Κύπρος, ΗΑΕ υπογράφουν την πρώτη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας

ΝΙΚΟΣΙΑ, Κύπρος (AP) – Η Κύπρος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν την Τρίτη την πρώτη τους συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας καθώς το έθνος της ανατολικής Μεσογείου προσπαθεί να ενισχύσει τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες στη Μέση Ανατολή.

Η Κύπρος είχε ήδη στρατιωτικές συμφωνίες με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Ιορδανία, και οι ένοπλες δυνάμεις της πραγματοποιούν εκπαιδευτικές ασκήσεις με τις δυνάμεις αυτών των χωρών. Το έθνος έχει επίσης υπογράψει συμφωνία για να βοηθήσει στην εκπαίδευση του στρατού του Λιβάνου.

Το Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου δήλωσε σε δήλωση ότι η συμφωνία με τα ΗΑΕ προβλέπει τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ελιγμών, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και διαβουλεύσεων για την επέκταση της επιχειρησιακής συνεργασίας.

Ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χαράλαμπος Πετρίδης υπέγραψε τη συμφωνία κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης και συμφώνησε να συναντηθεί με τον ομόλογό του στα ΗΑΕ όταν όροι σχετικά με την άδεια πανδημίας κοραναϊού, ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση.

Ο Πετρίδης χαιρέτισε τη συμφωνία ως την αρχή μιας μακράς, ισχυρής και στρατηγικής σχέσης μεταξύ των υπουργείων άμυνας και των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών.

Τα ΗΑΕ συμμετείχαν σε μια θαλάσσια και αεροπορική στρατιωτική άσκηση μεγάλης κλίμακας στα ανοικτά της Αιγύπτου τον Νοέμβριο. Γαλλικές, ελληνικές, αιγυπτιακές και κυπριακές προσωπικό συμμετείχαν επίσης στις ασκήσεις, με κωδικό όνομα Medusa.

Ο Πετρίδης είπε ότι η άσκηση δείχνει τις προοπτικές επέκτασης της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των ΗΑΕ και της Κύπρου.

Source