Κυπριακός βετεράνος ύφανση μεταξιού χαλιά για 40 χρόνια

Κυπριακός βετεράνος που υφαίνει μεταξωτά χαλιά για 40 χρόνια

Ο βετεράνος της Κύπρου Αχμέτ Χέρντεμ, ο οποίος είναι παντρεμένος και έχει 3 παιδιά, ο οποίος ζει στην περιοχή Γακάρλερ Γιάκουρι, ξεκίνησε την ύφανση μεταξιού χαλιού, παράδοση στην περιοχή πριν από 40 χρόνια. Η Herdem, η οποία υφαίνει μεταξωτά χαλιά εδώ και χρόνια στο εργαστήριο που ίδρυσε στην ίδια γειτονιά, παρείχε στην οικογένειά της αυτό. Ο Χέρντεμ, ο οποίος προσπαθεί να κρατήσει το χαλί που υφαίνει, το οποίο έχει ξεχάσει με την πάροδο του χρόνου, παρά την αναπτυσσόμενη τεχνολογία, διατηρεί ζωντανή την 80χρονη παράδοση της περιοχής.

«Πολλοί δεν έμειναν»

class = “cf”>

Λέγοντας ότι δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ασχολούνται με την ύφανση από μεταξωτό χαλί στην περιοχή, ο Herdem είπε: “Το χαλί Hacılar έχει ιστορία 80 ετών. Ζούσαμε 40 χρόνια ως οικογένεια. Δεδομένου ότι δεν υπήρχε μεγάλη γεωργική περιοχή στο Hacılar, οι άνθρωποι συνήθιζαν να κατασκευάζουν χαλιά στο παρελθόν. “Δεν μένουν πολλοί άνθρωποι για να διατηρήσουν αυτήν την παράδοση ζωντανή.”

«ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΑΣΘΜΑ»

Δηλώνοντας ότι προσπαθούσε να κρατήσει τα μεταξωτά χαλιά ζωντανά, ο Χέρντεμ είπε, “Κανείς δεν κοιτάζει το πρόσωπο της μεταξωτής μοκέτας που ήταν κάποτε ένα εργοστάσιο χωρίς καμινάδα. Στο παρελθόν, η ύφανση χαλιών ήταν η πόρτα του ψωμιού όλων. Τώρα κανείς δεν βλέπει τα μεταξωτά χαλιά. “Τα χαλιά από μετάξι φτιαγμένα στην Κωνσταντινούπολη και τα χαλιά βαμμένα με ρίζες που κατασκευάζονται στο Yahyalı είναι πολύ χρήσιμα για τους ασθενείς με άσθμα. Δεν αυξάνουν τη σκόνη, απορροφούν την υγρασία το καλοκαίρι και είναι χρήσιμα. Θα συνεχίσω αυτήν την παράδοση όσο μπορώ.”

Κυπριακός βετεράνος που υφαίνει μεταξωτά χαλιά για 40 χρόνια

.Source