ΚΥΠΡΟΣ. Προετοιμασίες κυβερνητικού πυρετού για 5 πάρτι

Λέει ότι η Λευκωσία είναι αρκετά αισιόδοξη για την άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό, ενώ στέλνει ένα μήνυμα ότι δεν αποδέχεται μια αλλαγή στη βάση για την επίλυση του Κυπριακού, όπως οι διαιτησίες και ένα σκληρό χρονοδιάγραμμα. Η νέα συνάντηση της νομικής ομάδας που έχει συσταθεί για την προετοιμασία της άτυπης διάσκεψης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

Μετά την ανακοίνωση του εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες σκοπεύει να συγκαλέσει σύντομα μια άτυπη συνάντηση 5 + 1 για το Κυπριακό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος δήλωσε ότι είναι πιθανό να υπάρξει επίσημη συνάντηση στο θέμα στο εγγύς μέλλον. δήλωση του ΟΗΕ.

“Σε αυτό το στάδιο δεν μπορούμε να πούμε τίποτα άλλο. “Πρέπει απλώς να περιμένουμε την επίσημη ανακοίνωση του ΟΗΕ”, δήλωσε ο Κούσιος.

Ερωτηθείς για τις προετοιμασίες για την άτυπη διάσκεψη στη Λευκωσία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «οι προετοιμασίες για την άτυπη πενταμερή συνάντηση συνεχίζονται εδώ και αρκετό καιρό. “Είναι γνωστό ότι έχει συσταθεί μια ομάδα νομικών εμπειρογνωμόνων στο συνταγματικό δίκαιο και άλλες παρόμοιες ειδικότητες, η οποία έχει ήδη συναντηθεί σε αρκετές συνεδρίες”, είπε.

Πρόσθεσε ότι «τα μέλη αυτής της ομάδας έχουν μελετήσει διάφορα θέματα που έχουν τεθεί μπροστά τους και η συζήτηση για τα αποτελέσματα της δουλειάς τους έχει ήδη ξεκινήσει. “Μια νέα συνάντηση αυτής της ομάδας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα για να συζητηθούν ειδικά νομικά ζητήματα που σχετίζονται με την ουσία του Κυπριακού – την άτυπη πενταμερή συνάντηση”, είπε.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τη διαπραγματευτική ομάδα, σκοπεύει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας, ειδικά στους τομείς όπου εργάστηκαν, καθώς και να χρησιμοποιήσει τη συμβολή ειδικών συνταγματών. , δικηγόροι. “

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου ηγέτη Ερσίν Τατάρ ότι θα θέσει το μοντέλο λύσης δύο κρατών στο τραπέζι σε μια άτυπη διάσκεψη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: “Ασφάλεια”.

Υπενθύμισε ότι «μόλις πρόσφατα, κατά τη διαδικασία παράτασης της εντολής της UNFICYP, το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα 2561, το οποίο ενέκρινε το ψήφισμα 1251 για την επίλυση του Κυπριακού. “Και είναι σαφές ότι το 1251 καθορίζει τη βάση για την επίλυση του Κυπριακού”, είπε.

Ο κ. Κούσιος είπε ότι «ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αποσύρει τους όρους της εντολής του από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Πρόσθεσε: «Καθώς οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας θέτουν τις βάσεις για την επίλυση του Κυπριακού, περιμένουμε από τον Γενικό Γραμματέα να ενεργήσει εντός της εντολής του, χωρίς να συνεπάγεται ότι δεν θα πρέπει να αναλάβει δράση εκεί. “Πρέπει να υπάρχει διέξοδος εάν υπάρχει μια κατάσταση που δεν επιτρέπει περαιτέρω διαπραγματεύσεις, όπως ανέλαβε κάποιες πρωτοβουλίες στο Crans Montana, καταγράφοντας τα έξι σημεία στο έγγραφό του.”

“Οι θέσεις μας παραμένουν αμετάβλητες, θα πάμε στη διάσκεψη με σαφείς θέσεις”, είπε, σημειώνοντας ότι η λύση πρέπει να είναι μια διμερή, δικοινοτική ομοσπονδία, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, η λύση πρέπει να είναι συμβατή με τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας είναι μέλος η Κύπρος.

Πρόσθεσε ότι δεν είναι τυχαίο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα είναι παρούσα στις συνομιλίες για την ουσία του Κυπριακού με έναν ειδικό απεσταλμένο, ταυτόχρονα με έναν παρατηρητή, ένα ανεπίσημο πεντάγωνο.

Ο κ. Κούσιος είπε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε την προσέγγιση που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια του διαλόγου, καθώς δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την κοινή δήλωση της 25ης Νοεμβρίου 2019 στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αναστασιάδη թուրք Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακίτσι և Πρόεδρο Αναστασιάδη համատեղ Κοινή δήλωση του τότε Τούρκου ηγέτη της Κύπρου Ντέρβις Έρογλου.

Όσον αφορά τις δηλώσεις του κ. Τατάρ, ο κ. Κούσιος είπε ότι στο παρελθόν είχαμε κάνει παρόμοιες δηλώσεις από την τουρκική πλευρά. “Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι όταν ο Ραούφ Ντενκτάς ήταν ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, όταν ο κ. Έρογλου ήταν Τουρκοκύπριος «Δεν είχαμε την ίδια θεραπεία τότε;» είπε.

«Ας ελπίσουμε», πρόσθεσε, «ότι θα πάμε σε ένα άτυπο πεντάγωνο για να προσδιορίσουμε τις ακριβείς θέσεις των δύο πλευρών». Είμαστε έτοιμοι για όλες τις πιθανές εκδηλώσεις. Υπάρχει μέτρια αισιοδοξία ότι το άτυπο Πεντάγωνο θα είναι σε θέση να επιτύχει κάποια αποτελέσματα ενθαρρύνοντας τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να κάνει το επόμενο σημαντικό βήμα: διαπραγμάτευση μιας λύσης στο Κυπριακό, μια λύση που πρέπει να είναι δίκαιη και αποτελεσματική. “Επομένως, σταθερή, απαλλαγμένη από αναχρονιστικές εγγυήσεις ή παρουσία ξένων στρατευμάτων”, τόνισε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κούσιος είπε ότι ο ρόλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών δεν θα είναι αυθαίρετος, σημειώνοντας ότι το Κυπριακό “είναι ένα ζήτημα που αφορά την Κύπρο, είναι ιδιοκτησία της Κύπρου”.

“Δεν μπορούμε να δεχτούμε τις διαιτησίες ή τα δυσχερή χρονοδιαγράμματα”, τόνισε.

Πρόσθεσε ότι «αυτό που ελπίζουμε είναι ότι με τις παρουσιαζόμενες θέσεις, ο Γενικός Γραμματέας θα είναι σε θέση να βοηθήσει τα μέρη να κάνουν ένα βήμα μπροστά στις παρεμβάσεις του».

“Η θέση μας είναι σαφές ότι μια αλλαγή στη βάση για την επίλυση του Κυπριακού δεν είναι αποδεκτή”, κατέληξε ο κ. Κούσιος.

Πηγή: KYPE

Source