Κορυφαία προτεραιότητα για τον επαναπατρισμό λανθασμένων Σρι Λάνκα – Υπουργός

Ο υπουργός Υποθέσεων Νεολαίας Ναμάλ Ρατζακέτσα δήλωσε χθες ότι ο επαναπατρισμός των Σρι Λάνκα που έχουν εγκλωβιστεί σε ξένες χώρες είναι η κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Ο Rajapaksa σε δημοσίευση στο blog του χθες τόνισε ότι ο επαναπατρισμός των Σρι Λάνκα συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της κορυφής του πρώτου κύματος και του δεύτερου κύματος.

«Ακόμη και κατά τη διάρκεια της κορυφής του πρώτου κύματος και του δεύτερου κύματος, ο επαναπατρισμός των ντόπιων πολιτών συνεχίστηκε και οι αρχές το σταμάτησαν μόνο για μία ή δύο εβδομάδες επειδή δεν υπήρχε χώρος στα κέντρα καραντίνας. Ωστόσο, σύντομα άρχισαν οι αριθμοί να υποχωρούν οι επαναπατρισμοί που άρχισαν ξανά », είπε.

«Μια μέρα μετά τη Σρι Λάνκα άνοιξε ξανά τα σύνορά της για να καλωσορίσει την πρώτη παρτίδα τουριστών από την Ουκρανία, μετά από εννέα μήνες, πολύ για την ανακούφιση πολλών τομέων που αντιμετώπισαν ένα καταστροφικό πλήγμα από την πανδημία COVID-19, έλαβα πολλές έρευνες εάν Ο επαναπατρισμός των ντόπιων πολιτών μας θα συνεχιζόταν επίσης με πολύ σθένος.

Όσο το άνοιγμα των συνόρων μας σύμφωνα με αυστηρές οδηγίες υγείας ήταν προτεραιότητα, ο Πρόεδρος Gotabaya Rajapaksa, ο Πρωθυπουργός Mahinda Rajapaksa και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς συνεχίζουν με τη μεγαλύτερη προτεραιότητά τους, και αυτή είναι η ασφαλής επιστροφή των τοπικών πολιτών μας, συμπεριλαμβανομένων των διακινούμενων εργαζομένων, λανθάνον στο εξωτερικό. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της κορυφής του πρώτου κύματος και του δεύτερου κύματος, ο επαναπατρισμός των ντόπιων πολιτών συνεχίστηκε και οι αρχές το σταμάτησαν μόνο για μία ή δύο εβδομάδες επειδή δεν υπήρχε χώρος στα κέντρα καραντίνας. Όμως, σύντομα άρχισαν να υποχωρούν οι αριθμοί που άρχισαν ξανά οι επαναπατρισμοί.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η Σρι Λάνκα, μέχρι τις 6 π.μ. χθες το πρωί, επαναπατρίζει 59.377 ντόπιους στη χώρα από 137 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής. Μόνο τον Δεκέμβριο, 11.323 ντόπιοι επαναπατρίστηκαν και μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, αναμένουμε ότι οι αριθμοί αυτοί θα ανέλθουν σε 12.395, που είναι ο υψηλότερος αριθμός που θα επαναπατριστεί για ένα μήνα, με μέσο όρο 400 ντόπιους να επανέρχονται καθημερινά.

Τις επόμενες μέρες, στις 30 Δεκεμβρίου, 305 ντόπιοι θα φτάσουν από τα ΗΑΕ, 31 Δεκεμβρίου, 290 ντόπιοι από το Τσενάι, 1 Ιανουαρίου, 290 ντόπιοι από την Αυστραλία, 3 Ιανουαρίου, 340 ντόπιοι από το Κουβέιτ, 5 Ιανουαρίου, 100 ντόπιοι από τον Καναδά και άλλα 290 ντόπιοι από το Κατάρ και τη Ρουμανία, 7 Ιανουαρίου, 260 ντόπιοι από την Κύπρο, 8 Ιανουαρίου, 290 ντόπιοι από την Αυστραλία και στις 9 Ιανουαρίου, 290 ντόπιοι από τα ΗΑΕ, θα επιστρέψουν στη χώρα.

Όλοι αυτοί οι ντόπιοι, κατά την άφιξή τους στο BIA, θα υποβληθούν σε δοκιμές PCR και θα σταλούν στα κέντρα καραντίνας, υπό την καθοδήγηση του στρατού, για να υποβληθούν στην υποχρεωτική περίοδο 14 ημερών καραντίνας.

Μέχρι σήμερα, 26.812 ντόπιοι έχουν επαναπατριστεί από τη Μέση Ανατολή, 12.005 επαναπατρίστηκαν από την Ανατολική Ασία, 10.033 επαναπατρίστηκαν από τη Νότια Ασία, 5.484 επαναπατρίστηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, 2026 επαναπατρίστηκαν από την αφρικανική περιοχή, 2.124 επαναπατρίστηκαν από τη Βόρεια Αμερική, 1.605 επαναπατρίστηκαν από τη Ρωσία και 189 επαναπατρίστηκε από τη Λατινική Αμερική.

Συνολικά, οι αρχές έχουν επαναπατρίσει τοπικούς υπηκόους από 137 χώρες μέχρι σήμερα.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πάρα πολύ να επαναπατρίσει τους ντόπιους υπηκόους της στη χώρα και αυτό δεν πρέπει να συνδυαστεί με τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ανοίξει ξανά τα σύνορά μας για τον τουρισμό. Το πρόγραμμα επαναπατρισμού είναι ένα εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα. Ενώ και τα δύο αυτά προγράμματα θα συνεχιστούν τώρα, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το άνοιγμα του τουρισμού ήταν επίσης σημαντική προτεραιότητα για αυτήν την κυβέρνηση, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τομείς που έχουν κλείσει πάρα πολύ καιρό.

Όλα τα μέτρα υγείας έχουν τεθεί σε εφαρμογή για την προστασία όλων των πολιτών μας, και δεν υπάρχουν κενά σε καμία από τις διαδικασίες. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε στο προηγούμενο άρθρο μου, είναι καιρός η Σρι Λάνκα να επιστρέψει στην ομαλότητα του «νέου φυσιολογικού» κόσμου, καθώς το να παραμείνει κλειστό θα επιβραδύνει μόνο την οικονομία μας και θα επηρεάσει το βιοπορισμό πολλών.

«Χρειαζόμαστε την υποστήριξη του καθενός από εσάς για να επιστρέψετε στην ομαλότητα. Αν μπορούν να το κάνουν και άλλες χώρες, έτσι μπορούμε και εμείς », είπε.

.Source