Κρίσιμο στάδιο της ευρωπαϊκής διαδικασίας στην Κύπρο

Κρίσιμο στάδιο της ευρωπαϊκής διαδικασίας στην Κύπρο

Το 1981, ως Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, έλαβα μια αντιπροσωπεία από το Υπουργείο Εξωτερικών και Γεωργίας της Κύπρου. Ήταν το πρόσφατο κλείσιμο των διαπραγματεύσεων προσχώρησης στην ΕΟΚ, στις οποίες συμμετείχα ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία διαπραγματεύτηκε σε επίπεδο Υφυπουργών. Οι Κύπριοι φίλοι ήθελαν να μάθουν για τις διαπραγματεύσεις ένταξής μας և, γενικά, για τα προβλήματα της ΕΟΚ.

Η Κύπρος έχει συνάψει συμφωνία σύνδεσης με την ΕΟΚ από το 1973 και οι επισκέπτες μου έχουν εκφράσει τη θλίψη τους για την αδικαιολόγητη παρεμπόδιση της Συνθήκης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα, η διαδικασία τελωνειακής ένωσης που προβλέπεται στη συμφωνία περατώθηκε.

Ανησυχούσα ιδιαίτερα για αυτήν τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σκεφτόμουν πώς θα μπορούσα να βοηθήσω στις σχέσεις που είχα αναπτύξει κατά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μας στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, οι εκλογές διεξήχθησαν τον ίδιο χρόνο, և Η νέα κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου απέκλεισε όλους τους διευθύνοντες συμβούλους με ειδικό νόμο (νόμος Kutsogiorgas).

Ωστόσο, το 1982 συμμετείχα σε διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κέρδισα υψηλή θέση στον τομέα της γεωργίας. Ηγήθηκα των διαπραγματεύσεων της Επιτροπής με τρίτες χώρες. Η γεωγραφική μου περιοχή ήταν η Αφρική, η Καραϊβική, ο Ειρηνικός Ωκεανός, οι δώδεκα χώρες της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της Κύπρου.

Μόλις ανέλαβα, θυμήθηκα τα παράπονα των Κυπρίων αδελφών και ζήτησα από τον Γάλλο προκάτοχό μου να με ενημερώσει για την πρόοδο της Συμφωνίας Σύνδεσης με την Κύπρο. Με πληροφόρησε ότι η συμφωνία είχε ανασταλεί για πολιτικούς λόγους. Απάντησα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν ο θεματοφύλακας των Συνθηκών που απορρέουν από τη Συμφωνία Σύνδεσης με την Κύπρο (άρθρο 238 της Συνθήκης της Ρώμης). Ως εκ τούτου, είμαστε υποχρεωμένοι να προωθήσουμε αυτήν τη συμφωνία, να επιτρέψουμε στα κράτη μέλη να βασίζονται σε πολιτικούς σκοπούς. Συμφώνησε μαζί μου και υπέβαλε τη σχετική υπόθεση.

Βρήκα τα ακόλουθα.

Η συμφωνία σύνδεσης ΕΟΚ-Κύπρου προέβλεπε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση, η οποία αφορούσε κυρίως τη μείωση των δασμών, έληξε το 1977. Δεκαοκτώ μήνες πριν από το τέλος του πρώτου σταδίου, ήταν απαραίτητο να διαπραγματευτεί το περιεχόμενο του δεύτερου σταδίου, το οποίο θα οδηγούσε σε τελωνειακή ένωση. Αυτό δεν έγινε με το πρόσχημα της τουρκικής εισβολής και κατοχής στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Ήμασταν ήδη στις αρχές του 1983 և τίποτα δεν συνέβη. Όταν έθεσα το ζήτημα στις σχετικές υπηρεσίες, άκουσα κάποιους “μουρμουρισμούς” σχετικά με τις αντιδράσεις των κρατών μελών, την παρέμβαση στην Τουρκία και ούτω καθεξής. Επανέλαβα αυτό που είπα στον προκάτοχό μου, προσθέτοντας ότι δεν θα μπορούσαμε να τιμωρήσουμε μια χώρα που εισέβαλε σε κατεχόμενα μέρος της, ώστε να μην παρεμβαίνει στον εισβολέα. Δεν μπορούμε να τιμωρήσουμε το θύμα για να μην προσβάλουμε τον εγκληματία. Δεν έχω ακούσει ποτέ τέτοιες αντιρρήσεις.

Εκείνη την εποχή, ο Κύπριος πρέσβης στις Βρυξέλλες ήταν ένας ενεργός διπλωμάτης, ο Αγαθοκλής, με τον οποίο είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία. Οι κοινές μας δράσεις οδήγησαν στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για να προχωρήσουμε στον δεύτερο γύρο. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν εντατικά για την επίτευξη συμφωνίας για μια τελωνειακή ένωση πριν από την αλλαγή της δικής μου σφαίρας (από τη Γεωργία σε ανάπτυξη). Εντυπωσιάστηκα από την εξαιρετική ικανότητα προετοιμασίας και διαπραγμάτευσης της κυπριακής αντιπροσωπείας σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Έτσι, το κλίμα ωρίμασε όταν ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιακόβος υπέβαλε αίτηση ένταξης τον Ιούλιο του 1990, το οποίο φέρεται να ήταν ευτυχές τέλος. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, πραγματοποίησα δύο αποστολές στην Κύπρο, προσκαλούμενες από δημόσιους φορείς. Στις ομιλίες μου, ανέπτυξα τα θέματα της «νέας μεσογειακής πολιτικής της διευρυμένης κοινότητας» και της «γενικής εξέλιξης της γεωργικής πολιτικής».

Δεν είναι η πρώτη φορά που έχω πάει σε επίσημη αποστολή στην Κύπρο. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, κλήθηκα να ειδοποιήσω τις αρμόδιες κυπριακές αρχές ως επικεφαλής του Προγράμματος Ανάπτυξης Υδάτινων Πόρων της Αρχέλιας Κρήτης, με την οικονομική και τεχνική υποστήριξη του MA NDP – FAO. Έτσι, οι Κύπριοι δημιούργησαν ένα παρόμοιο πρόγραμμα με την υποστήριξη των ίδιων διεθνών οργανισμών.

* Επίτιμος διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρώην. Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας. Μέλος της Κεντρικής Διαπραγματευτικής Επιτροπής της Ελλάδας για ένταξη στην ΕΟΚ

(Από το Capital.gr, αποκλειστική συνεργασία με τον Φιλελεύθερο)