Κύπρος. Θολό τοπίο της Πενταμέρης / Τι ανησυχεί η Λευκωσία;

Το τοπίο κατά την ημερομηνία παραμένει συννεφιά, αλλά και ο τόπος διεξαγωγής της πενταμερούς άτυπης συνάντησης για την Κύπρο, την οποία σκοπεύει να συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕσωλήνες νερού donio, ενώ την ίδια στιγμή η Λευκωσία εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για την τουρκική γλώσσα “Παιχνίδια” Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Πρόσφατες αναφορές για μια άτυπη διάσκεψη στις αρχές Μαρτίου φαίνεται να ακυρώθηκαν, δήλωσε διπλωματική πηγή στο ΚΥΠΕ. “Οποιαδήποτε στιγμή” δώστε νέες ημερομηνίες.

Μια άλλη διπλωματική πηγή είπε στο KYPE δεν διευκρίνισε πού ή πότε θα πραγματοποιηθεί η πενταήμερη συνάντηση, αλλά φαίνεται αδύνατο να συγκαλέσει στη Νέα Υόρκη τις πρώτες μέρες του Μαρτίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπάρχουν επί τόπου δυσκολίες λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού “Πιθανώς λόγω των τουρκικών αγώνων.”

Η ίδια πηγή που ενημέρωσε για τις επιταχύνσεις αναφέρει ότι η Λευκωσία έχει πραγματικά σοβαρούς λόγους να φοβάται το παιχνίδι ημερομηνιών της Τουρκίας, τόσο σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου και τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις, γεγονός που δημιουργεί αβεβαιότητα σχετικά με το τελικό αποτέλεσμα των πραγμάτων.

Ωστόσο, η επίσκεψη του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Josep Borrell Οριστικοποιήθηκε χθες στη Λευκωσία, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναμένεται να έχει επαφές στο νησί στις 19 Φεβρουαρίου, ενώ θα ταξιδέψει στα κατεχόμενα εδάφη.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Δεκέμβριο κάλεσε τον Ύπατο Εκπρόσωπο Commission στην Επιτροπή να υποβάλει έκθεση για τις εξελίξεις Πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Τουρκίαςκαθώς και τα μέσα και τις επιλογές για περαιτέρω εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου εφαρμογής της προαναφερόμενης απόφασης, το αργότερο έως το 2021. Μάρτιος για συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η εκδήλωση εορτάστηκε επίσης τη Δευτέρα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος στο πλαίσιο των δηλώσεών του με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας περιέγραψε τις προσδοκίες της Λευκωσίας σχετικά με τις επικείμενες συνόδους κορυφής της ΕΕ. «Επιδιώκουμε να δούμε μια Τουρκία που να αποδεικνύει στην πράξη όχι μόνο ρητορικές δηλώσεις ότι θέλει έναν ειλικρινές, εποικοδομητικό διάλογο βάσει του διεθνούς δικαίου, μακριά από απειλές ή παράνομες ενέργειες».είπε ο Πρόεδρος.

Σχετίζεται με συνδέσμους ΕΕ “Θετική ατζέντα”“Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτές περιλαμβάνουν θετικές δράσεις της Τουρκίας.

(ΚΥΠΕ / Αντώνης Γκιλδάκης)

Source