Κυπριακή καταιγίδα …

Σήμερα, όταν επικεντρωνόμαστε στην ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ, είναι φανερό από τα σύννεφα ότι η πραγματική καταιγίδα θα εκραγεί από την Κύπρο στο νότο …

Για να το δείτε αυτό, αρκεί να κοιτάξετε τις σελίδες διεθνών οργανισμών μέσων για λίγο.

Ήδη αυτό είναι το πεπρωμένο της γεωγραφίας. Όταν, όμως, η προσέγγιση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, το Κυπριακό αντιμετωπίζεται κατά κάποιο τρόπο.

Στην πραγματικότητα περίμενα πριν …

Ωστόσο, αφού το συριακό πρόβλημα ρέει στη Μεσόγειο, παρέμεινε λίγο στο παρασκήνιο.

Η Κύπρος θέλει τώρα να προσθέσει στο θόλωμα που έφερε το συριακό ζήτημα στη Μεσόγειο.

Αυτό δείχνει αναπόφευκτα ότι το Αιγαίο και η Μαύρη Θάλασσα θα είναι πολύ πιο ενεργά μαζί τους.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗ ΓΕΝΕΒΑ

Ας μην εκπλαγούμε αν δούμε περισσότερες εξελίξεις την επόμενη εβδομάδα, ειδικά πριν από τις άτυπες συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν στη Γενεύη στις 27-29 αυτού του μήνα.

Ο λόγος είναι ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ, των οποίων τα συμφέροντα έχουν ενεργήσει διαφορετικά μέχρι τώρα, αποφάσισαν να δράσουν μαζί στην περιοχή της Μεσογείου.

Δεδομένου ότι η Βρετανία ήταν επίσης ένα από τα εγγυητικά κράτη στην Κύπρο, δεν θεωρήθηκε μεγάλο ενδιαφέρον για τις ΗΠΑ.

Αλλά Αλλα Οι ΗΠΑ παρενέβησαν επίσης μετά το σχέδιό του, και ο πρέσβης στη Λευκωσία συναντήθηκε πρόσφατα με τα κόμματα και κατέβαλε σοβαρές προσπάθειες για την εφαρμογή ενός δικοινοτικού, μονοκρατικού μοντέλου.

Επιτρέψτε μου να δηλώσω ότι αυτή η προσπάθεια των ΗΠΑ δεν έχει τελειώσει.

Για να καταλάβουμε γιατί, ένας από τους επιστήμονες που γνωρίζουν καλύτερα τη Μεσόγειο, ο καθηγητής Δρ. Σέρτακ Χάμι ΜπάσερενΑρκεί να δούμε τους παρακάτω δύο χάρτες του.

Το ένα είναι στο ραντάρ και το άλλο δείχνει την εμβέλεια ενός αμερικανικού αεροσκάφους.

Αυτό αρκεί για να δείξει πόσο σημαντική είναι η Κύπρος στην ολοένα και πιο θερμαινόμενη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο.

Καθηγητής Dr. Μπάσερεν Ξεκίνησε τη συνομιλία μας εφιστώντας την προσοχή στην προσπάθεια του ΟΗΕ να αναζητήσει λύση μεταξύ των μερών μετά από 53 χρόνια στη Γενεύη στις 27-29 Απριλίου.

Υπενθύμισε τη δυσκολία της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης (GASC) να ενεργεί ως η μόνη κυβέρνηση που εκπροσωπεί την Κύπρο.

Σε αυτό το πλαίσιο, το νησί ως εγγυητής της Τουρκίας, είπε ότι πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα που να μπορεί να παρακολουθεί τις συνθήκες σε ολόκληρη την Κύπρο.

Τόνισε επίσης τη σημασία της γεωπολιτικής του νησιού της Κύπρου με μερικά παραδείγματα.

Για παράδειγμα, έδειξε με το χάρτη ότι ένα ραντάρ πέρα ​​από τον ορίζοντα που θα τοποθετηθεί στην κορυφή του Καρλίντα (Τρόδος) στην Κύπρο στα 1950 μέτρα μπορεί να ελέγξει μια ευρεία περιοχή από τη Νορβηγία έως την Ινδία, από το βορειότερο τμήμα της Ρωσίας έως τη μέση της αφρικανικής ηπείρου.

EF 2000’İN MENZİLİ

Δεν ήταν αρκετό, δήλωσε ότι η εμβέλεια ενός μαχητικού αεροσκάφους Eurofighter Typhoon EF 2000 που αναχωρεί από την Κύπρο θα αυξηθεί στα 1400 χλμ. Και εάν ανεφοδιάζεται στον αέρα, θα αυξηθεί στα 2800 χλμ.

Έδειξε με τον χάρτη του ότι η Ερυθρά Θάλασσα θα παρέμενε εντός της περιοχής λειτουργίας μέχρι μια απόσταση κοντά σε ολόκληρο τον Περσικό Κόλπο, το κανάλι του Σουέζ και το Bab-el-Mendep στα νότια, συμπεριλαμβανομένου του Στενού του Ορμούζ.

ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

Είναι επίσης σαφές τι σημαίνει αυτό …

Η Κίνα, η οποία στο παρελθόν δημιούργησε μια βάση στο Cibitu στην είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας και αγωνίστηκε να εξασφαλίσει το σχέδιο της ζώνης, δεν ήρθε στο Ιράν χωρίς να σταματήσει. Δεν έκανε τη 25ετή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου χωρίς λόγο.

Σε αντάλλαγμα, έλαβε μια ζώνη βάσης από το Ιράν, ακριβώς στην έξοδο του Στενού του Ορμούζ, στις εκβολές του κόλπου.

Δηλώνοντας ότι η Κίνα είναι μια από τις πιο σημαντικές επενδύσεις σε αυτήν την περιοχή, ο καθηγητής Δρ. Μπάσερεν, Κυπριακή Συνθήκη Εγγυήσεων και Συμμαχίας ότι η Τουρκία είχε καταγράψει κέρδη όσον αφορά τη σημασία της.

Είπε επίσης ότι τα δύο κράτη στο νησί πρέπει να έχουν στρατούς και επεσήμανε ότι η σημασία αυτών δεν πρέπει να συμπεριληφθεί στις στρατιωτικές δομές εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

ΔΥΟ ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΜΑΡΑŞ …

Σε αυτό το στάδιο, υπενθύμισε ότι η προσέγγιση των ΗΠΑ στο Κυπριακό θα είναι διαφορετική από τη νέα κυβέρνηση.

Ως δικαιολογία για αυτό Ατού Υπουργός Εξωτερικών της περιόδου ΠομπήιΈδειξε ότι το εμπάργκο όπλων στην ελληνική πλευρά άρθηκε και η νέα κυβέρνηση ήταν αποφασισμένη να συνεχίσει την ίδια πολιτική.

Η καλύτερη απόδειξη είναι ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Λάμψη, Μέλος του Κογκρέσου Ντέιβιντ Σικιλίνη Η ακόλουθη πρόταση είπε, απαντώντας στην ερώτησή του:

«Υποστηρίζουμε σθεναρά μια ολοκληρωμένη λύση που ενώνει την Κύπρο σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε τον κρίσιμο ρόλο του ΟΗΕ, καθώς και να προσπαθούμε για άμεση συμμετοχή των Αμερικανών σε αυτά για την ενίσχυση αυτής της δυνατότητας … “

λάμψη Εκεί, ο Ρόουντ Άιλαντ Εκπρόσωπος της ερώτησης για την Τουρκία σε μια λύση δύο κρατών και η πολιτική σχετικά με το άνοιγμα του Βαρόσα αναφέρθηκε ότι υπήρξε απολύτως εναντίον του διακανονισμού.

Λάμψη, Είπε ότι και τα δύο κινήματα ήταν αντίθετα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και την πολιτική των ΗΠΑ …

Στην πραγματικότητα, είναι προφανές ότι η πολιτική της ΕΕ δεν διαφέρει από τις ΗΠΑ …

Εξ ου και ο πρόσφατος Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ΔαντιάςΗ στάση και ότι πίσω από την παραγωγή GCA Εισάγετε επίσκεψη στην Τουρκία και η ΕΕ είναι σαφής ότι οι ΗΠΑ βρήκαν πραγματικά.

Φαίνεται ότι η άτυπη συνάντηση στη Γενεύη θα ασκήσει σοβαρή πίεση στην Τουρκία σε μια δομή ενός κράτους και στον Μάρα.

Η στάση της Άγκυρας σε αυτό το ζήτημα θα καθορίσει τώρα τον οδικό χάρτη των σχέσεών της με τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

ΑΓΚΥΡΑ ΚΑΙ ΝΙΚΟΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΕΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ …

Υπουργός Εξωτερικών ΚάβουσογλουΔεν πρέπει να υποτεθεί ότι υπήρχαν μαθήματα Κορανίου πίσω από την επίσκεψη της ΤΔΒΚ της προηγούμενης ημέρας, αποσκοπούσε εντελώς στο να καταρτιστεί ένας χάρτης πορείας για το πώς να υιοθετηθεί στάση στις συνομιλίες της Γενεύης.

Η Άγκυρα τώρα θέλει να καθορίσει τη μέθοδο που θα θέσει στο τραπέζι με το TRNC στη Γενεύη.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ, από την άλλη πλευρά, δείχνουν τη μόνη διέξοδο σε αυτόν τον οδικό χάρτη όπως η κυπριακή πολιτική που επιβάλλουν.

Αυτό, με τη σειρά του, πιέζει την Άγκυρα επειδή βλέπει το οικονομικό κόστος της απομάκρυνσης από την ΕΕ και την ΕΕ.

Για αυτόν τον λόγο, η 27-29 Απριλίου θα είναι το μέρος στη Γενεύη όπου θα καταρτιστεί ο οδικός χάρτης της μελλοντικής πολιτικής της Άγκυρας.

ΔΥΟ ΚΡΑΤΗ Ή ΣΥΝΕΔΡΙΑ;

Συζητήσαμε αυτό το ζήτημα σε ένα μέρος του προγράμματος Εκδηλώσεις και Γνώμες, το οποίο συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες ώρες αυτής της ημέρας.

Η γενική γνώμη συναντήθηκε με την άποψη ότι η Άγκυρα θα καθόταν στο τραπέζι με δύο κρατικές προτάσεις και θα συμφωνούσε για το ενδιάμεσο μοντέλο.

Είναι επίσης μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Εξωτερικής Πολιτικής. Δρ. Καλέστε τον Ερχάν το ονόμασε επίσης.

Είπε ότι ένα μοντέλο ομοσπονδίας θα μπορούσε να υιοθετηθεί παρόμοιο με το σύστημα που εφαρμόζεται στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη αποτελείται από δύο οντότητες, μία είναι η Ομοσπονδία Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και η Δημοκρατία Σέρπσκα, και τρεις ιδρυτικοί λαοί – Βοσνιακοί, Κροάτες και Σέρβοι, καθώς και η Περιφέρεια Brçko, η οποία έχει ξεχωριστή διοίκηση.

Έχει επίσης 10 καντόνια εντός της δομής του και διοικείται από το Προεδρικό Συμβούλιο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αποτελούμενο από τρία μέλη που εκλέγονται για να εκπροσωπήσουν τους τρεις ιδρυτικούς λαούς.

Θα γίνει αποδεκτό ένα τέτοιο σύστημα από τους Έλληνες, θα λειτουργήσει η Συνομοσπονδία στην Κύπρο; Η απάντηση σε όλα αυτά θα εμφανιστεί μόνο στη Γενεύη.

Διαφορετικά, θα δούμε ότι μια σοβαρή καταιγίδα προέρχεται πραγματικά από το νότο …

Source