Κύπρος: τα πτώματα 14 παιδιών που σκοτώθηκαν το 1974 θάφτηκαν στη Βόρεια Κύπρο

Βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών στη Muratağa από τη δικοινοτική επιτροπή αγνοουμένων στην Κύπρο και DNA επτά εκ των οποίων εντοπίστηκαν μέσω των δοκιμών τους κορίτσι, επτά αρσενικός 14 παιδιά θάφτηκαν στη Βόρεια Κύπρο σήμερα.

Στον μαζικό τάφο της Muratağa, τα λείψανα 89 ατόμων ανασκάφηκαν από την Επιτροπή Εξαφανίσεων μεταξύ 14 Οκτωβρίου 2015 και 5 Φεβρουαρίου 2016 από τρεις διαφορετικούς χώρους ταφής.

Πραγματοποιήθηκε τελετή για 14 παιδιά, των οποίων οι διαδικασίες αναγνώρισης ολοκληρώθηκαν. Στην τελετή παρευρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος της Βόρειας Κύπρου Έρσιν Τατάρ και ο Πρωθυπουργός Χαμάζα Έρσαν Σανέρ

Αναφέρθηκε ότι τα νεότερα από τα παιδιά που σκοτώθηκαν από την ελληνοκυπριακή εθνικιστική οργάνωση EOKA-B το 1974 ήταν ηλικίας τεσσάρων και έξι μηνών και το παλαιότερο ήταν 15 ετών.

Η Επιτροπή Αγνοουμένων, μια δικοινοτική πρωτοβουλία που ιδρύθηκε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων ηγετών το 1981, εργάζεται για την αναζήτηση ατόμων που εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων της δεκαετίας του 1960 και του 70.

993 άτομα ταυτοποιήθηκαν και παραδόθηκαν στις οικογένειές τους

Σύμφωνα με την Επιτροπή Αγνοουμένων, 1510 Ελληνοκύπριοι και 492 Τουρκοκύπριοι αγνοούνται στο νησί από τη μάχη. Ο αριθμός αυτών που ταυτοποιήθηκαν και παραδόθηκαν στις οικογένειές τους σύμφωνα με το έργο της επιτροπής είναι 993.

Η Ένωση Τούρκων Δασκάλων Κύπρου (KTÖS) έκανε δήλωση σχετικά με την ταφή 14 παιδιών που σκοτώθηκαν στη σφαγή Muratağa-Sandallar στην Κύπρο το 1974.

Η ένωση είπε, «Ο αγώνας για τη δημιουργία κοινωνιών που δεν θα πέσουν ξανά θύματα τέτοιας φρίκης και η άνθηση μιας κουλτούρας ειρήνης θα είναι η πιο έντιμη πράξη που μπορούμε να κάνουμε στη μνήμη των 14 παιδιών μας».

Στις ομιλίες τους, οι συμμετέχοντες στην τελετή ευχαρίστησαν επίσης τον ερευνητή δημοσιογράφο Sevgül Uludağ, ο οποίος είναι γνωστός για το έργο της να βρει Κύπριους αγνοούμενους. Uludağ, πέρυσι, από το Πανεπιστήμιο York, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, Assoc. Δρ. Ορίστηκε για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης από την Άννα Αγαθαγγέλου.

BBC

.Source