Κορυφαίοι σύμμαχοι του Ναβάλι συνελήφθησαν καθώς διαδηλωτές ετοιμάζονται να αψηφήσουν τον Πούτιν

Δύο από τους στενότερους συμμάχους του Alexei Navalny συνελήφθησαν την Τετάρτη, δήλωσαν οι δικηγόροι τους, στην αρχή μιας προγραμματισμένης ημέρας μαζικών διαμαρτυριών προς υποστήριξη του φυλακισμένου κριτικού του Κρεμλίνου, καθώς ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εκφωνεί την κατάσταση του συνδικάτου.

Ο Lyubov Sobol, ένα από τα πρόσωπα του δημοφιλούς καναλιού YouTube της Navalny, και η Kira Yarmysh, εκπρόσωπος του, συνελήφθησαν στη Μόσχα.

Ο Ναβάλι, ο κορυφαίος πολιτικός της αντιπολίτευσης της Ρωσίας και αγκάθι στην πλευρά του Πούτιν για την τελευταία δεκαετία, είναι σοβαρά άρρωστος στη φυλακή μετά από απεργία πείνας τριών εβδομάδων. Η ομάδα του προέτρεψε τους ανθρώπους σε όλη την απέραντη χώρα να βγουν στους δρόμους την Τετάρτη για να απαιτήσουν ιατρική περίθαλψη για τη ζωή.

Η κυβέρνηση είπε ότι οι προγραμματισμένες συγκεντρώσεις είναι παράνομες. Προηγούμενες συγκεντρώσεις υπέρ του Ναβάλνι έχουν διασκορπιστεί με βία, με χιλιάδες συλλήψεις.

Η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 10 ακτιβιστές της αντιπολίτευσης σε αρκετές ρωσικές περιοχές πριν από τις διαμαρτυρίες, σύμφωνα με την ομάδα παρακολούθησης της OVD-Info. Η αστυνομία εισέβαλε σε διαμερίσματα υποστηρικτών του Ναβάλνι στην Αγία Πετρούπολη, το Κρασνογιάρσκ και το Αικατερίνμπουργκ. Ένα διαμέρισμα δημοσιογράφου δέχθηκε επίσης επιδρομή στην Αγία Πετρούπολη.

«Ως συνήθως, πιστεύουν ότι εάν απομονώσουν τους« ηγέτες », δεν θα υπάρξει διαμαρτυρία», δήλωσε ο Λεονίντ Βολκόφ, στενός συνεργάτης της Ναβάλν. “Φυσικά αυτό είναι λάθος.”

Ένας άλλος βοηθός του Ναβάλι, ο Ρούσλαν Σβαβεντίνοφ, έγραψε στο Twitter: «Αυτή τη στιγμή σε ολόκληρη τη Ρωσία κρατούν πιθανούς διαδηλωτές. Αυτό είναι καταστολή. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Πρέπει να πολεμήσουμε αυτό το σκοτάδι. “

ΛΟΓΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Ο Πούτιν, ο οποίος δεν θέλει ποτέ να αναφέρει το όνομα του Ναβάλι, είπε ότι η ομιλία του και στα δύο κοινοβούλια θα επικεντρωθεί σε έργα ενίσχυσης της οικονομικής ανάπτυξης, τα οποία επλήγησαν από ξένες κυρώσεις, χαμηλές τιμές πετρελαίου και πανδημία κοροναϊού.

Αναμένεται επίσης να αντιμετωπίσει τη βαθιά κρίση στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση, συμπεριλαμβανομένης της συσσώρευσης δεκάδων χιλιάδων στρατευμάτων στα σύνορα με τη γειτονική Ουκρανία.

Από την περασμένη εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν αυστηρότερες τις κυρώσεις στη Ρωσία για κατηγορίες που η Μόσχα χάραξε υπολογιστές και παρενέβη στις εκλογές και η Τσεχική Δημοκρατία κατηγόρησε τη Μόσχα για ρόλο σε εκρήξεις σε αποθήκη όπλων το 2014. Και οι δύο απέλασαν τους Ρώσους διπλωμάτες, όπως και η Βουλγαρία και η Πολωνία. Η Ρωσία αρνήθηκε την παράνομη συμπεριφορά και απάντησε με απελάσεις.

Καθώς ο Πούτιν ξεκινά τη διεύθυνσή του το μεσημέρι (0900 GMT), οι διαδηλωτές στο ανατολικό λιμάνι του Βλαδιβοστόκ αναμένεται να βγουν στους δρόμους κατά το πρώτο κύμα κυλιόμενων διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη Ρωσία προς υποστήριξη του Ναβάλι.

Ο 44χρονος, ο οποίος επέζησε από δηλητηρίαση από νευρικό παράγοντα πέρυσι, τον οποίο αρνείται η Ρωσία, καταδικάστηκε τον Φεβρουάριο σε 2-1 / 2 χρόνια για παραβιάσεις απαλλαγής που σχετίζονται με υπόθεση υπεξαίρεσης που λέει ότι είχε πολιτικά κίνητρα.

Πήρε απεργία πείνας στις 31 Μαρτίου για αυτό που είπε ήταν η άρνηση των αρχών της φυλακής να του παράσχουν επαρκή θεραπεία για οξύ πόνο στα πόδια και στην πλάτη. Αξιωματούχοι λένε ότι έχει λάβει κανονική ιατρική περίθαλψη.

Η ομάδα του Ναβάλνι δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις σε περισσότερες από 100 πόλεις, συμπεριλαμβανομένων της πλατείας της Μόσχας κοντά στο εκθεσιακό κέντρο Manezh όπου ο Πούτιν θα δώσει τη διεύθυνση του.

728x90eng 01

Source