Μήνυμα «Montreux and the straits» από τον Πούτιν στον Ερντογάν

Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν τηλεφωνική συνομιλία.

Η δήλωση του Ερντογάν και του Πούτιν από την Προεδρία πραγματοποιούν τηλεφωνική κλήση που αναφέρει ότι “Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας θα βελτιώσουν τα ζητήματά τους και συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις”, ανέφερε η δήλωση.

Μια λεπτομερή δήλωση σχετικά με τη συνάντηση προήλθε από το Κρεμλίνο. Κατά συνέπεια, στην τηλεφωνική συνομιλία του Πούτιν με τον Ερντογάν, τα σχέδια του Kanal Istanbul συμπεριλήφθηκαν επίσης στην ημερήσια διάταξη και ο Ρώσος ηγέτης τόνισε τη σημασία της προστασίας του καθεστώτος των Στενών σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης του Μοντρέ.

ΣπούτνικΣύμφωνα με την έκθεση του Πούτιν και του Ερντογάν, η κατάσταση στην Ουκρανία, τη Συρία και τη Λιβύη, Κορωνοϊόςκαι τις πρόσφατες δηλώσεις σχετικά με το έργο Kanal Istanbul.

Δηλώνοντας ότι ο Πούτιν εξήγησε την προσέγγιση της Ρωσίας για την επίλυση της κρίσης της Ουκρανίας κατόπιν αιτήματος του Ερντογάν, το Κρεμλίνο είπε ότι τονίστηκε ότι οι συμφωνίες του Μινσκ του 2015 αποτελούν τη βάση της λύσης. Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ο Ρώσος ηγέτης εξέφρασε την ανησυχία του για την αποφυγή της Ουκρανίας από τις συμφωνίες του Μινσκ και τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες που θα επιδεινώσουν την κατάσταση στη γραμμή επαφής.

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης ότι εξετάζουν πιθανή κοινή παραγωγή του εμβολίου Sputnik V.

Σύμφωνα με τη δήλωση του Κρεμλίνου, ο Ερντογάν είπε ότι εκτιμά ιδιαίτερα τα μέτρα που έλαβε η Ρωσία για τη διασφάλιση της σταθερότητας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τη σταδιακή εφαρμογή των τριμερών δηλώσεων των ηγετών της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας στις 9 Νοεμβρίου 2020 και 11 Ιανουαρίου 2021 .

Ενώ ο Πούτιν έδωσε πληροφορίες στον Ερντογάν για τις συνομιλίες του με τους ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι συμφώνησαν στην ανάγκη να ξεκινήσουν οι εργασίες για την αποκατάσταση της υποδομής μεταφορών στον Νότιο Καύκασο.

Έμφαση στο καθεστώς του Βοσπόρου …

Το τμήμα του σχεδίου για το έργο της Τουρκικής Μάγχης Κωνσταντινούπολης χειρίστηκε τον Πούτιν για να διασφαλίσει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, όπως καθορίστηκε σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης των Στενών του Μοντρέ του 1936, τόνισε τη σημασία της προστασίας του καθεστώτος των Στενών.

Η συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν πραγματοποιήθηκε αύριο πριν από την επίσκεψη του προέδρου της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη αύριο.

Σύμφωνα με δήλωση της Προεδρικής Επικοινωνιακής Προεδρίας, υπό την προεδρία των Ερντογάν και Ζελένσκι αύριο στην Κωνσταντινούπολη, η συνεδρίαση της Τουρκίας-Ουκρανίας Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου θα πραγματοποιηθεί το ένατο.

Οι εντάσεις μεταξύ της Ουκρανίας, της περιοχής Ντόναμπ και της Ρωσίας αναμένεται επίσης να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

.Source