι, είπε ότι οι ιδιοκτήτες κατάφεραν να διασφαλίσουν την προστασία των κατοίκων τους από τον κοροναϊό.

Σύμφωνα με αναφορές, οι ηλικιωμένοι ασθενείς μολύνθηκαν μετά από θετικά περιστατικά μεταξύ του προσωπικού.

Ο κίνδυνος μόλυνσης μετά τη λήψη αντι-Covid εμβολίου κυμαίνεται από 5 έως 12 τοις εκατό «ανάλογα με τον τύπο του εμβολίου», δήλωσε ο καθηγητής μικροβιολογίας / μοριακής ιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ. Πέτρος Καραγιάννης στο Cyprus Mail.

Εν τω μεταξύ, τα αρχεία θανάτων και νοσηλείας των μη εμβολιασμένων ηλικιωμένων ασθενών συνεχίζονται σύμφωνα με τις καθημερινές ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας.

Source