Κ. Γιάννης. Το χρονικό ζήτημα είναι να ξεφύγει η κατάσταση, … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Με μέρες που απομένουν για να απαλλαγούμε εντελώς από την κατάσταση, είπε ότι η Κύπρος είναι ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος έστειλε ένα προειδοποιητικό σήμα, τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι οριακή και το επόμενο βήμα, σε αυτήν την περίπτωση, είναι ένας συνολικός αποκλεισμός.

“Τι πρέπει να κάνουμε αν φύγει;” Ας πάμε στο συνολικό αποκλεισμό. Δεν έχουμε άλλα μέσα. Τι ΜΕΝΕΙ? Είμαστε σχεδόν ένα βήμα μπροστά από τον γενικό αποκλεισμό. Δεν το θέλουμε, το αποφεύγουμε. Αυτή είναι η τελευταία λύση, το τελευταίο σενάριο που επεξεργαζόμαστε. Οι ειδικοί το λένε αυτό, λέμε ότι ο καθένας από εμάς πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει την ατομική και κοινωνική ευθύνη. Και αν δεν το συνειδητοποιήσει, αφήστε τον να δει τι συμβαίνει στα νοσοκομεία, μιλήστε με τις νοσοκόμες, τους γιατρούς που εργάζονται εκεί, τους μεταφέρετε τις ανησυχίες τους, την κόπωση τους – αυτό που υποφέρουν τους τελευταίους εννέα μήνες. “

Ερωτηθείς γιατί τα μέτρα δεν ελήφθησαν νωρίτερα, τον Νοέμβριο, όταν άρχισαν να καταγράφονται τριψήφιοι αριθμοί, ο κ. Ιωάννου είπε σε δήλωση για το τρίτο πρόγραμμα της RIC: «Ακόμα κι αν το εφαρμόζαμε τον Νοέμβριο, οι άνθρωποι δεν θα είχαν πειθαρχία. Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν δικαιολογούσαν κάτι τέτοιο. Διοργανώσαμε τοπικές εκδηλώσεις στη Λεμεσό aph Πάφος անք Καταγγέλλαμε στην Πάφο ότι τα δεδομένα δεν δικαιολογούσαν τη συμμετοχή τους στον αυστηρότερο αποκλεισμό. Από αναδρομική άποψη, είναι εύκολο να κρίνεις κάποιον λέγοντας ότι πρέπει. Σας μιλώ ειλικρινά. Θα ήταν αποδεκτό εάν είχαμε λάβει αυστηρά μέτρα τον Νοέμβριο που δεν δικαιολογούνταν βάσει επιδημιολογικών δεδομένων σε άλλες περιοχές; Όχι Θα υπάρξουν απαντήσεις; Τεράστια απάντηση. Αλλά δεν το κάναμε, γιατί θα υπάρξει απάντηση. Τα επιδημιολογικά δεδομένα τότε δεν το δικαιολογούσαν. Δεν μπορείτε να λάβετε απόφαση με κίνδυνο να καταστρέψετε την ψυχολογία της παγκόσμιας οικονομίας, προληπτικά. Λάβαμε προφυλάξεις. “Και χώρες που ανέλαβαν το Νοέμβριο, όπως η Ελλάδα, άρχισαν να μειώνονται την περασμένη εβδομάδα.”

Ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι το πρώτο πράγμα που ενδιαφέρεται η Κυβέρνηση είναι η δημόσια υγεία και όχι η οικονομία, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι δεν υπήρχε πρόταση για πλήρη αποκλεισμό τον Νοέμβριο. “Μπορώ επίσης να πω ότι κάλεσα μερικούς ανθρώπους τον Νοέμβριο. Ισχύουν; Υπάρχουν λεπτά, τα έχω. “Ας μείνουμε εδώ, για να είμαστε δίκαιοι, δεν έχω ακούσει μια δήλωση από έναν επιδημιολόγο που να το λέει”.

“Δεν έχει σημασία τι κάνουμε, λένε πάντα ότι είναι λάθος. Εάν λάβουμε αυστηρά μέτρα, ακούμε αυτούς που δεν θέλουν να λάβουν αυστηρά μέτρα. Εάν δεν το πάρουμε, ακούτε το άλλο στρατόπεδο. Κλείνουμε τα αυτιά μας, προσπαθούμε να κάνουμε το σωστό », είπε ο κ. Ιωάννου.

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι προχωρούμε με επεκτάσιμα μέσα, πραγματοποιείται μεγάλος αριθμός δοκιμών και σχετικά με τα νέα μέτρα που ελήφθησαν, είπε ότι έγιναν λόγω της αύξησης των εισαγωγών στο νοσοκομείο, όπου σημειώθηκε απότομη αύξηση. Ταυτόχρονα, είπε ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι κρίσιμη, βρισκόμαστε στην κόκκινη γραμμή.

Όσον αφορά το θάνατο, ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, τονίζω αυτήν τη στιγμή, επειδή βλέπουμε μια πρόσφατη αύξηση, έχουμε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη. Αλλά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται από ορισμένους που λένε ότι δεν έχουμε πολλούς θανάτους, οπότε γιατί αναλαμβάνετε δράση; “Δεν έχουμε πολλούς θανάτους λόγω των μέτρων που έχουμε λάβει και των φαρμάκων που έχουμε λάβει”.

Ο Υπουργός Υγείας για άλλη μια φορά έθεσε το ζήτημα της ατομικής ευθύνης, τονίζοντας ότι πρέπει όλοι να κατανοήσουμε τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης.

Source