Κύπρος η χώρα της ΕΕ όπου οι λιγότεροι άνθρωποι ζουν σε υπερπληθυσμένα σπίτια

Η Κύπρος είναι η χώρα της ΕΕ όπου τα λιγότερα άτομα ζουν σε υπερπληθυσμένα σπίτια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2019 που κυκλοφόρησαν την Τρίτη.

Συγκεκριμένα, τα χαμηλότερα ποσοστά υπερπληθυσμού καταγράφηκαν στην Κύπρο (2,2 τοις εκατό), στην Ιρλανδία (3,2 τοις εκατό), στη Μάλτα (3,7 τοις εκατό) και στις Κάτω Χώρες (4,8 τοις εκατό).

Υπερπληθυσμένα νοικοκυριά σημαίνει ότι δεν είχαν αρκετά δωμάτια σε σύγκριση με το μέγεθος του νοικοκυριού, διευκρίνισε η Eurostat.

Ταυτόχρονα, η Κύπρος κατατάσσεται δεύτερη μετά τη Μάλτα όσον αφορά τη διαμονή σε κατοικίες που θεωρούνται πολύ μεγάλες για αυτούς.

Το 2019, σχεδόν τα τρία τέταρτα του πληθυσμού ζούσαν σε κατεχόμενες κατοικίες σε τρία κράτη μέλη της ΕΕ. Δηλαδή, Μάλτα (72,6%), Κύπρος (70,5%) και Ιρλανδία (69,6%).

Μια υποκατεστημένη κατοικία θεωρείται ότι είναι πολύ μεγάλη για τις ανάγκες του νοικοκυριού που ζει σε αυτήν – όσον αφορά τα υπερβολικά δωμάτια και πιο συγκεκριμένα τα υπνοδωμάτια, η Eurostat διευκρίνισε επίσης.

Στην αντίθετη πλευρά, λιγότερο από το 15 τοις εκατό του πληθυσμού ζούσε σε κατοικίες που θεωρούνταν υπο-κατεχόμενες στη Ρουμανία (7,7 τοις εκατό), τη Λετονία (9,6 τοις εκατό), την Ελλάδα (10,7 τοις εκατό), τη Βουλγαρία (11,5 τοις εκατό), Κροατία (12,0%), Σλοβακία (14,0%) και Ιταλία (14,2%).

Η έρευνα διεξήχθη λαμβάνοντας υπόψη τον υπερπληθυσμό σε περιόδους πανδημίας κοροναϊού όπου η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του ιού.

Source