Κυρακίδου. “Εμβόλια Son Onson և John Onson από τον Απρίλιο, εάν εγκριθεί από την Coreper”

“Τα εμβόλια Johnson & Johnson από τον Απρίλιο, που είχαν εγκριθεί από την Coreper,” είπε ο Επίτροπος Υγείας. Τόνισε ότι τα προβλήματα ήταν στην πραγματικότητα μόνο με την AstraZeneca.

Η στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια, παρά τα προβλήματα των προηγούμενων εβδομάδων, υποστηρίχθηκε από την Επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυρακίδου.

Σε συνέντευξή του στο SKAI, αναγνώρισε ότι ενδέχεται να υπάρχουν νέα προβλήματα στις μελλοντικές παραδόσεις, ενώ τόνισε ότι σύμφωνα με τις συμφωνίες, τα εμβόλια Johnson & Johnson θα παραδοθούν από τον Απρίλιο.

“Η επιτροπή εργάζεται για μια στρατηγική εμβολιασμού στην Ευρώπη από τον Ιούνιο. Και αν θυμάστε, είχαμε 160 ενδιαφερόμενες εταιρείες, επιλέξαμε 6. Έχουμε ήδη 3 από αυτά τα 6 εμβόλια, το τέταρτο έχει ήδη εφαρμοστεί. Γι ‘αυτό είχαμε δίκιο να προσχωρήσουμε στα κράτη μέλη. “Και επενδύσαμε έτσι ώστε οι εταιρείες να μπορούν να πάνε κατευθείαν στην έρευνα και την παραγωγή, οπότε έχουμε εμβόλια σε 10 μήνες, όταν χρειάζονται 5-10 χρόνια”, είπε.

«Δουλεύουμε μέρα και νύχτα για να λύσουμε προβλήματα»

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι τα προβλήματα στην πραγματικότητα προέκυψαν μόνο με την AstraZeneca. “Η Pfizer είχε προβλήματα παραγωγής που αντιμετώπισε, և οι παραδόσεις συνεχίζονται, և θα καλύψουν εντελώς ανταλλακτικά. Το Astra προσφέρει τώρα όλα τα μέρη. Είναι πιθανό να συνειδητοποιήσουμε ότι οι διαπραγματεύσεις με 27 χώρες είναι σίγουρα λιγότερο ευέλικτες, διότι εάν δεν είχαμε αυτήν την επιλογή, οι μεγάλες χώρες θα χάσουν τα εμβόλια και οι μικρομεσαίες δεν θα έχουν πρόσβαση. “Υπήρχαν προβλήματα, πιθανότατα θα επανεμφανιστούν, οπότε εργαζόμαστε μέρα και νύχτα για να τα λύσουμε”, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Υγεία.

Όσον αφορά τις βαλβίδες ασφαλείας για τις επερχόμενες παραδόσεις εμβολίων, τόνισε ότι “περιλαμβάνονται στα συμβόλαια προ της αγοράς και παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά για να διασφαλίσουμε ότι τηρούν τις συμβάσεις τους”. Αυτό δεν συζητείται. Αλλά νομίζω ότι είναι πιθανό να υπάρχουν προβλήματα όπως αυτό που αναφέρθηκε παραπάνω, και γι ‘αυτό μιλάμε συνεχώς με εταιρείες για να τα λύσουμε. Έχουμε συμβόλαιο με τη Moderna, և John Onson և επίσης ο John Onson. “Εάν υπάρχει θετική επιστημονική αξιολόγηση, αναμένεται ότι αυτό το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο και στους ευρωπαίους πολίτες”.

Όσον αφορά το εμβόλιο Johnson & Johnson, τόνισε ότι οι τοκετοί θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο αφού δώσουν θετικό μήνυμα από την Coreper (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων). “Επιτρέψτε μου να πω ότι πιστεύω ότι ο τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα αντιμετώπισε ολόκληρη τη στρατηγική εμβολιασμού είναι ιδιαίτερα σημαντικός, είμαι πολύ προσεκτικός γι ‘αυτό.” “Και είναι πολύ πιθανό ότι θα υπάρξει διανομή εμβολίων, η Ελλάδα θα είναι παράδειγμα για πολλές άλλες χώρες”, δήλωσε η κυρία Κυρακίδου.

Πηγή: iefimerida.gr

Source