Ληστές, δακτυλικά αποτυπώματα ευρημάτων և … |: Δημοσιογράφος Κύπρος

Θυμάστε το δελτίο τύπου της αστυνομίας για την κλοπή; Οι εγκληματίες βρίσκουν ένα ξεχασμένο παράθυρο που έχει παραμείνει ανοιχτό, μπαίνουν στο σπίτι, βρίσκουν τιμαλφή, χιλιάδες ευρώ σε μετρητά και μετά φεύγουν όταν μπαίνουν. Από το παράθυρο …

Το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την κλοπή ανήκει στον ιδιοκτήτη. Έφυγε, ξεχνώντας να κλείσει το παράθυρο, προσπελάνοντας έτσι ακούσια εύκολα τους εγκληματίες. Δεν έχει εγκαταστήσει κανένα προληπτικό μηχανισμό, όπως σύστημα συναγερμού ή κάμερες ασφαλείας, για την ενίσχυση της νοημοσύνης. Επιπλέον, άφησε πολύτιμα αντικείμενα στο σπίτι του χωρίς να διασφαλίσει ότι οι ληστές δεν θα τα βρουν.

Τελικά, οι ληστές θα φύγουν, επιτυγχάνοντας τους αρχικούς τους στόχους · ο ιδιοκτήτης θα θρηνήσει την χαμένη περιουσία του. Επιπλέον, εάν οι αρχές βρουν στοιχεία που θα οδηγούσαν στους δράστες, πρόστιμο. Αν όχι οι ληστές, βγαίνετε διπλοί νικητές …

Αυτό ακριβώς συμβαίνει στο ζήτημα του επενδυτικού προγράμματος πολιτογράφησης … Υπάρχουν “ληστές”, υπάρχουν επίσης παράθυρα που παραμένουν ανοιχτά …

Το ασταθές εργαλείο της κυπριακής οικονομίας, το οποίο είχε την προοπτική να είναι το αιώνιο όπλο της αντίστοιχης κυβέρνησης, παρέμεινε ένα όργανο προσπάθειας τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα σήμερα αναζητούμε τα ερείπια της, κάτι που είναι λάθος, το οποίο είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη (βλ. Κυπριακή Δημοκρατία). ), των οποίων τα παράθυρα ή οι ανοιχτές πόρτες ήταν πύλη για εγκληματίες που κράτησαν τσίλι, ή καλύτερα ακόμα, έκλεισαν τα μάτια τους για να φτάσουν εδώ.

Σε κάποιο βαθμό, η έκθεση Kalogirou προσθέτει ορισμένα ευρήματα από τον Γενικό Ελεγκτή և Al Jazeera, επιβεβαιώνοντας αυτό που είναι ήδη γνωστό. Το γεγονός ότι κάποτε, λόγω της αμέλειας ή της αδιαφορίας κυβερνητικών αξιωματούχων, μερικές φορές με πολιτική υποστήριξη, μερικές φορές με τα λογιστικά και νομικά κόλπα ορισμένων γραφείων, άνθρωποι που δεν μπορούσαν καν να επισκεφθούν την Κύπρο ως τουρίστες έγιναν συμπατριώτες μας μια νύχτα.

Και στην πραγματικότητα με πολύ περισσότερα δικαιώματα από τον μέσο Κύπριο φορολογούμενο. Με πλήρη υποστήριξη, όπως θα έλεγε ο Δημήτρης Σιλούρης. Με ανοιχτούς δικηγόρους, λογιστές, τραπεζίτες, εργολάβους, πολιτικούς, ακόμη και διευθυντές υπουργείων, είναι πάντα έτοιμοι να υπηρετήσουν. Εξυπηρετήστε τους με τέτοιο τρόπο ώστε, αφενός, να περάσουν από την κουραστική, χρονοβόρα κυπριακή γραφειοκρατία με την οποία όλοι πρέπει να ζήσουμε και, από την άλλη πλευρά, να βρούμε αυτούς τους νόμιμους ή παράνομους τρόπους για να επιτύχουμε τον στόχο της απόκτησης ενός κυπριακού διαβατηρίου. Σημαίνει αποζημίωση με:

Ευρήματα:
Δεκάδες αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν τα τελευταία χρόνια, τα περισσότερα από τα οποία είναι εγγεγραμμένα σε γραφεία. Είναι αποδεκτό για την Κύπρο ότι όταν έρχεται στο φως, κανείς δεν σκέφτεται τα ευρήματα ή τους ενόχους. Λίγες υποθέσεις οδηγούνται στη δικαιοσύνη և և σπάνια κρίνονται ένοχοι. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και τα τελευταία χρόνια, οι καταδικαστικές αποφάσεις για υπεξαίρεση κρατικών κεφαλαίων ή κατάχρηση εξουσίας από κυβερνητικούς αξιωματούχους δεν προέκυψαν μετά τον εντοπισμό, αλλά μετά από καταγγελία στην αστυνομία.

Τα ευρήματα του Calgiru, αν και δημοσιεύτηκαν όταν το ήμισυ του ήταν μαυρισμένο, αποκαλύπτει σαφώς την ευθύνη σε μια αλυσίδα ενδιαφερομένων, σε τέσσερις από τις 12 περιπτώσεις που κατάφερε να ερευνήσει. Παρόλο που κυκλοφόρησε τον περασμένο Σεπτέμβριο και παραδόθηκε στη Νομική Υπηρεσία, μόνο τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ξεκινήσει ορισμένες ποινικές έρευνες και διαδικασίες έρευνας.

Απομένει να δούμε αν αυτές οι έρευνες θα συνεχιστούν και αν κάποιο από τα άτομα που φαίνεται να είναι παράνομα θα μεταφερθεί τελικά σε έναν πρόεδρο. Μόνο τότε θα επιτύχει ο στόχος της έκθεσης Kalogiru. Το ίδιο ισχύει και για το έργο της Ερευνητικής Επιτροπής που στη συνέχεια διορίστηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Υπάρχει πολλή συζήτηση σχετικά με το εάν αυτά τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν ως έχουν ή σε μαύρες σελίδες, μπορεί να γίνει πολλή συζήτηση σχετικά με το εάν πρέπει να δημοσιευτούν προσωρινά συμπεράσματα, αλλά αυτό δεν είναι το κύριο μέρος της συζήτησης. Αυτό ισχύει μόνο για το μέρος της διαφάνειας, δημιουργώντας εντυπώσεις στο πλαίσιο της κοινής γνώμης. Το βασικό συμφέρον είναι να συνεχιστεί η αστυνομική έρευνα έτσι ώστε όπου υπάρχει ευθύνη, μπορούν να διωχθούν.

Βιάστηκαν να ασκήσουν κριτική
Ακόμα και σήμερα, μετά από τόσους πολέμους και δημόσιες μάχες για τη διαμάχη μεταξύ της Υπηρεσίας Ελέγχου και της Κυβερνητικής Νομικής Υπηρεσίας, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης συνεχίζει να παρεμβαίνει. Αυτή τη φορά, στην ανάρτησή του στο Twitter, περιέγραψε την ανακάλυψη του Kalegiru ως ελαττωματική και προβληματική. Στην πραγματικότητα, συνέχισε πιθανώς να συγκρίνει τις δικές του αναφορές με εκείνες του Calagirus, σε μια προσπάθεια να προωθήσει τα πορίσματα της εξεταστικής επιτροπής.

Στην πραγματικότητα, ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ελέγχου άφησε αιχμές σε σχέση με το αποτέλεσμα της έκθεσης του Καλογείρου, υπενθυμίζοντας ότι ως εντολή, ως κάτι άλλο, έπρεπε να μελετήσει όλους τους πολιτογραφίες για 10 χρόνια. Δηλαδή, εξετάστε περίπου δυόμισι χιλιάδες αρχεία πολιτογράφησης. Αντ ‘αυτού, κατηγόρησε την επιτροπή ότι εξέτασε μόνο 12, αγνοώντας το γεγονός ότι η έρευνα της επιτροπής σταμάτησε όταν ο Γενικός Εισαγγελέας διόρισε μια επιτροπή τεσσάρων με επικεφαλής τον Μίρον Νικόλαο.

Ακόμη και η αντίδραση στη δημοσίευση της ανακάλυψης του Καλογείρου δείχνει το επικρατούμενο κλίμα. Η αντιπολίτευση, με επικεφαλής το DIKO αφενός και ο Γενικός Ελεγκτής αφετέρου, έσπευσαν να κρίνουν μια έκθεση η οποία, όπως είχε αρχικά δηλωθεί, αφορούσε ένα μικρό ποσοστό περιπτώσεων πολιτογράφησης. Σε εξέλιξη η Επιτροπή Νικολάου.

Η διερεύνηση ποινικών υποθέσεων είναι επείγουσα
Ωστόσο, ακόμη και μια απλή ανάγνωση της έκθεσης αποκαλύπτει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι ευθύνες των κυβερνητικών αξιωματούχων, των τραπεζών, των λογιστών και των δικηγόρων είναι σαφείς. Τα ονόματά τους μπορεί να μην έχουν δημοσιοποιηθεί, αλλά είναι δημοφιλές αίτημα να λογοδοτούν και να δικάζονται. Μόνο τότε θα υπάρξει «νέμεση» στην κοινωνία, μόνο τότε θα εξαφανιστεί ο μηδενισμός, ο λαϊκισμός, η ανεύθυνη κριτική, ανεξάρτητα από το πού προέρχεται.

Source