Κύπρος և διμερείς σχέσεις στην Κύπρο և Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών της Κίνας

Οι διμερείς σχέσεις της Κύπρου μεταξύ Κίνας και Κίνας συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια απογευματινής συνάντησης στο αεροδρόμιο της Λάρνακας με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γιν, ο οποίος σταμάτησε στην Κύπρο στο δρόμο τους προς την Αφρική.

Σε δήλωση μετά τη συνάντηση, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι οι σχέσεις Κύπρου-Κίνας συγκαταλέγονται μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, καθώς εξήγησε ότι «έχουν περάσει 50 χρόνια διμερών σχέσεων με αυτήν τη χώρα», σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε ανταλλαγή απόψεων με τα γεγονότα. πράγμα που θα σηματοδοτήσει τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. “

Πρόσθεσε ότι ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών τον προσκάλεσε να επισκεφθεί τη χώρα, την οποία, όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, δέχθηκε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών, συζητήθηκε επίσης το Κυπριακό. “Η Κίνα, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ειδικά στην τρέχουσα κατάσταση, αμφισβητείται από την Τουρκία, είτε στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου είτε στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. “Ο ρόλος του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι ζωτικής σημασίας για την επανάληψη των συνομιλιών (για το Κυπριακό)”, είπε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χριστοδουλίδης συνέχισε. μεταξύ άλλων, σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο, ο οποίος δεν μπορεί να υπερβεί τη συμφωνημένη λύση-πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας ».

Πρόσθεσε ότι είχε «συζητήσει τις σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα» με τον Κινέζο ομόλογό του. Αυτός είπε. “Παρά τις διάφορες προσεγγίσεις, τις διαφορετικές αναγνώσεις σε διάφορα διεθνή ζητήματα, είναι πιθανό να υπάρχει βούληση και από τις δύο πλευρές να ενισχυθεί περαιτέρω η σχέση ΕΕ-Κίνας.”

Πηγή: KYPE

Source