Κύπρος. Η Λευκωσία ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει θέση Νέα

Το Κυπριακό επανέρχεται στο προσκήνιο λίγες μέρες μετά τη συνέντευξη τύπου του επεισοδίου «Mlut av Avusoglu» του Νίκου Ντέντια, όπου το ζήτημα τίθεται επίσης.

Σήμερα, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τους 26 ομολόγους του σχετικά με τη διεξαγωγή μιας άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό κατά τη διάρκεια μιας άτυπης τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, που συγκλήθηκε στις 27-29 Απριλίου.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ζήτησε από τους συναδέλφους του να μεταδώσουν στην Άγκυρα τη σαφή ευρωπαϊκή θέση ότι η ουσιαστική πρακτική συμβολή της Τουρκίας στην επίτευξη λύσης εντός του συμφωνημένου πλαισίου της Διμερούς Κοινότητας, η οποία θα είναι πλήρως συμβατή με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα, αποτελεί προϋπόθεση για μια θετική ατζέντα στο Ευρωτουρκικές σχέσεις.

Κύπρος.  Η Λευκωσία ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει θέση

Κύπρος. Η Λευκωσία ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει θέση

Σύμφωνα με τη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι «ο στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς, καθώς και ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, είναι η επανάληψη ουσιαστικών συνομιλιών, από τις οποίες σταμάτησαν Crans Montana. “Σκοπός του οποίου είναι η επίλυση του Κυπριακού βάσει ενός συμφωνημένου πλαισίου”, είπε, τονίζοντας την ανάγκη χρήσης της νομοθεσίας της πρόσφατης διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε επίσης ότι “είναι παράδοξο το γεγονός ότι η Άγκυρα επιμένει στην ενίσχυση των σχέσεών της με την ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που αρνούνται τη συμμετοχή της ΕΕ στη διευθέτηση του Κυπριακού.”

Σύμφωνα με την ίδια δήλωση, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας Josep Borrell, στο ίδιο πλαίσιο, “ενημέρωσε για την πρόσφατη σχετική συνομιλία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, στην οποία υποστήριξε πλήρως τις Βρυξέλλες για την επίλυση του Κυπριακού με βάση των προσπαθειών της δικοινοτικής ομοσπονδίας, που εκφράζει τη θέση της ΕΕ ότι οποιαδήποτε προσέγγιση εκτός της συμφωνηθείσας λύσης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ΕΕ, επιβεβαιώνοντας την προθυμία της ΕΕ να συμμετάσχει σε ολόκληρη τη διαδικασία. «

Πρόσθεσε ότι «το αποτέλεσμα της προσεχούς συνάντησης στη Γενεύη είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων, για τις αποφάσεις που θα λάβει η ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο».

Γράψτε το σχόλιό σας:

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα της ελληνικής Greek World

Source