Λεμεσός: Το εμπόριο διαμετακόμισης λιμένων μειώθηκε μετά την ιδιωτικοποίηση – λιμενική αρχή

Η αξία του εμπορίου διαμετακόμισης που διενεργήθηκε μέσω του λιμανιού της Λεμεσού έχει μειωθεί απότομα από το 2017 όταν ιδιωτικοποιήθηκαν οι εμπορικές δραστηριότητες του λιμανιού, ακούστηκαν οι νομοθέτες.

Η πτώση των δραστηριοτήτων αποδόθηκε στις μη ανταγωνιστικές τιμές που προσφέρονται στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Ωστόσο, κατά την ίδια χρονική περίοδο, τα έσοδα στο κράτος – μέσω της αμοιβής που κατέβαλαν οι κάτοχοι παραχώρησης του λιμένα – αυξήθηκαν.

Οι αριθμοί εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια συζήτησης για τον προϋπολογισμό της Αρχής Λιμένων της Κύπρου (CPA) 2021 στην επιτροπή χρηματοδότησης του Σώματος.

Ο επικεφαλής της CPA, Πέτρος Κράσας, δήλωσε ότι πριν από την αποκρατικοποίηση, το λιμάνι της Λεμεσού παρείχε ανταγωνιστικές τιμές σε σύγκριση με τα γειτονικά λιμάνια.

«Τώρα έχουμε μια δύσκολη στιγμή να προσελκύσουμε [ships] γιατί είμαστε πιο ακριβοί από τα κοντινά λιμάνια, όπως στην Αίγυπτο », είπε στους νομοθέτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στους βουλευτές, η κυκλοφορία εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι πήρε ένα κενό μετά την ιδιωτικοποίηση του λιμένα. Οι αναφερόμενοι αριθμοί ήταν σε TEUs – ή ισοδύναμη μονάδα είκοσι ποδιών, ένα μέτρο που χρησιμοποιήθηκε για την ικανότητα μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Το εμπόριο διαμετακόμισης ανήλθε σε 17.077 TEUs το 2014 · 26.476 TEUs το 2015 · και 45.922 TEUs το 2017.

Μετά την ιδιωτικοποίηση του λιμένα, οι TEU μειώθηκαν σε 6.245 το 2018. και σε 2.813 το 2019. Υπήρξε μια μικρή αύξηση το 2020, σε 4.197 TEUs.

Το CPA είχε συνάψει σύμβαση με μια εταιρεία διαμετακόμισης, αλλά έληξε το 2016.

Ένας αξιωματούχος του υπουργείου Μεταφορών είπε ότι το κράτος κέρδισε 201 εκατομμύρια ευρώ από τη λειτουργία του λιμανιού μεταξύ του 2017 και του πρώτου τριμήνου του 2021. σε σύγκριση με 115 εκατομμύρια ευρώ από το 2012 έως το 2016, πριν από την ιδιωτικοποίηση.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους αργότερα, ο βουλευτής του Άκελ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι οι υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι η ιδιωτικοποίηση θα οδηγήσει σε αυξημένη κίνηση έχει αποδειχθεί ότι είναι κενά.

«Από όσα μας είπε το υπουργείο, το λιμάνι της Λεμεσού έχει γίνει πιο ακριβό και λιγότερο ανταγωνιστικό. Το κόστος εξαγωγής εμπορίου έχει αυξηθεί σημαντικά, και αυτά είναι τα έξοδα που βαρύνουν τις επιχειρήσεις και τις κυπριακές βιομηχανίες. “

Επίσης τη Δευτέρα, η επιτροπή οικονομικών του Σώματος πέρασε τον προϋπολογισμό του 2021 για την Επιτροπή Σιτηρών, ακόμη και όταν η κυβέρνηση συλλογίζεται τη διάλυση της ημικρατικής οργάνωσης.

Η κυβέρνηση είχε προηγουμένως καταθέσει νομοσχέδια που θα καταργούσαν την Επιτροπή Σιτηρών – που λειτουργούσε με απώλεια για χρόνια – και μετέφεραν το προσωπικό της στο Υπουργείο Γεωργίας.

Οι βουλευτές άκουσαν ότι τα αποθεματικά μετρητών της οντότητας δεν θα τα καταφέρουν έως το 2022.

Ο προϋπολογισμός της Επιτροπής Grain για το 2021 προβλέπει 5,2 εκατομμύρια ευρώ σε προβλεπόμενα έσοδα, αλλά 12,3 εκατομμύρια ευρώ σε δαπάνες – έλλειμμα 7,1 εκατομμυρίων ευρώ. Για προοπτική, τα ταμειακά αποθεματικά της οντότητας στο τέλος του 2020 ανήλθαν σε 6,1 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, η οντότητα έχει χρέος ύψους 10,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Επιτροπή Σιτηρών ιδρύθηκε το 1960 ως κρατικό μονοπώλιο, προκειμένου να εξασφαλίσει τις χαμηλότερες δυνατές τιμές για τις εισαγωγές σιτηρών που παρέδωσε σε τοπικές επιχειρήσεις και διατηρούσε τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας. Ωστόσο, με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, η αγορά σιτηρών ελευθερώθηκε και ο κρατικός εισαγωγέας αναγκάστηκε να λειτουργήσει υπό συνθήκες ελεύθερης αγοράς.
Πηγή: Cyprus Mail

Source