Κύπρος. Τι είπε ο Χριστοδουλίδης, ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών στη συνάντησή τους

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Κινέζος ομόλογός του, ο οποίος ήταν στην Κύπρο σε περιοδεία σε αφρικανικές χώρες, είχε μια συνάντηση «τεσσάρων ή τεσσάρων» για να συζητήσει, μεταξύ άλλων, τις εξελίξεις στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τα Κυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον Νίκο Χριστοδουλίδη, οι δύο από τους οποίους συναντήθηκαν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, καθώς ο Κινέζος ομόλογός του Wang Yi σταμάτησε στην Κύπρο, κατευθυνόμενος προς την Αφρική.

Σε δήλωση μετά τη συνάντηση, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι οι σχέσεις Κύπρου-Κίνας συγκαταλέγονται μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, καθώς εξήγησε ότι «έχουν περάσει 50 χρόνια διμερών σχέσεων με αυτήν τη χώρα», σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε ανταλλαγή απόψεων με τα γεγονότα. πράγμα που θα σηματοδοτήσει τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. “

Το Κυπριακό βρίσκεται στο προσκήνιο
Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών, συζητήθηκε επίσης το Κυπριακό. “Η Κίνα, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ειδικά στην τρέχουσα κατάσταση, αμφισβητείται από την Τουρκία, είτε στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου είτε στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. “Ο ρόλος του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι ζωτικής σημασίας για την επανάληψη των συνομιλιών (για το Κυπριακό)”, είπε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χριστοδουλίδης συνέχισε. μεταξύ άλλων, σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο, ο οποίος δεν μπορεί να υπερβεί τη συμφωνημένη λύση-πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας ».

Πρόσθεσε ότι είχε «συζητήσει τις σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα» με τον Κινέζο ομόλογό του. Αυτός είπε. “Παρά τις διάφορες προσεγγίσεις, τις διαφορετικές αναγνώσεις σε διάφορα διεθνή ζητήματα, είναι πιθανό να υπάρχει βούληση και από τις δύο πλευρές να ενισχυθεί περαιτέρω η σχέση ΕΕ-Κίνας.”

Για πληροφορίες: Offsite – KYPE, Onalert

Source