Κυπριακό. Στις 15 Φεβρουαρίου, οι Τούρκοι βλέπουν 5 μέρη

Η πενταμελής άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του Φεβρουαρίου με τη συμμετοχή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο Έργκον Όλγκαν, σύμβουλος του Τούρκου ηγέτη και διαπραγματευτή.

Το GTP αναφέρει ότι η εφημερίδα “Gunes” δημοσίευσε τον κ. Οι δηλώσεις του Olgun στο “Bayrak”, όπου επανέλαβε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα συνεχίσει τις συνομιλίες από εκεί που σταμάτησαν στο Crans Montana.

Δεν έχει ακόμη αποσαφηνίσει τον τόπο της πενταμερούς συνάντησης, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε επαφή με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Επανέλαβε τη θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς να καταλήξει σε συμφωνία μεταξύ των δύο κυρίαρχων κρατών με ισότιμο διεθνές καθεστώς. Η στάση της Τουρκίας είναι η ίδια, είπε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία και οι Κύπριοι Τούρκοι συνεργάζονται.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πιο υγιείς σχέσεις θα είναι η συνεργασία με την ελληνοκυπριακή πλευρά. Υπάρχουν νέες συνθήκες στην Κύπρο. Εάν ο στόχος όλων των πολιτικών κομμάτων της ΤΔΒΚ είναι να συνεργαστούν με τον Νότο, αυτό λέει η δημοκρατική μας προεδρία. Η δημοκρατική μας προεδρία κινείται προς μια ρεαλιστική κατεύθυνση. “Δεν έρχεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.”

Στη διεθνή κοινότητα, επιμένει ότι δεν υπάρχει καμία κυριαρχία στη σχέση που θα δημιουργήσει δύο κυρίαρχα ισότιμα ​​κόμματα, επαναλαμβάνοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να συνεργαστεί σε υδρογονάνθρακες, ισχυριζόμενη ότι είναι κυρίαρχη, συνεχίζει να μιλά πιο δυνατά από τους Τουρκοκύπριους.

Ο κ. Olgun είπε ότι όλοι οι προηγούμενοι Τουρκοκύπριοι ηγέτες δήλωσαν ότι το Κυπριακό δεν θα μπορούσε να επιλυθεί χωρίς αλλαγή στην ελληνοκυπριακή πλευρά, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει αλλαγή στην ελληνοκυπριακή νοοτροπία».

“Υπό τις μεταβαλλόμενες συνθήκες, οι Τουρκοκύπριοι έχουν λάβει σαφή απόφαση για συμφωνία για κυρίαρχο καθεστώς ισότητας”, είπε, προσθέτοντας ότι αυτό δεν αποκλείει τη συνεργασία με Ελληνοκύπριους.

Είπε ότι με την έννοια της «κυριαρχικής ισότητας», η τουρκοκυπριακή πλευρά μιλά για τη βάση στην οποία ο όρος «κράτος» μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενάντια σε ολόκληρο τον κόσμο, προβλέποντας τη συνεργασία με τη νότια Κύπρο.

«Όλοι μιλούν για τη« βούληση των Τουρκοκυπρίων », είπε, επιμένοντας ότι η βούληση ήταν« κυριαρχία »και καλεί όλους να υπερασπιστούν την« κυριαρχία »τους ενάντια σε όλους. “Ας ασκήσουμε τη βούλησή μας ενάντια στο νότο, όχι μόνο εναντίον της Τουρκίας”, κατέληξε.

Πηγή: KYPE

Source