Κύπρος: Τραυματισμοί μετά από μάχες ξεσπά στο στρατόπεδο μεταναστών που είναι γεμάτο

25 μετανάστες υπέστησαν «μικρούς τραυματισμούς» μετά από μεγάλη μάχη σε ένα καταπράσινο στρατόπεδο μεταναστών κοντά στην Κυπριακή πρωτεύουσα Λευκωσία την Τρίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αγώνες μεταξύ μεταναστών από τη Συρία και αρκετών διαφορετικών αφρικανικών χωρών.

Κατά τη διάρκεια της μάχης μεταξύ μιας μεγάλης ομάδας μεταναστών, στο στρατόπεδο Πουνάρα λίγο έξω από την κυπριακή πρωτεύουσα Λευκωσία, τα παράθυρα καταστράφηκαν. Κρεβάτια και άλλα έπιπλα και εξοπλισμός έσπασαν και ένα τμήμα της περίφραξης γύρω από το στρατόπεδο υπέστη «εκτεταμένες ζημιές», δήλωσε εκπρόσωπος του κυπριακού υπουργείου Εσωτερικών στο πρακτορείο ειδήσεων. Associated Press (AP).

25 μετανάστες υπέστησαν «μικρούς τραυματισμούς», ανέφεραν ΑΡ, λέγοντας ότι οι αγώνες διήρκεσαν για «επτά ώρες». Η φιλονικία τελείωσε όταν στάλθηκαν αστυνομία ταραχών για παρέμβαση.

Σύμφωνα με ΑΡ, η αντιπαράθεση ξεκίνησε μεταξύ μιας μικρής ομάδας ανθρώπων αλλά γρήγορα μεγάλωσε. Ο Λοΐζος Μιχαήλ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Κύπρου επιβεβαίωσε ότι το στρατόπεδο φιλοξενεί 1.500 μετανάστες αυτή τη στιγμή, αλλά στην πραγματικότητα έχει χωρητικότητα μόνο για 1.000.

Μια ομάδα που υποστηρίζει μετανάστες και πρόσφυγες στην Κύπρο, Refugee Support Europe, έγραψε ξανά ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε σε μια σελίδα Twitter @pounararefugee από το στρατόπεδο την Τρίτη 12 Ιανουαρίου. Το Refugee Support Europe κατέγραψε το βίντεο εξηγώντας ότι το στρατόπεδο ήταν υπερπληθυσμένο και εγκαταστάσεις ” είναι ανεπαρκείς. ” Κάλεσαν τις αρχές να κλείσουν το στρατόπεδο.

Δεν είναι η πρώτη φορά;

Το άτομο που βρίσκεται πίσω από το λογαριασμό των προσφύγων της Πουνάρα είπε ότι υπήρξε «σοβαρή αιματοχυσία» στο στρατόπεδο Πουνάρα και ότι το στρατόπεδο «δεν ήταν πλέον ασφαλές για άσυλο [seekers]Σε ένα άλλο βίντεο που τραβήχτηκε τη νύχτα, φάνηκε ότι καπνός ή ατμός ανέβαινε πάνω από τα κτίρια που έμοιαζαν να τραβήχτηκαν στο στρατόπεδο. Ακούστηκαν στο βάθος ήχοι χτυπήματος και πλήθος φωνών.

Η φωνή που σχολιάζει στο προσκήνιο των βίντεο φαίνεται να έχει αφρικανική πινελιά, αν και δεν είναι σαφές ποιος δημοσιεύει σε αυτόν τον λογαριασμό ή εάν έχει επιμεληθεί ένα ή περισσότερα άτομα. Σύμφωνα με αυτόν τον λογαριασμό, αυτή δεν είναι η πρώτη σύγκρουση που έγινε πρόσφατα στο στρατόπεδο Πουνάρα.

Στις 26 Δεκεμβρίου, ο Πρόσφυγας Πουνάρα δημοσίευσε μια άλλη φωτογραφία του στρατοπέδου, λέγοντας ότι υπήρξε επίσης μια «ταραχή της ημέρας των Χριστουγέννων» και ισχυρίστηκε ότι οι Σύριοι κάτοικοι «επιτέθηκαν στους Αφρικανούς» Η αφίσα ισχυρίστηκε ότι οι αρχές του στρατοπέδου “ευνόησαν πάντα τους Σύριους [their] εγωιστικό και ρατσιστικό ενδιαφέρον. “

Αυξημένα μέτρα πρόληψης COVID-19

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Λόιζος Μιχαήλ δήλωσε ότι 600 από τους κατοίκους του καταυλισμού βρίσκονται σε καραντίνα λόγω περιορισμών πρόληψης του ιού κοροναϊού. Οι περιορισμοί σημαίνουν ότι οι κάτοικοι απαγορεύτηκαν να εγκαταλείψουν εξαιτίας ενός αποκλεισμού σε όλη τη χώρα στη χώρα για να προσπαθήσουν και να αποτρέψουν την αύξηση του αριθμού των μολύνσεων COVID-19.

Νέα αυστηρότερα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ την Κυριακή 10 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν τουλάχιστον έως τις 31 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το Συμβούλιο Προσφύγων Κύπρου που δημοσίευσε μια περίληψη των νέων μέτρων στον ιστότοπό του.

Τοπικός Τηλεόραση Sigma Το δίκτυο ανέφερε ότι ένας κάτοικος είχε μιλήσει μαζί τους μέσω του φράχτη και εξήγησε ότι “οι εντάσεις έχουν αυξηθεί μεταξύ μεταναστών από τη Συρία, τη Νιγηρία και τη Σιέρα Λεόνε” λόγω αυτών των περιορισμών.

Από το αρχείο: Περίπου 160 μετανάστες συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες στην Κύπρο σχετικά με περιοριστικές συνθήκες σχετικά με την πρόσβαση στην αγορά εργασίας των αιτούντων άσυλο στις 16 Απριλίου 2019 |  Φωτογραφία: Caritas Cyprus
Από το αρχείο: Περίπου 160 μετανάστες συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες στην Κύπρο σχετικά με περιοριστικές συνθήκες σχετικά με την πρόσβαση στην αγορά εργασίας των αιτούντων άσυλο στις 16 Απριλίου 2019 | Φωτογραφία: Caritas Cyprus

Αναταραχές μεγάλης κλίμακας

Είπε επίσης εκπρόσωπος της αστυνομίας, Χρήστος Ανδρέου Τηλεόραση Sigma ότι ήταν η πρώτη φορά που «αναταραχή σε τέτοια κλίμακα είχε συμβεί στο στρατόπεδο».

Η φιλο-τουρκική κυβέρνηση εφημερίδα Καθημερινά Sabah ανέφεραν ότι στο τέλος “περισσότερα από 600 άτομα” συμμετείχαν στη διαμάχη.

Σε απόλυτους όρους, δεν υπάρχουν πολλοί μετανάστες στην Κύπρο, αλλά επειδή ο πληθυσμός του νησιωτικού έθνους είναι τόσο μικρός, περίπου 900.000, ο αριθμός των μεταναστών ανά κεφαλή πληθυσμού είναι ο υψηλότερος στην ΕΕ.

Τα ζητήματα περιπλέκονται περαιτέρω από το γεγονός ότι το νησί της Κύπρου χωρίζεται μεταξύ ενός τουρκικού αναγνωρισμένου βόρειου τμήματος και του ελληνόφωνου νότιου τμήματος που είναι μέλος της ΕΕ.

Διαιρεμένο νησί

Ορισμένοι μετανάστες φτάνουν απευθείας με πλοίο από τη Βόρεια Αφρική και το Λίβανο στη νότια δημοκρατία που είναι μέλος της ΕΕ, αλλά πολλοί άλλοι ταξιδεύουν με βίζα στην Τουρκία και στη βόρεια Κύπρο. Στη συνέχεια διασχίζουν τη λεγόμενη Πράσινη Γραμμή, μια ζώνη ασφαλείας που ελέγχεται από τον ΟΗΕ μεταξύ των δύο μισών του νησιού, η οποία είναι σχετικά πορώδης.

Οι αρχές στο νότιο μισό έχουν δηλώσει εδώ και πολύ καιρό ότι δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τον αριθμό των μεταναστών που φτάνουν στο νησί και κατηγορούν την Τουρκία ότι ενορχηστρώνει μια εκστρατεία «για να αλλάξει τον δημογραφικό χαρακτήρα της Κύπρου» στέλνοντας μετανάστες σε όλη την ενδιάμεση ζώνη, σύμφωνα με ΑΡ.

Πέρυσι, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, 7.000 μετανάστες υπέβαλαν αίτηση ασύλου στην Κύπρο. Το ένα τέταρτο αυτών ήταν Σύριοι, ανέφεραν ΑΡ και η πλειοψηφία αυτών είναι άντρες.

Η Καθημερινή Sabah ανέφερε ότι η αστυνομία κατέγραψε 19 νέες αφίξεις μεταναστών στα βορειοδυτικά του νησιού την Τρίτη το πρωί, 12 Ιανουαρίου. Η ίδια εφημερίδα ανέφερε ότι ο Ελληνοκύπριος υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νούρης είπε στο κρατικό ραδιοφωνικό κανάλι RIK3 ότι η χώρα του δεν ήταν πλέον [able] να δεχτείς ανθρώπους. “

Η Κύπρος χωρίζεται από τη λεγόμενη Πράσινη Γραμμή, μια ελεγχόμενη από τον ΟΗΕ ζώνη ασφαλείας ανάμεσα στα δύο μισά του νησιού |  Φωτογραφία: Anne-Diandra Louarn / InfoMigrants
Η Κύπρος χωρίζεται από τη λεγόμενη Πράσινη Γραμμή, μια ελεγχόμενη από τον ΟΗΕ ζώνη ασφαλείας ανάμεσα στα δύο μισά του νησιού | Φωτογραφία: Anne-Diandra Louarn / InfoMigrants

Κύπρος και ΕΕ

Η Κύπρος καλεί την ΕΕ να καταστήσει τους μηχανισμούς αναδιανομής «πιο δίκαους», ώστε τα μεσογειακά κράτη που δέχονται την πλειοψηφία των μεταναστών να μην χρειάζεται να φιλοξενούν όλους αυτούς που φτάνουν. Θέλουν επίσης το μπλοκ να επιβάλει σωστά τη συμφωνία του 2016 μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, ώστε τυχόν μετανάστες που δεν είναι επιλέξιμοι για άσυλο να μπορούν να σταλούν πίσω στην Τουρκία ή στις χώρες καταγωγής τους πιο γρήγορα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία ασύλου στην Κύπρο είναι μακρά, με πολλούς αιτούντες άσυλο να περιμένουν αρκετά χρόνια για να διεκπεραιωθούν οι αξιώσεις τους. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων για το άσυλο, που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2019 υποβλήθηκαν 13.259 αιτήσεις ασύλου. Μέχρι το τέλος του ίδιου έτους, εκκρεμούσαν 17.171 υποθέσεις, μόνο 147 άτομα είχαν λάβει καθεστώς πρόσφυγα και 1.149 επικουρική προστασία. 2.053 άτομα είχαν απορριφθεί και το ποσοστό απόρριψης στην Κύπρο ανήλθε στο 61,3% το 2019.

Με AP, Daily Sabah

Source