Κυκλοφόρησε το προσχέδιο του άρθρου του Trump για το Impeachment

Ένας ολοένα και πιο απομονωμένος και θυμωμένος Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που αποκόπηκε από το Twitter τις φθίνουσες ημέρες της θητείας του, αντιμετωπίζει μια ανανεωμένη κίνηση από τους Δημοκρατικούς να τον απομακρύνουν από το αξίωμά του, αφού προκάλεσε τους υποστηρικτές του να επιτεθούν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Ένα αντίγραφο των σχεδίων άρθρων κατηγορίας που κυκλοφόρησαν μεταξύ των μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ αργά την Παρασκευή (8 Ιανουαρίου) κατηγόρησε τον Τραμπ για «υποκίνηση βίας κατά της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών» σε μια προσπάθεια να ανατρέψει την απώλειά του στον Μπάιντεν.

Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσυ Πέλοσι δήλωσε την Παρασκευή ότι εάν ο Τραμπ δεν παραιτηθεί, είχε δώσει εντολή στην Επιτροπή Κανονισμών της Βουλής να προχωρήσει με μια πρόταση για αδικοπραξία και νομοθεσία σχετικά με την 25η τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, η οποία προβλέπει την απομάκρυνση ενός προέδρου που δεν είναι σε θέση να απολύσει τα επίσημα καθήκοντά του.

Ο ηγέτης της Γερουσίας Ρεπουμπλικανών Μιτς ΜακΚόνελ έστειλε ένα σημείωμα στους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές, αναφέροντας ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα για μια δίκη κατηγορίας. Σημείωσε ότι η Γερουσία θα πραγματοποιήσει την επόμενη συνεδρία εργασίας της στις 19 Ιανουαρίου και χρειάζεται τη συναίνεση και των 100 γερουσιαστών να συγκαλέσει νωρίτερα – πράγμα που σημαίνει ότι μια δίκη δεν θα ξεκινήσει έως ότου ο Τραμπ ήταν εκτός γραφείου, ανέφερε πηγή γνωστή με το έγγραφο.

«Ο επικεφαλής του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με 12 μέρες που απομένουν στην προεδρία του θα χρησιμεύσει μόνο για περαιτέρω διχασμό της χώρας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζουντ Ντερέ.

Μια δημοσκόπηση του Reuters / Ipsos που διεξήχθη την Πέμπτη και την Παρασκευή διαπίστωσε ότι το 57% των Αμερικανών θέλουν τον Τραμπ να απομακρυνθεί αμέσως από το γραφείο μετά τη βία.

Δεν είναι σαφές εάν οι νομοθέτες θα μπορούσαν να απομακρύνουν τον Τραμπ από το αξίωμά του, καθώς οποιαδήποτε αγωγή θα οδηγούσε σε δίκη στη Γερουσία, όπου οι συνάδελφοί του Ρεπουμπλικάνοι εξακολουθούν να κατέχουν εξουσία και τα δύο τρίτα των 100 μελών πρέπει να ψηφίσουν για να καταδικάσουν την απομάκρυνσή του.

Το Σώμα κατηγόρησε τον Τραμπ τον Δεκέμβριο του 2019 για να πιέσει τον πρόεδρο της Ουκρανίας να διερευνήσει τον Μπάιντεν, αλλά η Γερουσία τον άφησε τον Φεβρουάριο του 2020.

(Reuters)

Source