Κυβέρνηση κοινοβουλευτική προθεσμία για την παραβίαση του ιδιωτικού μονοπωλίου για την κατανάλωση κρέατος

  • Κοινοβούλιο. Σχέδιο εξόδου από το μονοπώλιο κρέατος
  • Η κυβέρνηση έχει μέχρι τον Μάρτιο να υποβάλει σχέδιο για έξοδο από το μονοπώλιο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας έδωσε στην κυβέρνηση μέχρι τον Μάρτιο να υποβάλει σχέδιο για τον τερματισμό του μονοπωλίου σφαγής κρέατος. Η τρέχουσα μονοπωλιακή κατάσταση της σφαγής, της εμπορίας και της διανομής κρέατος προκαλεί μεγάλες στρεβλώσεις, αλλά τα κρεοπωλεία και τα σούπερ μάρκετ αντιδρούν έντονα.

Η Παγκύπρια Ένωση Εκτελεστών καλεί το κράτος να χρησιμοποιήσει օգտ να βρει τρόπους να ανοίξει ξανά το σφαγείο Kofinu և, σημειώνοντας ότι έχει εγείρει ζητήματα όπως το κλείσιμο του χρόνου, όπως ο κίνδυνος μονοπωλίου, τα ζητήματα ποιότητας և ο έλεγχος. Η Ένωση Σουπερμάρκετ τονίζει ότι έχουν δημιουργηθεί σημαντικές στρεβλώσεις εις βάρος των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.

Λέγεται ότι σήμερα υπάρχουν μόνο 3 σφαγεία στην Κύπρο, το μερίδιο του λέοντος ανήκει στο σφαγείο Κύπρου, το οποίο είναι το μόνο που έχει γραμμή σφαγής ζώων. Τα άλλα δύο είναι το σφαγείο Α & Α Community Πόλη Χρυσοχούς της Κοινότητας, το οποίο σκοτώνει μόνο αιγοπρόβατα.

Ταυτόχρονα, οι προσπάθειες για χρήση του σφαγείου Kofinos έρχονται σε αντίθεση με την καθυστέρηση της αγωγής Sipra του 2013, στην οποία απαιτούσε κρατική αποζημίωση 23,5 εκατομμυρίων ευρώ για το σφαγείο Kofinos.

Στο πλαίσιο της αγωγής, εξέδωσε διάταγμα που απαγορεύει στο κράτος να διαχειρίζεται την περιουσία του σφαγείου έως ότου ληφθεί απόφαση σχετικά με την αξίωση.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας, αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, ενώ, όπως σημείωσε, στην Κύπρο, επιχειρηματίες στο εξωτερικό έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον να χρησιμοποιήσουν την περιοχή, καθώς και να επενδύσουν στον τομέα εν γένει.

Ταυτόχρονα, ο Υπουργός πληροφόρησε ότι μετά τις εξωτερικές επιθεωρήσεις, εμφανίστηκαν κενά στον τομέα του ελέγχου των σφαγείων, επομένως οι κτηνιατρικές υπηρεσίες συνεχίζουν να αγοράζουν υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα για να ενισχύσουν τον έλεγχο των σφαγείων.

Η Ένωση Εκτελεστών αντιτίθεται σε αυτό, καθώς δηλώνει ότι αυτή η ευθύνη και αρμοδιότητα πρέπει να παραμείνει στις κτηνιατρικές υπηρεσίες, οι οποίες πρέπει να ενισχυθούν.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, καθώς ανέφερε ότι ήταν μια συνεχιζόμενη διαδικασία κατά της Cypra και ότι τα Υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας, αν και προσκλήθηκαν, δεν συμμετείχαν.

Σε δήλωση, ο πρόεδρος της επιτροπής, Άνδρος Καφκαλιάς, δήλωσε ότι η υπόθεση της Κύπρου βασίστηκε στην ανικανότητα και ασυγχώρητη αμέλεια των σχετικών υπουργείων στην εποπτεία και επιβολή της νομοθεσίας, καθώς και στις σημαντικές στρεβλώσεις που προκλήθηκαν από το μονοπώλιο. Σημείωσε ότι ήταν αδύνατο να φανταστεί κανείς ότι ο τόπος μας εξαρτιόταν από ένα σφαγείο, οπότε η κυβέρνηση κλήθηκε να μελετήσει όλα τα δεδομένα που σχετίζονται με το σφαγείο Kofinu και να βρει τρόπους να χρησιμοποιήσει τα συμφέροντα αυτού του τόπου. Μελετήστε σοβαρά το πρόγραμμα για να σπάσετε το μονοπώλιο, να δημιουργήσετε συνθήκες για σημαντική ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού, να ενισχύσετε το ρόλο των δημόσιων υπηρεσιών, την υγιεινή του κρέατος, τη διασφάλιση ποιότητας του ελέγχου της ασφάλειας.

Ίαν anis Κακάρης

Ακολουθήστε μας στις Ειδήσεις Google!


Source