Κύπρος. “Η ΕΕ πρέπει να βάλει την Άγκυρα μπροστά στις ευθύνες της”

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενημέρωσε τους 26 συναδέλφους του κατά τη διάρκεια μιας άτυπης τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είχε συγκαλέσει άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό από τις 27 έως τις 29 Απριλίου. ,

Ζήτησε από τους συναδέλφους του να μεταφέρουν στην Άγκυρα τη σαφή ευρωπαϊκή θέση ότι η πρακτική συμβολή της Τουρκίας στην εξεύρεση λύσης εντός του συμφωνημένου πλαισίου της διζωνικής ομοσπονδίας, η οποία θα είναι πλήρως συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αποτελεί προϋπόθεση για μια θετική ατζέντα στην Ευρω- Τουρκικές σχέσεις.

Σε δήλωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι «ο στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς, καθώς και ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, είναι να επαναλάβουν ουσιαστικές συνομιλίες, από τις οποίες έχουν σταματήσει». “Στο Crans Montana, επιδιώκοντας τη διευθέτηση του Κυπριακού μόνο βάσει ενός συμφωνημένου πλαισίου”, τόνισε την ανάγκη χρήσης της νομοθεσίας της πρόσφατης διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Σημείωσε ότι «είναι παράδοξο ότι η Άγκυρα επιμένει στην ενίσχυση των σχέσεών της με την ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που αρνούνται τη συμμετοχή της ΕΕ στη διαδικασία διακανονισμού της Κύπρου».

Σύμφωνα με την ίδια δήλωση, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας Josep Borrell, στο ίδιο πλαίσιο, “ενημέρωσε για την πρόσφατη σχετική συνομιλία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, στην οποία υποστήριξε πλήρως τις Βρυξέλλες για την επίλυση του Κυπριακού με βάση των προσπαθειών της δικοινοτικής ομοσπονδίας, που εκφράζει τη θέση της ΕΕ ότι οποιαδήποτε προσέγγιση εκτός της συμφωνηθείσας λύσης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ΕΕ, επιβεβαιώνοντας την προθυμία της ΕΕ να συμμετάσχει σε ολόκληρη τη διαδικασία. «

Σημείωσε ότι “το αποτέλεσμα της προσεχούς συνάντησης στη Γενεύη είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων, για τις αποφάσεις που θα λάβει η ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου”.

,Source