Μήνυμα της Πρωτοχρονιάς από τον Πρόεδρο της ΤΔΒΚ Τατάρ

Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) Ersin Tatar δημοσίευσε ένα νέο μήνυμα. Το Τατάρ μήνυμα «Η ΤΔΒΚ σήμερα έχει γίνει πιο ισχυρή στην Ανατολική Μεσόγειο και την Γαλάζια Πατρίδα μαζί με την Τουρκία», είπε.

Ξεκινώντας το μήνυμά του, «Σήμερα, μπαίνουμε σε μια νέα χρονιά με νέες ελπίδες και ευχές», είπε ο Τατάρ, «Εύχομαι η νέα χρονιά να είναι επωφελής για τη χώρα μας και ολόκληρο τον κόσμο και να φέρει υγεία, ειρήνη και ευημερία σε όλους μας. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτή τη δύσκολη διαδικασία, όπου αντιμετωπίζουμε μια παγκόσμια επιδημία, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι συνεχίζουν να θεραπεύονται σε εξωτερικούς ασθενείς και νοσοκομεία. Αυτή η επιδημία, η οποία συνεχίζει να επηρεάζει τη χώρα μας, δεν είναι μόνο στον τομέα της υγείας, αλλά και στην οικονομική και κοινωνική μας ζωή. “Η ομάδα έχει προκαλέσει προβλήματα”, είπε.

“Αυτή η επιδημική διαδικασία, πάντα σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια να παρατείνετε την πατρίδα τους στην Τουρκία”
Ο Τατάρ, επιθυμώντας η επιδημία covid-19 να τεθεί υπό έλεγχο το 2021 με το εμβόλιο και ελπίζοντας να επιτύχει πιο υγιείς και καλύτερες ημέρες για όλη την ανθρωπότητα, συνέχισε τη δήλωσή του ως εξής:

“Τις τελευταίες ημέρες στην επιδημική διαδικασία προκαλεί ανησυχία με τον αριθμό των περιπτώσεων που αυξάνονται σε όλο τον κόσμο, κάθε προσπάθεια ή δαπάνη για τους ανθρώπους μας, τους γιατρούς μας, ολόκληρους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και σας ευχαριστώ πάντα να βοηθήσετε τη Μητέρα πατρίδα να επεκτείνει το χέρι της Τουρκίας. Πιστεύω ακράδαντα ότι θα ξεπεράσουμε αυτήν την επιδημία και τα προβλήματα που προκάλεσε, σε ενότητα και αλληλεγγύη. Η διαδικασία της πανδημίας αντιμετωπίστηκε πολύ καλά με τα μέτρα που έχουμε λάβει από την πρώτη μέρα. Ως κράτος, η ευαισθησία μας για μέτρα συνεχίζεται. Λαμβάνοντας υπόψη τον αυξανόμενο αριθμό περιπτώσεων τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνησή μας συνεχίζει να εργάζεται για την προστασία της υγείας του λαού μας και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Καθώς αφήνουμε το 2020 πίσω, σημειώθηκαν ορισμένες εξελίξεις στον πολιτικό και οικονομικό τομέα στη χώρα μας και στην περιοχή μας, μαζί με τα συνεχιζόμενα προβλήματα υγείας. Μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις για τον Τουρκοκύπριο λαό, ως αποτέλεσμα του έργου που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της πρωτοβουλίας του Πρωθυπουργού, η Πατρίδα μου, Τουρκία, υλοποιείται με την υποστήριξη του Βαρόσα. Η περιοχή Closed Varosha, η οποία μεταφέρθηκε στην ανθρωπότητα μετά από 46 χρόνια ως περιοχή του Gazi Famagusta, θα δώσει μια μεγάλη επιτάχυνση στον τουρισμό και την οικονομία της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Ένα άλλο σημαντικό γεγονός το 2020 είναι ότι με τις προεδρικές εκλογές, μια λύση δύο κρατών που βασίζεται στην κυριαρχία της ισότητας βρίσκεται τώρα στην ημερήσια διάταξη. Το μοντέλο λύσης που βασίζεται στην ομοσπονδία, το οποίο συζητήθηκε στις διαδικασίες διαπραγμάτευσης που συνεχίζονται από το 1968, κατέρρευσε λόγω της συνηθισμένης αρνητικής στάσης της ελληνικής πλευράς, ειδικά στην Crans Montana, και ήταν αναπόφευκτο να βρούμε μια νέα λύση. Αυτή η νέα μορφή λύσης είναι τα «δύο κράτη, που ζουν δίπλα-δίπλα στη βάση της κυριαρχικής ισότητας» για τον τουρκοκυπριακό λαό, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Η κατανόηση μιας λύσης που βασίζεται στην ομοσπονδία της ελληνικής πλευράς είναι μια κατανόηση που δεν βλέπει τον τουρκοκυπριακό λαό εξίσου και προσπαθεί να τους κάνει μειονότητα. Με βάση αυτήν την αντίληψη, ο εγγυητής της Τουρκίας πρέπει να απομακρυνθεί από τη στρατιωτική απομάκρυνση του νησιού και η Τουρκία στη μέση. Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτήν την κατανόηση και τις επιθέσεις. Υπό το φως όλων αυτών των γεγονότων, ο Τουρκοκύπριος λαός έχει δείξει στον κόσμο ότι υιοθετούν και υποστηρίζουν τη λύση των δύο κρατών με τη δική τους βούληση, κυρίως στηρίζοντας τον εαυτό μου στις προεδρικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν σε δημοκρατικό περιβάλλον.

“Η ΤΔΒΚ και η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο με το Μπλε Βατάν ισχυρότερο”

Τατάρ “πάμε με την εθνική αιτία του τουρκικού λαού στην Κύπρο και τη Βόρεια Κύπρο συνεχίζουν το έργο μας σε συνεργασία με την Τουρκική Δημοκρατία της Τουρκίας για την ενίσχυση του εδάφους. Το όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε ένα συμβιβαστικό έδαφος μεταξύ των δύο λαών και των δύο κρατών τους, με βάση την κυρίαρχη ισότητα και τη συνεργασία. Μην ξεχνάτε ότι η Κύπρος δεν είναι μια παλιά Κύπρος. Η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι η παλιά Ανατολική Μεσόγειος. Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία σήμερα έχει γίνει πιο ισχυρή και το Blue Vatan. Η σταθερή στάση της Τουρκίας, η αναζήτηση υδρογονανθράκων και άλλες στρατηγικές εξελίξεις στην περιοχή, το καθεστώς της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου αυξάνεται. Αυτή η κατάσταση δίνει περισσότερη δύναμη στον τουρκοκυπριακό λαό. Παρά όλες τις θετικές πρωτοβουλίες και τις εκκλήσεις μας για διάλογο, δεν υπήρξε η παραμικρή αλλαγή στη νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς και οι δραστηριότητες εξοπλισμού της συνεχίστηκαν. Έχει υπογράψει στρατιωτικές συμφωνίες με πολλές χώρες και έχει πραγματοποιήσει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Αυτό το κίνημα και οι ασκήσεις εξοπλισμού, «ειρηνικές δραστηριότητες» δεν είναι, είναι σαφές ότι ο στόχος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και της Τουρκίας. Βλέπουμε ότι ορισμένες χώρες υποστηρίζουν αυτές τις δραστηριότητες της ελληνικής διοίκησης. Για άλλη μια φορά, είπα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά των ενεργειακών πηγών στην ανατολική Μεσόγειο, έχει κάνει μόνες της πρωτοβουλίες, η σταθερή στάση και στάση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και της Τουρκίας θα είναι άκαρπη. Δεν έχουμε κανένα μάτι σε κανέναν. Ωστόσο, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δικά μας δικαιώματα στο έπακρο. Ο ενεργός και πραγματικός εγγυητής της Τουρκίας, για να πάει με τον δίκαιο σκοπό μας και εργαζόμαστε για να ζήσουμε με ασφάλεια και ευημερία για να αφήσουν οι νέοι μας ένα πιο ευημερούμενο μέλλον », είπε.

“Ελπίζω ότι οι δυσκολίες που προκαλούνται από την πανδημία θα τελειώσουν το 2021”

Καταγράφοντας τις επιθυμίες του, ο Τατάρ είπε: «Καθώς αφήνουμε το 2020 πίσω, ελπίζω ότι τα προβλήματα που αντιμετώπισαν ειδικά λόγω της πανδημίας θα τελειώσουν το 2021. Το νέο έτος, ως αποτέλεσμα μιας πιθανής διαδικασίας διαπραγμάτευσης, είναι η μεγαλύτερη επιθυμία μας να επιτύχουμε μια συμφωνία που βασίζεται στην κυριαρχία μας στην ισότητα, η οποία λαμβάνει επίσης υπόψη τις πραγματικότητες της Κύπρου, που περιλαμβάνει τη συνεργασία δύο κυρίαρχων κρατών που ζουν δίπλα-δίπλα. Καθώς μπαίνουμε σε μια νέα χρονιά, τελείωσε το μήνυμά του με τις εκφράσεις: «Εύχομαι στον λαό μας, στο τουρκικό έθνος και σε ολόκληρο τον κόσμο να γιορτάσουν τη νέα χρονιά και να τους ευχηθώ υγεία, ευτυχία και ευημερία».

.Source