Κύπρος, Λευκορωσία, Τουρκία. Το τρίγωνο της ΕΕ (Lavrov στο παρασκήνιο)

Η Ρωσία προσπαθεί να σπάσει τις δυτικές δομές. Ο υπουργός του Λαβρόφ από τη Λευκωσία ξεκίνησε τη δέσμευση της Μόσχας να ηρεμήσει τα ανατολικά νερά της Μεσογείου, αλλά το Κρεμλίνο μπορεί να ενδιαφέρεται περισσότερο για τη μετεγκατάσταση τους.

Σύμφωνα με το άρθρο του Bloomberg (Ο συγγραφέας διαβάζει με τη συμμετοχή του διευθυντή του ECFR Carl Bildt) Η Κύπρος θα παίξει διπλό μέτωπο εντός της ΕΕ. Από τη μία πλευρά, η Λευκωσία θέλει τις Βρυξέλλες να αποφασίσουν να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, η οποία είναι ένοχη για υποκίνηση. Στα ύδατα της Κύπρου, οι φιλοδοξίες του στη Μεσόγειο Θάλασσα (η ιστορική-εδαφική διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών «Ελλάδα») αποκαταστάθηκαν βίαια λόγω του συνεχιζόμενου ενεργειακού αγώνα μεταξύ της «Ανατολικής Γεωπολιτικής και της αντίστοιχης γεωπολιτικής δυναμικής». Από την άλλη πλευρά, η κυπριακή κυβέρνηση εμποδίζει τις συζητήσεις για πιθανές κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας (όπου αξιωματούχοι του καθεστώτος που κατηγορούνται για καταστολή λαϊκών διαδηλώσεων μετά την εκλογή πρέπει να κτυπηθούν)

Και έτσι. Δεύτερος BloombergΗ Κύπρος έχει προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους ομολόγους της ότι δεν θα υπογράψει την έτοιμη πρόταση κυρώσεων της ΕΕ εναντίον αυτών των αξιωματούχων της Λευκορωσίας έως ότου συμφωνήσουν άλλα μέλη να επιτεθούν στην Τουρκία. Το ερώτημα συνεχίζεται: “Το διπλό πρόγραμμα της ΕΕ πρέπει να επιλυθεί έως τον Σεπτέμβριο.”

Η κατάσταση είναι αρθρωτή և περίπλοκη, από ορισμένες απόψεις, είναι φυσιολογικό να συμβαίνουν αυτές οι συμπτώσεις εθνικού ενδιαφέροντος για τη δυναμική της κοινότητας (πάλι πολύ). Ωστόσο, πρέπει επίσης να στοχεύσουμε τα βήματα της Κύπρου. Ήταν στη Λευκωσία κατά τη διάρκεια της εβδομάδας Σεργκέι ΛαβρόφΥπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Διπλωματικό T-Rex που χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο ως διεθνές αλογόνο. Ο επίσημος σκοπός της επίσκεψης ήταν η υπογραφή συμφωνιών διπλής φορολογίας και η έγκριση της αμοιβαιότητας. Ωστόσο, είναι αδύνατο να μην αποδεχτούμε ότι αυτή η ρωσική παρουσία στην Κύπρο βασίστηκε στα συμφέροντα της Μόσχας στην ανατολική Μεσόγειο. Η εφημερίδα Litmus συνειδητοποιεί ότι οι Ρώσοι, οι Έλληνες και οι Κύπριοι οργανώνουν σε αυτό το πολύ ευαίσθητο νερό της εβδομάδας από τις 17 έως τις 25 Σεπτεμβρίου.

Η Μόσχα είναι έτοιμη να ενθαρρύνει τον διάλογο, εκτός από τις δηλώσεις και τις προθέσεις του Λαβρόφ στη Λευκωσία. Η Ρωσία έχει σχέσεις με όλους τους παίκτες στο γήπεδο. Έχει ιστορικούς δεσμούς με την Αθήνα (σίγουρα θα αποκατασταθούν). Προσπαθεί να αναζωογονήσει την Κύπρο. Στο παιχνίδι με την Άγκυραair-et-amo με τους οποίους οι Ρώσοι προσπαθούν να φέρουν τους Τούρκους στον Ευρασιατικό άξονα μέσω ανταγωνιστικής συνεργασίας (ανταγωνισμός, Λέει τα Αγγλικά με αποτελεσματικό νεολογισμό). Όλα με βαθιά στρατηγική πρόθεση. Το άνοιγμα της ρήξης, που ξεκινά στο ανατολικό τμήμα του Mare Nostrum, θα μπορούσε να ανοίξει δυτικές δομές όπως το ΝΑΤΟ (κυρίως) και η ΕΕ. Είναι αδύνατο να πούμε ότι πίσω από αυτήν τη θέση, η Κύπρος στο ευρωπαϊκό πλαίσιο επίσης θέλει να μην εμποδίσει το Κρεμλίνο για τη Λευκορωσία. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί η τρέχουσα δυναμική, μην ξεχνάτε ότι αυτή τη στιγμή η Μόσχα είναι ο μόνος σύμμαχος του Μινσκ, που κινείται στον φάκελο υποστήριξης. Αλέξανδρος Λουκασένκο με έμφαση στο ζήτημα ακραίου εθνικού ενδιαφέροντος, πρακτικά στρατηγικό.

Source