Κύριε Πρόεδρε, τι θα κάνουμε με τους Τουρκοκύπριους; ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, kathimerini.com.cy

Αγαπητέ Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας, μπορώ να φανταστώ ότι έχετε ενημερωθεί για το τι συνέβη στον άξονα της Τουρκίας-Κυπριακής κοινότητας τις τελευταίες είκοσι τέσσερις ώρες. Δεν θέλω να κλέψω τον πολύτιμο χρόνο σας, επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι την περασμένη εβδομάδα το Συνταγματικό Δικαστήριο έλαβε δύο σημαντικές αποφάσεις. Το πρώτο αφορά μια έφεση που κατατέθηκε από μια συντηρητική οργάνωση το 2018 κατά της εσωτερικής οργάνωσης του Κυπριακού Ινστιτούτου Μουφτή. Το δεύτερο αφορά τον έλεγχο των θρησκευτικών σχολείων στα κατεχόμενα εδάφη. Σύμφωνα με το “Δικαστήριο”, αποδεικνύεται ότι αρμόδιο όργανο για τον έλεγχο αυτών των εκπαιδευτικών κέντρων είναι το “Υπουργείο Εθνικής Παιδείας”, δηλαδή η κοσμική πολιτική δύναμη.

Για να μην αναφέρουμε, κύριε Πρόεδρε, η Άγκυρα παρερμήνευσε την προαναφερθείσα απόφαση · την Πέμπτη το απόγευμα έσπευσε να στείλει ένα παραμορφωμένο μήνυμα ότι «το τουρκικό συνταγματικό δικαστήριο τόλμησε να απαγορεύσει τα θρησκευτικά σχολεία στα μέσα του Ραμαζανιού». Επομένως, ο Τούρκος ομόλογός σας, κύριε Πρόεδρε, εμφανίστηκε μπροστά στις κάμερες αφού προσευχήθηκε την Παρασκευή, «μιλώντας» στα ουράνια και ζήτησε να ανακληθεί αμέσως η αμφιλεγόμενη απόφαση. Προειδοποίησε ότι εάν οι «δικαστές» δεν συμμορφωθούν με τις εντολές της Άγκυρας, θα υπάρξουν κυρώσεις. Οι υποστηρικτές του έσπευσαν να διορθώσουν την παραπληροφόρηση T / C σχετικά με το τι ήταν η «σωστή ανάγνωση» της αρχής του κοσμικού κράτους.

Αξιότιμος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά από όλες αυτές τις απειλές, οι περισσότερες τουρκικές κοινότητες στην Κύπρο δεν έδωσαν αυγά. Ως αποτέλεσμα, υπήρξε αντίδραση εναντίον της προστασίας του κ. Ερντογάν, ακόμη και εντός της τριμερούς «κυβερνητικής» μειονότητας, η οποία αποτελείται από τουρκικά δεξιό κυπριακά κόμματα. Οι θέσεις της κυρίας Τατάρ (κόρη του πρωθυπουργού) είναι ένα τυπικό παράδειγμα του πόσο η Τουρκική κοινότητα έχει ενοχλήσει τη θέση του κ. Ερντογάν. Ο νεαρός δικηγόρος, του οποίου ο πατέρας οφείλει τον πρόσφατο διορισμό του στην Άγκυρα, λέει ότι η ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της σύγχρονης δημοκρατίας.

Εν ολίγοις, κύριε Πρόεδρε, ως απάντηση στον αυταρχισμό της Άγκυρας και τις προσπάθειες κατάσχεσης των κατεχόμενων εδαφών, όπως υποδηλώνει ένας από τους φίλους σας από τη Λεμεσό (πρώην τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακίτσι), οι Τουρκοκύπριοι έχουν ξεκινήσει έναν νέο γύρο διαμαρτυριών. Πορτρέτο του Μουσταφά Κεμάλ ձեռ με το κύριο αίτημα της Άγκυρας να σεβαστεί τις βασικές αρχές της δημοκρατίας.

Και όσο συνέβαινε όλα αυτά, κύριε Πρόεδρε, η προσοχή μας επισήμανε τη στάση της ηγεσίας σας, η οποία “λάμπει από την απουσία της”. Μέχρι τη Δευτέρα το απόγευμα, περίμενα την πρώτη απάντηση σε αυτό που είχε συμβεί λίγο πριν την αποφασιστική άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό (μήνυμα υποστήριξης των Τουρκοκυπρίων ή κάτι τέτοιο). Ωστόσο, δεν έχει φτάσει ποτέ κατάλυμα (μπορεί να έρθει αργότερα, αλλά η καθυστέρηση μιλά από μόνη της).

Φυσικά, κύριε Πρόεδρε, μπορείτε να δείτε ότι η θέση σας υπαγορεύεται από την επικείμενη διάσκεψη. Με άλλα λόγια, μπορείτε να στείλετε ένα μήνυμα ότι “δεν αυξάνετε τον τόνο, μην προκαλείτε την άλλη πλευρά (βλέπε Τουρκία), ώστε να μην επισκιάσετε τη νέα εμπειρία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ”.

Προσωπικά, δεν αμφισβητώ την ουσία του παραπάνω έργου. Ωστόσο, έχω την εντύπωση ότι σε αυτήν την περίπτωση προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα. Τι νέα προσπάθεια του ΟΗΕ; Αυτό που τα μέρη προσεγγίζουν για να προβάλλουν αντικρουόμενες απόψεις. Ποια είναι η καλή ατμόσφαιρα όταν ο Τούρκος ομόλογός σας, κύριε Πρόεδρε, απειλεί τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Η «συνομιλία» μερικών ημερών πίσω από κλειστές πόρτες σε κλειστό σηκό είναι πιο σημαντική από τον αγώνα για δημοκρατία և που δόθηκε από ένα μέρος της κυπριακής κοινότητας. Θέλουμε να βρούμε μια βιώσιμη λύση με τους Τουρκοκύπριους ή έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η «διευθέτηση» του Κυπριακού θα έρθει μέσω μιας άμεσης «αλισβερίσης» με την Τουρκία;

Φυσικά, μπορείτε να ρωτήσετε τον κ. Πρόεδρε, τι μπορεί να προσφέρει αυτή τη στιγμή η ανοιχτή δημόσια θέση του επικεφαλής της ηλεκτρονικής οργάνωσης, είτε για την επίλυση του Κυπριακού είτε για τον τουρκικό δημοκρατικό αγώνα στην Κύπρο; Η ερώτηση είναι αλήθεια, δεν έχω αντίρρηση, αλλά η ουσία είναι αλλού. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι συνταγματικά նախագահ ο Πρόεδρος όλων των Κυπρίων և σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο: Ακόμα και σε περίπτωση τελικού διαχωρισμού (μακριά από εδώ, κύριε Πρόεδρε), εσείς և ο νέος Πρόεδρος μετά το 2023 θα έχετε το καθήκον να διαχειριστείτε όλα τα θέματα που αφορούν τους 100.000 T / C πολίτες μας, όπου κι αν βρίσκονται ή με ένα αναπνοή από την οδόφραγμα Ledra, μακριά ή έξω.

Έτσι κλείνω μια πληροφορία που μου έρχεται από τα κατεχόμενα εδάφη. Κύριε Πρόεδρε, το Σάββατο απόγευμα άκουσα κάτι σχετικά με την κινητοποίηση για μια ομοσπονδιακή λύση και στις δύο πλευρές της γραμμής. Εάν συμβεί αυτό (δεν γνωρίζετε ποτέ κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας), θα ήθελα να σας προσκαλέσω στην “εταιρεία μας”. Αυτό συμβαίνει επειδή οι καλοί πολιτικοί υπολογισμοί είναι καλοί, οι επερχόμενες εκλογές είναι καλές, το επιχείρημα ότι το μεγάλο κόμμα χάνει τις ψήφους από την άκρα δεξιά γίνεται αποδεκτό, ακόμη και το επιχείρημα της ανάγκης σεβασμού του έργου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών είναι αποδεκτό, αλλά Πιστεύω ακόμα ότι είμαι ότι ούτε εσείς ούτε θα αποδεχτείτε ποτέ τη διαίρεση αυτού του νησιού, που «ταιριάζει» σε όλους μας.

PS Κύριε Πρόεδρε, χωρίς άλλη συζήτηση, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι, όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση Κ, η απουσία γυναικών από τη διαπραγματευτική ομάδα είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσετε αμέσως.

,Source