Κρίσιμες ώρες για το σύστημα υγείας, εκκενώθηκε … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δοκιμάζει επικίνδυνα την αντοχή և τον αριθμό των περιπτώσεων που διαφεύγουν, δύο ημέρες πριν αποχαιρετήσει έναν εφιάλτη, σας παροτρύνουμε να προσαρμοστείτε σε μια νέα, ακόμα δύσκολη ρουτίνα. Τα νέα μέτρα, τα οποία ανακοινώθηκαν χθες το απόγευμα են τέθηκαν σε ισχύ στις έξι το απόγευμα, σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, στοχεύουν στον περιορισμό της δυναμικής της επιδημίας, η οποία συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλες, τώρα στις περιοχές. Εάν η κατάσταση τείνει να αποκλίνει περαιτέρω, τότε η τελευταία λύση για την κυβέρνηση, η οποία είναι ένας πλήρης αποκλεισμός, μπορεί να είναι η επόμενη επιλογή.

Ταυτόχρονα, τα νοσοκομεία της χώρας μας συνεχίζουν να δέχονται καταπιεστικές πιέσεις με την ΟΚΥΠΥ, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα επέκτασης κρεβατιών για να αντιμετωπίσουν ένα πιθανό νέο κύμα αυξημένων νοσηλείας. Στην πραγματικότητα, η μονάδα εντατικής θεραπείας 1 έχει αρχίσει να εκκενώνεται, η οποία θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για ασθενείς με κοροναϊό.

“Οι προσπάθειες του Orts καταβάλλονται εντελώς για την εκκένωση της ICU 1, և πολλά περιστατικά έχουν μεταφερθεί στον ιδιωτικό τομέα για να καταστούν διαθέσιμα 17 17 κρεβάτια για ασθενείς με κοροναϊό, επιπλέον της ICU 2. Έτσι, θα έχουμε 41 κρεβάτια κάθε φορά », είπε. σε: ΚΑΝΩ ΑΝΑΦΟΡΑ: Ο εκπρόσωπος της ΟΚΥΠΥ Χαράλαμπος Σαριλάου. Όπως σημείωσε για τα περιστατικά που ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορούσε να απορροφήσει, δημιουργήθηκε υποδομή 14 κλινών μέσα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. “Εάν χρειάζονται άλλα κρεβάτια, θα υπάρχουν και θα στελεχωθούν ανάλογα.”

Εκτός από τις 907 νέες περιπτώσεις, οι οποίες αυξήθηκαν σε 10.750 μόνο τον Δεκέμβριο, ανακοινώθηκε χθες το βράδυ ότι 154 ασθενείς με Covid-19 υποβάλλονταν σε θεραπεία σε τέσσερα νοσοκομεία της Κρατικής Υπηρεσίας Υγείας, 42 εκ των οποίων ήταν σε κρίσιμη κατάσταση. Επιπλέον, τέσσερις από τους συνανθρώπους μας πέθαναν από την ασθένεια, αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών σε 117.

Σήμερα, ένας μεγάλος αριθμός ασθενών αντιμετωπίζεται στα νοσοκομεία μας, πολλοί από αυτούς σε μονάδες εντατικής θεραπείας και μονάδες εντατικής θεραπείας. Σημαντικά, ένας στους τρεις ασθενείς αντιμετωπίζεται είτε στη ΜΕΘ είτε στον ΠΚΠ. Αυτό δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ως οργανισμός, έχουμε ένα σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη 200 κλινών στο ΔΝΤ για την ανάπτυξη επιπλέον κρεβατιών. “Όπου χρειάζονται περισσότερα κρεβάτια, θα ευδοκιμήσουμε. Κανείς δεν θα μείνει χωρίς κατάλληλη ιατρική περίθαλψη”, δήλωσε ο κ. Χαριλάου.

Ταυτόχρονα, γίνεται εργασία για την πρόσληψη γιατρών από τον ιδιωτικό τομέα για την αποφυγή ελλείψεων. “Υπάρχει ανάγκη για ιατρικό προσωπικό σε ειδικότητες, όπως η πνευμονολογία και η παθολογία. “Συνεργαζόμαστε πολύ στενά με το Υπουργείο Υγείας για την πρόσληψη ιδιωτικών γιατρών. Ελπίζουμε να έχουμε τον απαραίτητο αριθμό γιατρών ώστε να μπορούν να παρέχουν εντατική ανάνηψη στους ασθενείς μας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΚΥΠΥ.

“Κρίσιμη σκηνή”
Για να αποφευχθεί ο πλήρης εκτοπισμός, ελήφθη χθες απόφαση για την απαγόρευση της παρουσίας άλλων ανθρώπων στα σπίτια από αυτούς που ζουν μόνιμα σε αυτά μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2021 Η μόνη εξαίρεση είναι η παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όπου επιτρέπονται έως και 10 άτομα, αλλά προέρχονται από δύο μόνο οικογένειες.

Επιπλέον, τα περιστατικά στο χώρο εργασίας θα λάβουν ένα άλλο μέτρο τουλάχιστον έως τις 10 Ιανουαρίου, καθώς ο δημόσιος τομέας θα συνεργαστεί με το προσωπικό ασφαλείας και το υπόλοιπο προσωπικό θα μείνει στο σπίτι και θα εργαστεί μέσω τηλεπικοινωνιών. Ο ιδιωτικός τομέας έχει επίσης προσφερθεί να παρέχει στο προσωπικό δυνατότητες αναδιαμόρφωσης σπιτιού όσο το δυνατόν περισσότερο.

“Είναι ένα πολύ κρίσιμο στάδιο”, είπε. “Εάν θυμόμαστε από την αρχή της επιδημίας, θα λέγαμε ότι το πρώτο πράγμα που θέλουμε να κάνουμε είναι να ασκήσουμε πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης”. ΚΑΝΩ ΑΝΑΦΟΡΑ: Μέλος της συμβουλευτικής ομάδας Zoe Dorothea Pana.

Όπως εξήγησε, τα μέτρα ελήφθησαν επειδή “υπάρχει κίνδυνος τον Ιανουάριο να έχουμε αύξηση της υπερφορτωμένης εικόνας.” Ανεξάρτητα από τις διακοπές, πρέπει να έχουμε ένα σχέδιο για την προστασία των πολιτών μας. Ελπίζουμε ότι είναι η τελευταία φορά που θα πούμε στους ανθρώπους να είναι υπομονετικοί και προσεκτικοί, επειδή τα σήματα που έχουμε είναι ότι αυτό που είπαμε για το τι συνέβη μέσα στο σπίτι κατά τη διάρκεια των διακοπών μπορεί να παρερμηνευθεί. “Όταν βάζουμε διαφορετικά άτομα από διαφορετικές οικογένειες στην οικογένειά μας, αυξάνουμε τις πιθανότητες να φέρουμε τον ιό στο σπίτι.”

Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν ότι, όπως είπε η κα Πάνα, το νέο στέλεχος του ιού, το οποίο βρέθηκε στη Βρετανία, συνέβαλε επίσης στην εξάπλωση του χειμώνα. “Πρέπει να πούμε ότι ανεξάρτητα από τις διακοπές, αυτή η περίοδος είναι πολύ κρίσιμη. Πρέπει να το διαχειριστούμε με υπευθυνότητα. Αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Είπαμε ότι ο Ιανουάριος θα ήταν ένας δύσκολος μήνας. “

Ερωτηθείς από τι εξαρτάται πλήρως η απόφαση αποκλεισμού, είπε ότι θεωρήθηκε από άλλες χώρες που αποφάσισαν το μέτρο. “Η πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, ειδικά η πίεση στην CRU, είναι κάτι που θα μπορούσε να ανησυχεί τη χώρα, να την κάνει να σκεφτεί να επιλέξει ξανά την τελευταία επιλογή αποκλεισμού. Έτσι, πολλά θα εξαρτηθούν από το σύστημα υγείας և την πίεση που παίρνει ».

Τα μέλη της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας, που είχε χθες ένα κόμμα τηλεδιάσκεψης, ενημερώθηκαν για την ανθεκτικότητα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και, εάν τους προσκληθούν, θα προετοιμάσουν νέες προτάσεις για την επίλυση της κατάστασης.

Εν τω μεταξύ, το πρόγραμμα ανοσοποίησης συνεχίζεται σε γηροκομεία έως ότου αναμένεται η δεύτερη παρτίδα εμβολίων Pfizer.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ.

Source