Κύπρος. Οι δύο «βόμβες» του 2020 με λίγα απλά λόγια

Άφησε δύο ανοιχτές και βαθιές πληγές στο Κυπριακό το 2020. Από τα αιματηρά εδάφη της Βαροσίας, κόψτε և χωρισμένο σε δύο πολιτείες. Οι τρεις μήνες που άλλαξαν την πορεία της εθνικής μας ερώτησης և το αβέβαιο μέλλον

Λήψη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ CYPRUS ΕΔΩ Android Για Android և ΕΔΩ για iOS

Η τριμηνιαία καταιγίδα αρνητικών εξελίξεων ήταν αρκετή για να ξεπεράσει τη στασιμότητα του εφιάλτη των πρώτων εννέα μηνών του έτους. Ένα σημαντικό γεγονός ήταν οι παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα εδάφη, οι οποίες αναβλήθηκαν από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο λόγω της επιδημίας. Η διαδοχή του Mustafa Akinci από την τουρκική ελίτ Ersin Tatar ήταν αρκετή για να αλλάξει την πορεία των εξελίξεων στο Κυπριακό.

Και παρόλο που πιστεύαμε ότι με τις προκλήσεις της ΑΟΖ (που παρέμεινε καθημερινή εμφάνιση το 2020) τα είδαμε όλα, ο Τατάρ και ο Ερντογάν έσπευσαν να ανοίξουν δύο πολύ βαθιές πληγές το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Ο «βιασμός» της Βαροσίας

Το πρώτο μέρος των μεγάλων αρνητικών εξελίξεων στο Κυπριακό θα είναι το 2020. Έπεσε μια βροχερή Πέμπτη τον Οκτώβριο. Το ημερολόγιο έδειξε τις 8 του μήνα. Λίγες μέρες πριν από τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα εδάφη, το ψεύτικο κράτος άνοιξε την πολιορκημένη πόλη της Αμμοχώστου για πρώτη φορά από το 1974. Στις 6 Οκτωβρίου, ο Ερντογάν και οι Τατάροι έκαναν επίσημη δήλωση στην Άγκυρα.

Κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το καθεστώς κατοχής της Τουρκίας άνοιξε δρόμους Kennedy և Democracy για να επιτρέψει την πρόσβαση στην παραλία Varosia.

Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το «ευαγγέλιο» των Ηνωμένων Εθνών, δηλώνουν σαφώς ότι η τουρκική πλευρά είναι υπεύθυνη για το status quo στη Βαροσία. Η περιοχή ανήκει στους νόμιμους κατοίκους της, τώρα εμπίπτει στη ζώνη υπό τον έλεγχο των ειρηνευτικών δυνάμεων և Οποιαδήποτε προσπάθεια διευθέτησης είναι απαράδεκτη. Το επιχείρημα των Τούρκων είναι κοίλο. Αυτό το βήμα δεν επηρεάζει το καθεστώς ιδιοκτησίας, καθώς η παραλία είναι “δημόσιος χώρος”.

Κάθε βήμα και πληγή. Κάθε εικόνα για το λαό του Βάρου που, μετά από 46 χρόνια, βιάστηκε να περπατήσει στην πληγείσα γη.

Η άνευ προηγουμένου παραβίαση καταδικάστηκε από τη Δημοκρατία σε όλες τις διεθνείς περιπτώσεις, η οποία δεν εμπόδισε τον Ερντογάν να αναφέρει χυδαία την ακραία πρόκληση. Ένα μήνα μετά τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα εδάφη, ο Τούρκος πρόεδρος βρισκόταν στην Αμμόχωστο για ένα κόμμα. Η Βαροσιά τον χαιρέτησε στις 15 Νοεμβρίου με καταρρακτώδεις βροχές.

ΚΟΠΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΑ ΔΥΟ

Από τη νύχτα των παράνομων εκλογών του, ο Έρσιν Τατάρ φρόντισε να ανακαλύψει τις προθέσεις του για το μέλλον των κυπριακών συνομιλιών. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, έβαλε μια ταφόπλακα στην ομοσπονδία και άρχισε να διαπραγματεύεται επειγόντως (όχι τόσο) νέες ιδέες για μια λύση. Κάτι που σίγουρα δεν εκρήγνυται στον αέρα σαν αστραπή.

Λίγες μέρες μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα εδάφη, στις 26 Οκτωβρίου, ο Τατάρ πήγε στην Άγκυρα για να λάβει τελικές οδηγίες από τον Τούρκο Πρόεδρο. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κατέστησε σαφές ότι θα επιδιώξει λύση δύο κρατών, λέγοντας ότι δεν έχει νόημα να συνεχιστούν οι συνομιλίες με βάση ένα «αποτυχημένο» και «πουθενά» πλαίσιο. Αποδίδει την αλλαγή της στάσης του στη στάση των Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι «αρνούνται να μοιραστούν την εξουσία και τον πλούτο».

Ο Τατάρ ανέπτυξε τις ιδέες του τη νύχτα της 3ης Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια της γνωριμίας του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Spehar House. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Νίκος Αναστασιάδης απέρριψε τη δυνατότητα συζήτησης άλλων τρόπων επίλυσης του ζητήματος, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο υπερβαίνει το συμφωνημένο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τόνισε ανοιχτά ότι αυτό είναι κάτι που η ελληνοκυπριακή πλευρά και η διεθνής κοινότητα δεν θέλουν. Όπως έγινε γνωστό εκείνη την εποχή, ο Τατάρ πήγε στη συνάντηση αδιάβαστη, αγνοώντας τις πιθανές πτυχές του Κυπριακού. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τους Cyprus Times, δεν ήταν ασυνήθιστο να διακόψει τη συζήτηση για διαβούλευση με ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους μέσω μηνύματος κειμένου.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης μίλησε επίσης για τις δύο χώρες με την Jane Ein Hall Luth, η οποία συναντήθηκε με τους δύο ηγέτες της Λευκωσίας την 1η Δεκεμβρίου για να προετοιμαστεί για μια άτυπη πενταμερή διάσκεψη κορυφής για το Κυπριακό. Ο Τατάρ έθεσε το ζήτημα ως προϋπόθεση για την επανάληψη των συνομιλιών. Αυτό είναι κάτι που ο Νίκος Αναστασιάδης αρνήθηκε κατηγορηματικά, ενημερώνοντας τον ειδικό απεσταλμένο ότι ήταν έτοιμος να συνεχίσει το διάλογο το συντομότερο δυνατό, από το σημείο που σταμάτησε στη βάση Γκουτέρες στο Crans Montana.

Φεύγοντας από το νησί, ο Λούτ ήταν πεπεισμένος για δύο μόνο πράγματα. Υπάρχει μια κοινή βούληση του άτυπου μη κόμματος, δεν υπάρχει κοινό όραμα για το μέλλον της διαδικασίας όρασης.

Διεθνής κοινότητα

Τόσο τα τουρκικά κινήματα στην Αμμόχωστο όσο και το καθεστώς δύο κρατών καταδικάστηκαν από τη διεθνή κοινότητα, με δεκάδες ξένους ηγέτες να ζητούν από τον Ερντογάν να παραιτηθεί.

Ηγέτες όπως ο Macron, που υπερασπίστηκαν με πάθος τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτά τα ζητήματα αντιμετωπίζονται ως ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα ολόκληρη την Ένωση.

Ηγέτες όπως η Μέρκελ, που γενικά υιοθέτησαν μια πιο ήπια στάση κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά καταδίκασαν έντονα την απόπειρα δημιουργίας νέων.

Ωστόσο, τα λόγια των Ευρωπαίων δεν λειτούργησαν ακόμη και το 2020. Δεν έχει γίνει τολμηρή απόφαση για την επιβολή αποτελεσματικών κυρώσεων στην Τουρκία. Αν και το 27ο πέτυχε το πέμπτο επίπεδο κυρώσεων τον Οκτώβριο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε στη συνέχεια στην Τουρκία 70 ημέρες για να απορρίψει την πρόκληση. Αυτό δεν συνέβη, όπως, δυστυχώς, η επανάληψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, επιτεύχθηκε συμφωνία για την επέκταση της λίστας των “κυρώσεων ατόμων” που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις στην Κύπρο.

Ωστόσο, εκτός από την πλήρη καταδίκη των προκλήσεων του ΕΟΧ, η Κύπρος έλαβε σημαντική υποστήριξη μέσω των συμπερασμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον Βάρο և, γενικά, για ψήφισμα του ΟΗΕ για το Κυπριακό և στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Στην πραγματικότητα, η Ένωση αποφάσισε να πάρει το ζήτημα πιο σοβαρά և, αναζητώντας πιο ενεργή συμμετοχή, αποφάσισε να διορίσει Μόνιμο Αντιπρόσωπο στην Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του ΟΗΕ αμέσως μετά την επανάληψη του διαλόγου για το Κυπριακό.

Όσον αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την απερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ, καταδικάζει σαφώς τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo, ο οποίος επισκέφθηκε τη Λευκωσία στις 12 Σεπτεμβρίου.

ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ

Στις αρχές του 2021, η Jane Ein Hall Luth θα επιστρέψει στην Κύπρο για τον τελικό γύρο των προπαρασκευαστικών διαβουλεύσεων, μετά από μια άτυπη πενταμερή συνάντηση. Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Φεβρουαρίου. Όλοι οι κύριοι χαρακτήρες θα βρίσκονται στον ίδιο πίνακα για να απαντήσουν πώς θα συνεχιστούν οι συνομιλίες, υπό ποιες συνθήκες, τι θα συζητηθεί, πώς και πότε.

Δεδομένου του χάσματος που χωρίζει τα δύο μέρη σε βασικές πτυχές του προβλήματος, η γραμμή προόδου είναι πολύ χαμηλή. Σε μια εποχή που τα κατεχόμενα εδάφη, μαζί με την Τουρκία, προετοιμάζονται ήδη για τα επόμενα βήματα, καθώς εργάζονται, όπως λένε, για να αναγνωρίσουν και να εξαλείψουν τη διεθνή απομόνωση του ψεύτικου κράτους.

Source