Λύση δύο καταστάσεων

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε κάτι που έχει δημιουργήσει ένα αποτέλεσμα που δεν διαφέρει από έναν ελέφαντα που μπαίνει σε ένα κατάστημα της Κίνας. Αυτό που είπε δεν ήταν ούτε άγνωστο, ούτε εκτός της ημερήσιας διάταξης. Γιατί λοιπόν όλο αυτό το χάος πάνω από αυτά που είπε; Είναι απλό. Ο σεβαστός θρησκευτικός ηγέτης της ελληνικής κοινότητας έχει καταστήσει σαφές ότι ο πολιτικός ηγέτης, αν και σε ιδιωτικό πλαίσιο, του “εξομολογήθηκε” πριν από λίγο καιρό ότι σκέφτηκε μια λύση δύο κρατών για το Κυπριακό.

Είναι μια τεράστια πολιτική αδυναμία. Μπορείς να το πεις αυτό; Πίσω από κλειστές πόρτες, μπορεί να προκύψουν κάποιες ιδέες κατά τη συζήτηση για τη στρατηγική σε ιδιωτικές συνομιλίες. Μπορούν όμως να αποκαλυφθούν αυτές οι «εκρηκτικές» ιδέες και λέξεις;

Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω. Οι Ελληνοκύπριοι και οι ελληνοκύπριοι που υποστηρίζουν τις αριστερές ομάδες στη Βόρεια Κύπρο ισχυρίζονται σήμερα ότι «εκτός από την ομοσπονδία, δεν μπορεί να υπάρξει οικισμός της Κύπρου». Αυτή είναι μια άποψη και, εντός της ελευθερίας της σκέψης, πρέπει να γίνεται σεβαστή, ακόμη κι αν μπορεί να είναι μια απομακρυσμένη και επανειλημμένα αποτυχημένη πρόταση.

Στην πραγματικότητα, ποια πρόταση ήταν η ομοσπονδιακή λύση; Το 1959, η ελληνική πλευρά δέχτηκε τη δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός ενιαίου κράτους με ένα de facto ομοσπονδιακό σύστημα, όταν το νησί έγινε ανεξάρτητο από τη βρετανική αποικιακή κυριαρχία. Ήταν εξαιτίας κάποιων άσεμνων φωτογραφιών –όπως υποστηρίχθηκε από τη δεκαετία του 1960– ή κάποιων άλλων προβληματισμών, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος συμφώνησε για τη συγκρότηση εξουσίας του νέου κράτους, καθώς και για το σύστημα εγγύησης βάσει του οποίου μαζί με την Ελλάδα η Τουρκία ανέπτυξε ένα μικρό σώμα στρατευμάτων στο νησί. Η Βρετανία συμφώνησε να εγκαταλείψει το νησί, διατηρώντας δύο κυρίαρχες βάσεις.

Αυτό που αναφερόμαστε σήμερα ως το Κυπριακό ξεκίνησε με πρόταση του Μακάριου για συνταγματική αλλαγή για την απομάκρυνση των δικαιωμάτων καταμερισμού εξουσίας που παραχωρούνται στους Τουρκοκύπριους στο σύνταγμα. Όταν η συνταγματική τροποποίηση δεν έγινε αποδεκτή από τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία, τέθηκαν σε εφαρμογή τα σχέδια για τη σφαγή του τουρκοκυπριακού λαού, μια γενοκτονική εκστρατεία, τον Δεκέμβριο του 1963. Ήταν μια μάταιη κίνηση και απέτυχε. Ελληνοκύπριοι επανέλαβαν τα ίδια φρικτά γενοκτονικά σχέδια πολλές φορές μέχρι το πραξικόπημα το 1974 που προκάλεσε η Ελλάδα που προκάλεσε την τουρκική επέμβαση.

Η πρόταση ίδρυσης ομοσπονδίας έγινε επίσης παράμετρος του ΟΗΕ με πρωτοβουλία της τουρκοκυπριακής ηγεσίας. Σε δύο συναντήσεις υψηλού επιπέδου, στις συνόδους κορυφής του 1977 και του 1979, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι ο στόχος των κυπριακών συνομιλιών ήταν η δημιουργία μιας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα οικοδομήθηκε βάσει της αρχής της πολιτικής ισότητας. Σε αυτό προστέθηκε αργότερα αποτελεσματική πολιτική συμμετοχή.

Ένας ομοσπονδιακός διακανονισμός, ωστόσο, ήταν πάντα μια απομακρυσμένη ιδέα. Γιατί οι Ελληνοκύπριοι που αντιτάχθηκαν σε ομοσπονδιακές ρυθμίσεις σε ένα ενιαίο κράτος θα δεχόταν μια πλήρη ομοσπονδία με δύο ζώνες και δύο λαούς, που μοιράζονταν πλήρη πολιτική δύναμη; Αυτή είναι πράγματι η σύνοψη του γιατί δεν μπορούσε να επιτευχθεί μια επίλυση της Κύπρου κατά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις περισσότερο από μισό αιώνα. Έτσι, σε αρκετές περιπτώσεις, ο ιδρυτής Πρόεδρος Ραούφ Ντενκτάς της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου επισήμανε αυτήν την παράλογη κατάσταση και πρότεινε μια λύση δύο κρατών στην ελληνική πλευρά. Εν ολίγοις, οι Έλληνες πάντα πρότειναν ένα σύστημα του οποίου θα έχουν όλη τη διοίκηση, αλλά θα καλούν ακόμη αυτό το ενιαίο κράτος μια ομοσπονδία, όπου ο Τουρκοκύπριος λαός θα είχε προνομιακό καθεστώς μειονότητας, τίποτα άλλο. Αυτό ακριβώς λένε ακόμα σήμερα, με διαφορετικά λόγια. Η τουρκική πλευρά, από την άλλη πλευρά, με το όνομα της ομοσπονδίας, γενικά υπερασπίστηκε μια διζωνική και δικοινοτική συνομοσπονδία δύο κρατών. Δηλαδή, οι Τουρκοκύπριοι πάντα ήθελαν μια ομοσπονδία με μια αδύναμη κεντρική κυβέρνηση και οι Έλληνες με μια ισχυρή κεντρική κυβέρνηση.

Η πρόταση του Αναστασιάδη για αποκεντρωμένη ομοσπονδία μετά την κατάρρευση των συνομιλιών του Crans Montana το 2017 ήταν μια πολύ σημαντική αρχή από αυτή την άποψη, αλλά όχι μόνο κατάφερε να παραμείνει σε καλό δρόμο, ο Τουρκοκύπριος Πρόεδρος Mustafa Akıncı της εποχής, ένας αφοσιωμένος φεντεραλιστής, τον ενθάρρυνε να κάνει πίσω.

Ωστόσο, με μια ομοσπονδία, ιδιαίτερα μετά τη μονομερή ένταξή της στην ΕΕ, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα είχε επιτύχει το στόχο της προσάρτησής της με την Ελλάδα μέσω της ΕΕ, καθώς η Τουρκία ήταν εκτός της λέσχης. Η ένταξη στην ΕΕ επίσης κατέστησε αδύνατη την επίλυση του Κυπριακού ακόμη και με συνομοσπονδιακό τρόπο, εκτός εάν δοθούν στην Τουρκία ορισμένα ειδικά δικαιώματα που μοιάζουν με μέλη της ΕΕ και περιορίζονται στην Κύπρο.

Σε αυτό το σημείο, η ιδέα δύο κρατών γεννήθηκε μεταξύ των ατόμων που ενδιαφέρονται για μια κυπριακή συμφωνία, τόσο στο νησί όσο και στο εξωτερικό. Με την Τουρκία να παραχωρεί δικαιώματα και εξουσίες που μοιάζουν με μέλη της ΕΕ στην Κύπρο, μέσω της ένταξης των δύο κρατών στο νησί της ΕΕ, το κυπριακό πρόβλημα θα μπορούσε να γίνει ιστορία χωρίς να χρειαστούν μόνιμες παρεκκλίσεις. Καθώς οι Τούρκοι πολίτες θα απολάμβαναν επίσης τέσσερις ελευθερίες (το δικαίωμα εγκατάστασης, ιδιοκτησίας, εγκατάστασης επιχειρήσεων και ελεύθερης κυκλοφορίας) που θα περιοριζόταν στην Κύπρο, οι Τουρκοκύπριοι δεν θα κατακλύζονταν από Έλληνες εποίκους, ούτε θα μπορούσαν να εξαγοραστούν από πλούσιους επενδυτές της ΕΕ.

.Source