Μήνυμα της Πρωτοχρονιάς από τον Saner

ΝΕΟ ΕΤΟΣ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ERSAN SANER ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ:

«Αγαπητοί Κύπριοι Τούρκοι, αγαπητοί μου αδελφοί.

Ο χρόνος περνά γρήγορα.

Το ταξίδι της ζωής μας συνεχίζεται με χαρές, ομορφιές, θλίψεις και προβλήματα.

Αυτό που μας συνδέει με τη ζωή είναι η ελπίδα, η προσδοκία να φτάσουμε σε καλύτερες ημέρες και στην υγεία.

Σχεδόν ολόκληρο το 2020 αγωνίστηκε με μια επιδημία άνευ προηγουμένου για τον κόσμο μας.

Η επιδημία Kovid-19 επηρέασε αρνητικά όχι μόνο την υγεία μας, αλλά και την οικονομία, την κοινωνική ζωή και την ψυχολογία μας.

Λόγω της επιδημίας Kovid-19, για πρώτη φορά για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, έπρεπε να κλειδώσουμε στα σπίτια μας, εκτός από να καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που απομακρυνθήκαμε από το σχολείο, τον χώρο εργασίας μας, ακόμη και τους συγγενείς μας.

Η οικονομία συρρικνώθηκε και το έλλειμμα στον προϋπολογισμό μας αυξήθηκε.

Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν, κάναμε τη μέγιστη συμβολή μας ως κράτος για να σταθούν όλοι οι τομείς μας.

Χρησιμοποιήσαμε όλους τους πόρους μας στο έπακρο για τους υπαλλήλους της κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα.

Η πατρίδα της Τουρκίας είναι επίσης να ελαχιστοποιήσει τις αρνητικές επιπτώσεις της επιδημίας με μεγάλη υποστήριξη, να αντιμετωπίσει επιτυχώς τις εκκρίσεις και έχουμε λάβει σημαντικά μέτρα για την αντιμετώπιση των αδυναμιών μας στον τομέα της υγείας.

Τελειώσαμε το επείγον νοσοκομείο μας σε μόλις 100 ημέρες.

Ως κυβέρνηση, αυτό που απαιτείται θα γίνει για αυτό το νοσοκομείο για να παρέχει την καλύτερη εξυπηρέτηση στους ανθρώπους μας.

Παρέχουμε την πλήρη υποστήριξη και συμβολή 500 κλινών Motherland Turkey στην κατασκευή του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Εγκρίναμε το σχέδιο νόμου για την κατασκευή του σχετικού νοσοκομείου στο Συμβούλιο Υπουργών μας και το στείλαμε στο Κοινοβούλιο μας καθώς πρόκειται για διεθνή συνθήκη.

Το εμβόλιο απομακρύνει την αμφιβολία ότι είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την καταπολέμηση της επιδημίας που υποβάλλεται προς όφελος των πολύτιμων ανθρώπων μας, έχετε λάβει την απαραίτητη υποστήριξη από την Τουρκία.

Στόχος μας είναι να παρέχουμε τουλάχιστον στο 80% των ανθρώπων μας να εμβολιαστούν με την προμήθεια εμβολίου 500b από τη μητέρα πατρίδα της Τουρκίας.

Ωστόσο, μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, πρέπει να συνεχίσουμε την καταπολέμηση της επιδημίας εντατικά και αποτελεσματικά.

Επομένως, παρακαλούμε ας συμμορφωθούμε σχολαστικά με τις αποφάσεις του Ανώτατου Συμβουλίου για τις μεταδοτικές ασθένειες.

Ας βοηθήσουμε το προσωπικό υγείας και την αστυνομία στο έργο τους.

Ας μείνουμε μακριά από πολυσύχναστα περιβάλλοντα όσο το δυνατόν περισσότερο, ειδικά κατά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Πρέπει να τηρούμε τις συνθήκες μάσκας, απόστασης και υγιεινής.

Ως χώρα, είμαστε μία από τις πιο επιτυχημένες χώρες στον κόσμο για την καταπολέμηση του Kovid-19.

Ας ελπίσουμε ότι θα έρθουμε στο πρόβλημα αυτής της επιδημίας με το εμβόλιο, αλλά ας μην διαταράξουμε το θετικό περιβάλλον που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα, χωρίς να διακυβεύεται η αποφασιστική στάση μας καθώς πλησιάζει στο τέλος.

Όλες οι αποφάσεις που έχει λάβει η κυβέρνηση μέχρι σήμερα είναι για την υγεία του λαού μας.

Κανείς δεν πρέπει να μας επικρίνει για τη λήψη αποφάσεων ή την αλλαγή τους συχνά.

Όλος ο κόσμος πρέπει να αλλάζει συχνά αποφάσεις ενώ παλεύει με τον Kovid-19.

Επειδή, από τη μία πλευρά, υπάρχει ανάγκη ανοίγματος για την οικονομία, αυτό προσπαθεί να γίνει, αλλά από την άλλη πλευρά, ο αριθμός των περιπτώσεων αυξάνεται με το άνοιγμα και κλείνει ξανά.

Όπως μόλις ανέφερα, καθώς οι δραστηριότητες εμβολιασμού αυξάνονται στον κόσμο, αυτά τα προβλήματα θα μειωθούν και θα προωθήσουμε γρήγορα την οικονομία μας.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Αντιπρόεδρος κ. Fuat Oktay η επίσκεψή μου στην Άγκυρα στις 23 Δεκεμβρίου για άλλη μια φορά ότι αποδίδουν μεγάλη σημασία στην οικονομική μας ανάπτυξη, έχουμε δηλώσει με σαφήνεια.

Τους ευχαριστώ ξανά.

Η πατρίδα της Τουρκίας, η ολοκλήρωση του δρόμου μας, η ολοκλήρωση του αεροδρομίου Ercan, και στη συνέχεια νερό από την ΤΔΒΚ προς την Τουρκία για την ανάγκη για ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο έχει ήδη αποφασίσει να κάνει.

Τα υπόλοιπα εξαρτώνται από εμάς.

Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά.

Πρέπει να θεσπίσουμε νόμους που θα ανοίξουν το δρόμο για τους επιχειρηματίες και τους επενδυτές μας.

Πρέπει να υπερβούμε την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα στο κοινό.

Θα ολοκληρώσουμε το έργο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, δεν είναι σωστό να πέσετε σε απογοήτευση και απόγνωση.

Θα μας προσθέσει δύναμη για να δούμε τη ζωή φέρνοντας τις θετικές πτυχές στο προσκήνιο χωρίς να πάμε σε περιττή απροσεξία, χωρίς να απομακρυνθούμε από τον ρεαλισμό.

Είναι γεγονός ότι ορισμένα προβλήματα σας κάνουν να σκέφτεστε και να αναστατώνετε πολύ, αλλά δεν θα συνεχιστεί έτσι.

Γνωρίζω τη θλίψη σας ειδικά λόγω του επιπέδου ευημερίας σας, της ποιότητας ζωής σας που δεν φτάνει στο επιθυμητό επίπεδο, δεν είναι σε θέση να επιτύχετε σταθερή ανάπτυξη και δεν ρυθμίζετε δεόντως τις συνθήκες απασχόλησης των νέων μας.

Όλα αυτά έχουν μια θεραπεία.

Αποτελεσματικό και ομαλό σύστημα, κυβερνήσεις, οι ενέργειές μας για τη δημιουργία αυτού του ζητήματος σε συνεργασία με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία παραμένουν πίσω.

Πιστέψτε ότι είναι δυνατόν να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες συνεργαζόμενοι αξιολογώντας τις διαφορετικές απόψεις μας ως πλούτο.

Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε, φτάνοντας στο σημείο ενός λαού που έχει ένα κράτος με τον αγώνα μας για ελευθερία και ύπαρξη από το σημείο μιας εξαφανισμένης κοινότητας.

Δεν είναι σωστό να συνδέσουμε τη λύση των προβλημάτων στη χώρα με το Κυπριακό.

Αυτό μας οδηγεί σε απλότητα και λάθος.

Υπάρχουν λύσεις σε πολλά από τα προβλήματά μας και θα βρούμε αυτές τις λύσεις και μαζί θα πετύχουμε.

Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές, μπαίνουμε σε μια νέα εποχή με τις Προεδρικές εκλογές που πραγματοποιήσαμε το 2020. .

Ως Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, έχουμε ενημερώσει επίσημα τα Ηνωμένα Έθνη και όλα τα σχετικά μέρη ότι είμαστε υπέρ μιας λύσης δύο κρατών που βασίζεται στην κυριαρχία της ισότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν γίνει πολύ σημαντικές εξελίξεις στην ελληνική πλευρά τις τελευταίες ημέρες.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αποκάλυψε ότι ο Πρόεδρος της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης του είπε ότι ήταν υπέρ μιας λύσης δύο κρατών.

Αν και ο Αναστασιάδης, ο οποίος επικρίθηκε έντονα από τους αντιπάλους του, ειδικά από το κομμουνιστικό κόμμα του ΑΚΕΛ, κατηγόρησε τον Αρχιεπίσκοπο ότι παρεξηγήθηκε, είναι σαφές ότι η λύση των δύο κρατών βρίσκεται πλέον στην ημερήσια διάταξη της ελληνικής πλευράς.

Εάν είμαστε αποφασισμένοι στη στάση μας και ενεργούμε μαζί, είναι βέβαιο ότι θα επιτύχουμε να επιβάλουμε τα δικαιώματά μας στον κόσμο.

Maras Δεν μπορούμε να είμαστε τόσο ανοιχτοί με τη μητρική πατρίδα, η Τουρκία πίστευε ότι η περιφραγμένη περιοχή του Varosha.

Είπαν ότι δεν μπορείτε να αναζητήσετε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο αναζητούν με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία.

Καθώς ακολουθούμε μια ενεργή πολιτική στην εξωτερική πολιτική, η δύναμή μας να καταχωρίζουμε τα δικαιώματα και το νόμο σας θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Θα διατηρήσουμε αυτήν την αποφασιστικότητα τα επόμενα χρόνια.

Ελπίζουμε ότι οι Έλληνες γείτονές μας θα δουν τα γεγονότα και θα συνειδητοποιήσουμε την αναμενόμενη συμφωνία για την Κύπρο με μια συνθήκη.

Αυτή είναι η πιο αγνή επιθυμία μας.

Θέλουμε ειλικρινά η Κύπρος να αποτελέσει παράδειγμα τόσο για την περιοχή μας όσο και για τον κόσμο ως νησί ειρήνης, ηρεμίας και πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αλλά για αυτό, δεν θα εγκαταλείψουμε την ελευθερία μας, ούτε την κυριαρχία και το κράτος μας.

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές μου, καθώς φτάνω στο τέλος των λέξεων μου, σας εύχομαι πρώτα υγεία.

Ας ελπίσουμε ότι, το 2021 θα είναι μια χρονιά που θα επιστρέψουμε στο φυσιολογικό και πάλι, στην οποία θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε στην όμορφη χώρα μας, στον κόσμο μας και να αγκαλιάσουμε ο ένας τον άλλον με φιλικό και αδελφικό τρόπο.

Με αυτά τα συναισθήματα και τις σκέψεις, σας συγχαίρω ειλικρινά για το νέο έτος και σας προσφέρω τη βαθύτερη αγάπη και σεβασμό μου.

Source