Κύπριοι επιστήμονες στην Ευρώπη για να μελετήσουν όγκους εγκεφάλου

Οδύσσεια του Δρ Ανδριανού

Διευθυντής Έρευνας EPOS-IASIS և Αναπτυξιακός Οργανισμός Βιοϊατρικής Έρευνας

Ένα σημαντικό ερευνητικό έργο «Μονομάχος/ ΠΟΛΕΜΟΣ “, υπόσχεται μια κορυφαία և ολοκληρωμένη θεραπευτική (θεραπευτική + διαγνωστική) λύση για τη θεραπεία των εγκεφαλικών παθολογιών. Το πρόγραμμα συντονίζεται διοικητικά και επιστημονικά Πανεπιστήμιο Κύπρου και Οργανισμός Έρευνας και Ανάπτυξης EPOS-Iasis, ηλεκτρονική γέφυρα με βιοϊατρική μηχανική, συνθετική βιολογία με νανοβιοτεχνολογία, βιολογία κυττάρων, μοριακή ογκολογία technology τεχνολογία πληροφοριών.

Πολλαπλά επίπεδα targeted μέσω στοχευμένων τμημάτων ρίζας «Μονομάχος / ΠΟΛΕΜΟΣ “ στοχεύει στην παροχή ενός λειτουργικού πρωτοτύπου μιας ολοκληρωμένης, αυτόνομης և κλινικά εφαρμόσιμης πλατφόρμας για πρώτη φορά Μοριακή επικοινωνία βασίζεται σε νανοσωλήνες. Αυτή η πολύπλευρη πλατφόρμα θα είναι σε θέση να ρυθμίσει αυτόνομα τη χωρική-χρονική εξέλιξη της νόσου և τις υποτροπές της և για τη δημιουργία κατάλληλων παρεμβάσεων επαναπρογραμματισμού (γενετικές αλλαγές που τερματίζουν τις ασθένειες) που οδηγούν σε αποτελεσματική θεραπεία που ανταποκρίνεται στην κοινωνική πρόκληση υψηλού αντίκτυπου.

Σε: γλοιοβλάστωμα ειδικά επιλεγμένο για την τεκμηρίωση της δυνατότητας εφαρμογής της συγκεκριμένης πλατφόρμας Παρά τις πρόσφατες εξελίξεις, η πρόγνωσή της παραμένει ζοφερή, με μέση επιβίωση 14 μηνών, δικαιολογώντας μια δραστική καινοτόμο προσέγγιση για τη θεραπεία αυτών των εξαιρετικά κακοήθων όγκων και άλλων πιθανών παθογόνων του εγκεφάλου.

Αναμενόμενα επιτεύγματα:

Αναπτύσσει το πρόγραμμα և αναμένεται να παρουσιάσει στην επιστημονική κοινότητα ορισμένες καινοτομίες με σημαντικές προοπτικές για τεχνολογική ανάπτυξη և κλινική εφαρμογή. Αναφέρονται σε:

i) Ένας άνευ προηγουμένου αξιόπιστος, ανανεώσιμος βιοαισθητήρας βλαστικών κυττάρων με βάση εμφυτεύματα ικανός να συλλάβει και να συλλέγει φθορίζοντες παρεκβολές, δηλαδή φυσικά νανοσωματίδια που περιέχουν λειτουργικά βιολογικά μόρια (π.χ. πρωτεΐνες, DNA, RNA κ.λπ.) ως “μονάδα αναφοράς” επιτρέπει την ανίχνευση πρωτοπαθών όγκων ή εστιών της νόσου, παρουσιάζοντας παράλληλα τα χαρακτηριστικά της ιατρικής ακρίβειας.

(ii) αδιάλειπτος “κατ ‘απαίτηση” επαναπρογραμματισμός της θεραπευτικής απόκρισης և παρακολούθηση με αυτο-επούλωση οργάνων և εξωτερική ρύθμιση.

(iii) Προσαρμοστικά μοντέλα προσομοίωσης ακριβείας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ολοκληρωμένη απεικόνιση της νόσου been έχουν συναρμολογηθεί σε έναν τυπικό προσομοιωτή που θα γίνει ένα νέο εργαλείο στη φαρμακευτική, στη συνθετική βιολογία και στη βιοτεχνολογία.

(iv) Αυτός ο διερευνητικός σχεδιασμός, στο σύνολό του, θα οδηγήσει το νέο πεδίο των αλληλεπιδράσεων του εγκεφάλου σε ένα δραματικά νέο επίπεδο όπου τα συστήματα υπολογιστών μπορούν να ανιχνεύσουν, να ανιχνεύσουν και να ελέγξουν διμερώς τη μοριακή δραστηριότητα. Αυτό το αυτόνομο σύστημα θα παρέχει ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση, ανοίγοντας το δρόμο για ριζικά νέες προσεγγίσεις στην επικοινωνία εγκεφάλου-υπολογιστή.

Πιθανός αντίκτυπος στον κοινωνικοοικονομικό τομέα

Πρόγραμμα: «Μονομάχος / ΠΟΛΕΜΟΣ “ Εδραιώνει τις δυνατότητες καινοτομίας, αναμένεται να λάβει αποφασιστικό βήμα προς τα σύνθετα νεοπλάσματα. Όσον αφορά την πρόγνωση των ασθενών, αναμένουμε μείωση των υποτροπών, μείωση της τοξικότητας στα φάρμακα και παράταση της επιβίωσης. Ο φόρτος εργασίας των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης μειώνεται απότομα καθώς αναμένεται σημαντική βελτίωση στην ανταπόκριση των ασθενών և μείωση των επισκέψεων στο νοσοκομείο. Το ίδιο το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης έχει πολλά να κερδίσει. Βελτίωση της ποιότητας ζωής, αύξηση της παραγωγικότητας, μείωση της άδειας ασθενείας, βραχύτερη παραμονή στο νοσοκομείο – λιγότερα ανθρώπινα δυναμικά είναι μερικά από τα οφέλη.

*** Ο Ανδριανή Οδυσσέας είναι Διευθυντής Βιοϊατρικής Έρευνας στον Οργανισμό Έρευνας-Ανάπτυξης EPOS-IASIS. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε μεταπτυχιακές και μεταδιδακτορικές σπουδές στο Cancer Research Institute. ΝτάναΦέρμπερ Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ιατρικής Σχολής Γέιλ:Research Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο ΦρειδερίκοςΧάτσινσον,

Source