Κύπριοι επιστήμονες στην Ευρώπη για να μελετήσουν όγκους εγκεφάλου

Οδύσσεια του Δρ Ανδριανού

Το σημαντικό ερευνητικό πρόγραμμα “Gladiator / OLD INVOR” υπόσχεται μια κορυφαία և ολοκληρωμένη θεραπευτική (θεραπευτική + διαγνωστική) λύση για τη θεραπεία των παθολογιών του εγκεφάλου. Το διοικητικό πρόγραμμα συντονίζεται διοικητικά και επιστημονικά από τον οργανισμό ΕΡΟΣ-Φάσης, Έρευνας και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Κύπρου, γεφυρώνοντας ηλεκτρονικά με βιοϊατρική μηχανική, συνθετική βιολογία με νανοβιοτεχνολογία, βιολογία κυττάρων, μοριακή ογκολογία με τεχνολογία πληροφοριών.

Μέσα από πολυεπίπεδη, στοχευμένες περικοπές ρίζας, το GLADIATOR στοχεύει για πρώτη φορά να παρέχει ένα λειτουργικό πρωτότυπο μιας ολοκληρωμένης, αυτόνομης, κλινικώς εφαρμόσιμης Νανομοριακής Βάσης Μοριακής Πλατφόρμας Επικοινωνίας. Αυτή η πολύπλευρη πλατφόρμα θα είναι σε θέση να ρυθμίσει αυτόνομα τη χωρική-χρονική εξέλιξη της νόσου և τις υποτροπές της և για τη δημιουργία κατάλληλων παρεμβάσεων επαναπρογραμματισμού (γενετικές αλλαγές που τερματίζουν τις ασθένειες) που οδηγούν σε αποτελεσματική θεραπεία που ανταποκρίνεται στην κοινωνική πρόκληση υψηλού αντίκτυπου.

Το γλοιοβλάστωμα έχει επιλεγεί ειδικά για να τεκμηριώσει τη δυνατότητα εφαρμογής αυτής της συγκεκριμένης πλατφόρμας. Παρά τις πρόσφατες εξελίξεις, η πρόγνωσή της παραμένει ζοφερή, με μέση επιβίωση 14 μηνών, δικαιολογώντας μια δραστική καινοτόμο προσέγγιση για τη θεραπεία αυτών των εξαιρετικά κακοήθων όγκων και άλλων πιθανών παθογόνων του εγκεφάλου.

Αναμενόμενα επιτεύγματα:

Αναπτύσσει το πρόγραμμα և αναμένεται να παρουσιάσει στην επιστημονική κοινότητα ορισμένες καινοτομίες με σημαντικές προοπτικές για τεχνολογική ανάπτυξη և κλινική εφαρμογή. Αναφέρονται σε:

i) Ένας άνευ προηγουμένου αξιόπιστος, ανανεώσιμος βιοαισθητήρας βλαστικών κυττάρων με βάση εμφυτεύματα ικανός να συλλάβει και να συλλέγει φθορίζοντες παρεκβολές, δηλαδή φυσικά νανοσωματίδια που περιέχουν λειτουργικά βιολογικά μόρια (π.χ. πρωτεΐνες, DNA, RNA κ.λπ.) ως “μονάδα αναφοράς” επιτρέπει την ανίχνευση πρωτοπαθών όγκων ή εστιών της νόσου, παρουσιάζοντας παράλληλα τα χαρακτηριστικά της ιατρικής ακρίβειας.

(ii) αδιάλειπτος “κατ ‘απαίτηση” επαναπρογραμματισμός της θεραπευτικής απόκρισης և παρακολούθηση με αυτο-επούλωση οργάνων և εξωτερική ρύθμιση.

(iii) Τα προσαρμοσμένα μοντέλα προσομοίωσης ακρίβειας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ολοκληρωμένη απεικόνιση της νόσου been έχουν συναρμολογηθεί σε έναν τυπικό προσομοιωτή που θα γίνει νέο εργαλείο στη φαρμακευτική, στη συνθετική βιολογία και στη βιοτεχνολογία.

(iv) Αυτός ο διερευνητικός σχεδιασμός, στο σύνολό του, θα οδηγήσει το νέο πεδίο των αλληλεπιδράσεων του εγκεφάλου σε ένα δραματικά νέο επίπεδο όπου τα συστήματα υπολογιστών μπορούν να ανιχνεύσουν, να ανιχνεύσουν και να ελέγξουν διμερώς τη μοριακή δραστηριότητα. Αυτό το αυτόνομο σύστημα θα παρέχει ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση, ανοίγοντας το δρόμο για ριζικά νέες προσεγγίσεις στην επικοινωνία εγκεφάλου-υπολογιστή.

Πιθανός αντίκτυπος στον κοινωνικοοικονομικό τομέα

Το πρόγραμμα GLADIATOR συνδυάζει τις δυνατότητες καινοτομίας, το κρίσιμο βήμα προς μια δραματική μετατροπή στο αυγό που μελετάμε, τη διαχείριση των νεοπλασμάτων και άλλων πιθανώς σημαντικών παθογόνων του κεντρικού νευρικού συστήματος με μακροπρόθεσμες αλλαγές. Όσον αφορά την πρόγνωση των ασθενών, αναμένουμε μείωση των υποτροπών, μείωση της τοξικότητας στα φάρμακα και παράταση της επιβίωσης. Ο φόρτος εργασίας των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης μειώνεται απότομα καθώς αναμένεται σημαντική βελτίωση στην ανταπόκριση των ασθενών և μείωση των επισκέψεων στο νοσοκομείο. Το ίδιο το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης έχει πολλά να κερδίσει. Βελτίωση της ποιότητας ζωής, αύξηση της παραγωγικότητας, μείωση της άδειας ασθενείας, βραχύτερη παραμονή στο νοσοκομείο – λιγότερα ανθρώπινα δυναμικά είναι μερικά από τα οφέλη.

*** Ο Ανδριανή Οδυσσέας είναι Διευθυντής Βιοϊατρικής Έρευνας στον Οργανισμό Έρευνας-Ανάπτυξης EPOS-IASIS. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακή και μεταδιδακτορική υποτροφία στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale και στο Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο του Dana-Farber στο Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο του Fredon.

Source