Λουκαΐδης. Η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει τις υποχρεώσεις της

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει ανοιχτά τις υποχρεώσεις της βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δήλωσε ο Γιώργος Λουκαΐδης.

Σύμφωνα με τη δήλωση του Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο των εργασιών του δεύτερου μέρους της συνόδου του 2021 του PACE, ο κ. Λουκαΐδης μίλησε στην ολομέλεια της Συνέλευσης για την κατάσταση των δημοκρατικών θεσμών στην Τουρκία.

>>> Κάντε λήψη της εφαρμογής εκτός ιστότοπου τώραΓια Android, ΕΔΩ! & Για iOS, ΕΔΩ

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, δήλωσε ο κ. Λουκαΐδης, αναμένει από εποικοδομητικό διάλογο με τις τουρκικές αρχές να εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, δεν επιδιώκει να επιβάλει ένα μοντέλο, καθώς δεν θέλει να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών. Ωστόσο, ο Κύπριος βουλευτής τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να υπενθυμίσει ότι το καθεστώς κράτους μέλους του Οργανισμού προϋποθέτει συμμόρφωση με τις συμβατικές του υποχρεώσεις – συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο κ. Λουκαίδης ανέφερε τις τελευταίες εξελίξεις, όπως η μετατροπή του καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η συνεχής στόχευση, η φυλάκιση χιλιάδων πολιτών, διανοούμενων και εκείνων που αντιτίθενται στην παραβίαση της πολιτικής τους πεποιθήσεις, θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες στη χώρα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ίδιο, οι ενέργειες εναντίον του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος και των βουλευτών του είναι απαράδεκτες, δεν μπορούν να πάνε αναπάντητες.

>>> Το H βρίσκεται σε άλλες Ειδήσεις Google – Ακολουθήστε μας!

Ο κ. Λουκαΐδης τόνισε ότι εάν δεν υπάρξει πρόοδος τον Ιούνιο, είναι πλέον απαραίτητο να ενεργοποιηθεί ο κοινός μηχανισμός της Επιτροπής Υπουργών του ΟΑΣΕ to για την αντιμετώπιση συστηματικών παραβιάσεων των συμβατικών του υποχρεώσεων από ένα κράτος μέλος. Εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του σε όσους αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εμβάθυνση της δημοκρατίας στην Τουρκία. Προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει κατάλληλη επιρροή στη συμμόρφωσή της με τις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΚΥΠΕ:

Source