Κύπρος. Νέο πεδίο εργασίας

Η προετοιμασία ενός νέου πλαισίου από τον Γενικό Γραμματέα για την υποστήριξη της Κυπριακής διαδικασίας είναι μία από τις ευκαιρίες που εξετάζει ο ΟΗΕ. Μετά το ψήφισμα Cran Montana, ο Antonio Guterres δεν αποκλείει την πιθανότητα ενός νέου γύρου μετά την πρώτη συνάντηση των πέντε κομμάτων στη Νέα Υόρκη.

Ο σχηματισμός των Ηνωμένων Εθνών φαίνεται να είναι ο ίδιος με τον Crans Montana, τουλάχιστον στα πρώτα στάδια της άτυπης διάσκεψης. Με άλλα λόγια, όπως το καλοκαίρι του 2017, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα πρέπει να ξεκινήσει με ξεχωριστές διμερείς συναντήσεις με τα εμπλεκόμενα μέρη. Αφού ακούσετε και τα πέντε, προχωρήστε στην προετοιμασία του πλαισίου, το οποίο στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στο άτυπο κουιντέτο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ήταν με την Πρόεδρο Jane Anne Hall Lut κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη, δήλωσε χθες ότι ο Γενικός Γραμματέας αναμένει από όλους να λάβουν θέση για τη διαδικασία. Σχολιάζοντας τη θέση της τουρκικής πλευράς σχετικά με τα αιτήματά της για διευθέτηση με διαπραγμάτευση, ο Νίκος Χριστοδουλίδης προσέφερε υπομονή μέχρι να πάνε όλοι στη Νέα Υόρκη. Τόνισε ότι «δεν πρέπει να πέσουμε ξανά στη Νέα Υόρκη. “Αναμένοντας ότι η Τουρκία δεν θα δεχτεί τίποτα.”

Ο Hall Lut επέστρεψε στη Νέα Υόρκη αφού ολοκλήρωσε τις επαφές του στη Λευκωσία, από όπου θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις του. Αναμένεται να επιστρέψει στο νησί πριν από μια άτυπη πενταετή θητεία. Ωστόσο, θα είναι σε επαφή με τα εμπλεκόμενα μέρη, συνεχίζοντας να προετοιμάζεται για το άτυπο συνέδριο 5 + 1.

Η κινητικότητα του Κυπριακού έχει ξεκινήσει. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ξεκίνησε μια φάση επαφών με τους συναδέλφους του, πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Χθες, μίλησε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών, ο Χριστοδουλίδης και ο Λαβρόφ συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την επικείμενη συζήτηση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης θα συνεχίσει τις τηλεφωνικές του επαφές σήμερα με τους Υπουργούς Εξωτερικών και άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Εν τω μεταξύ, το Κυπριακό και οι επακόλουθες εξελίξεις ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζον Ονσον. Οι δύο είχαν τηλεφωνική συνομιλία τη Δευτέρα, όπου συζήτησαν διάφορα διεθνή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της επιδημικής κατάστασης.

Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν Στέφαν Ντουζάρικ ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για την Αίθουσα Τζέιν Λούτ στη Λευκωσία. Απαντώντας στην ερώτηση ότι “η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας σχεδιάζει να συναντηθεί με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους ηγέτες”.

Απλώς μας γνώρισε τότε. Η Jane Ein Hall βρίσκεται στο νησί Lut. Θα επισκεφθεί την Κύπρο στις 10-12 Ιανουαρίου για να συναντηθεί με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Έρσιν Τατάρ. “Είναι μέρος των διαβουλεύσεων που πραγματοποιεί ο Γενικός Γραμματέας με τις δύο κοινότητες της Κύπρου, καθώς και με τις εγγυητικές δυνάμεις, για την αξιολόγηση των προϋποθέσεων για την προετοιμασία μιας άτυπης συνάντησης 5 + 1”, είπε.

Επισημαίνοντας στον δημοσιογράφο ότι ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης δεν είναι ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί, είπε ο κ. Ντουζάρικ. “Νομίζω ότι κάθε ομιλητής λέει αυτά που του λένε, τι μπορεί να πει στις ρυθμίσεις του.”

Συναντήσεις E-mail Spehar

Η Ειδική Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπεχάρ, συναντά σήμερα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη առաջնորդ Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, μετά την ενημέρωσή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας την επόμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, ο κ. Sindik δήλωσε ότι η κα Spehar “θα συναντηθεί με τους δύο ηγέτες πριν από την ενημέρωση που θα πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αποστολή καλής θέλησης UNFICYP բ του ΟΗΕ στην Κύπρο.” Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί στις 9 το πρωί. Στις 00 հետ Με τον κ. Τατάρ στις 11 το πρωί. Στις 30.

Οι κάτοικοι ελέγχουν το “κοινοβούλιο”, γράφει “Ευρώπη”

“Πρώτα έφαγαν τον γιο του Ντενκτάς Σερντάρ. Και τώρα η κόρη του Έρογλου, η Resmiye alt analtai. “Το Κοινοβούλιο είναι τώρα μια κληρονομιά για τους εποίκους που ο Έρογλου έκανε πολίτες μια νύχτα, ακόμη και κατά τους κανόνες της ΤΔΒΚ”, γράφει η κυπριακή εφημερίδα Ευρώπη. Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα (πηγή GTP) πρωτοσέλιδε τον Ντέρβις Έρογλου σχολιάζοντας το «υποψήφιο» για «κοινοβουλευτική Προεδρία» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Մ κόρη του πρώην ηγέτη της Κύπρου Ντέρβις Έρογλου για να εξασφαλίσει τις ψήφους του Ρεζάρε Έγραψε: «Πρώτα έφαγαν τον γιο του Ντενκτάς Σερντάρ. Και τώρα η Resmiye alt analtai, η κόρη του Έρογλου. Το κοινοβούλιο είναι τώρα μια κληρονομιά για τους εποίκους, τους οποίους ο Έρογλου έκανε πολίτες μια νύχτα, ακόμη και ενάντια στους κανόνες της ΤΔΒΚ. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των «υπηρεσιών» της Eroglu.

“Ο φασιστής Zar Aroglu, ο οποίος ήρθε στην Κύπρο ως φοιτητής, έγινε πολίτης σύμφωνα με τις οδηγίες του Eroglu, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για να γίνει βουλευτής και ο Arikli, ο οποίος απομακρύνεται από τον εκτοπισμένο πληθυσμό, δεν υποστήριξε την κόρη του Eroglu στις κοινοβουλευτικές εκλογές.”

“Το Αρίκλι το είπε αυτό μετά τον πρώτο γύρο. Οι καλές μέρες σας εξακολουθούν να είναι αγαπητές UBP. «Θα πνιγείς στις ψεύτικες εθνικότητες που διαδίδεις», λέει η εφημερίδα.