Λόγω της παγκόσμιας επιδημίας, το 60% της παγκόσμιας εναέριας κυκλοφορίας «βυθίζεται»

Η επιδημία του κορανοϊού προκάλεσε πτώση των αεροπορικών ταξιδιών κατά 60% έως το 2020 και οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν θολές, προειδοποίησε χθες ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).

Λήψη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΥΠΡΟΥ. ΕΔΩ Android για Android և ΕΔΩ για iOS

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, που ισχύουν για τον περιορισμό της διάδοσης του Covid-19 παγκοσμίως, έφτασαν τα 1,8 δισεκατομμύρια επιβάτες το 2020, από 4,5 δισεκατομμύρια το 2019 έως τα επίπεδα του 2003. ICAO:

Η «μείωση της ζήτησης» θα συνεχιστεί το τρέχον τρίμηνο και ενδέχεται να επιδεινωθεί, προειδοποιεί ο ΟΗΕ στο Μόντρεαλ.

Το 2020, η μείωση της εναέριας κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια εσωτερικών πτήσεων έφτασε το 50% και οι διεθνείς πτήσεις – 74%, οι οποίες μετέφεραν 1,4 δισεκατομμύρια λιγότερα άτομα από ό, τι το 2019.

Αποτέλεσμα; Οι εταιρείες υπέστησαν σωρευτική απώλεια 370 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι αερολιμένες και οι αεροπορικές εταιρείες έχασαν 115 δισεκατομμύρια δολάρια σε 13 δισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα

Μια κατάσταση που, σύμφωνα με την ICAO, “θέτει υπό αμφισβήτηση την οικονομική βιωσιμότητα της βιομηχανίας και απειλεί εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως.”

Η παγκόσμια αγορά σκληρού τουρισμού πλήττεται επίσης, καθώς σχεδόν το 50% των τουριστών επιλέγουν το αεροπλάνο για να φτάσουν στους προορισμούς τους.

Η ανάκαμψη της βιομηχανίας, η οποία είναι δυνατή το δεύτερο τρίμηνο, εξαρτάται από την επιτυχία των εμβολιασμών, που ξεκίνησαν σε πλούσιες χώρες, σύμφωνα με τον Οργανισμό.

Αρκετές κυβερνήσεις έσπευσαν να βοηθήσουν εταιρείες ή πρόκειται να το πράξουν.

Η παρακμή της βιομηχανίας ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2020, αλλά στη συνέχεια περιορίστηκε σε αρκετές χώρες. Στα τέλη Μαρτίου, με την εξάπλωση του νέου coronavirus, η βιομηχανία ήταν σχεδόν ακίνητη σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την ICAO.

Τον Απρίλιο, η μείωση της κίνησης των επιβατών ήταν 92% σε σύγκριση με το 2019.

Στις σκανδιναβικές χώρες, η κίνηση των επιβατών αυξήθηκε μετριοπαθή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά τον Σεπτέμβριο και πάλι σημειώθηκε απότομη πτώση με το δεύτερο κύμα της επιδημίας, με την επιστροφή των περιορισμών σε όλο τον κόσμο.

Σε γενικές γραμμές, η ICAO σημειώνει ότι οι πτήσεις εσωτερικού έχουν αντέξει καλύτερα τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς από τις διεθνείς πτήσεις, ειδικά στην Κίνα και τη Ρωσία, όπου η εναέρια κυκλοφορία έχει ήδη επιστρέψει σε προ-επιδημία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Source