Μία δόση εμβολίου AstraZeneca θα πρέπει να είναι 70% αποτελεσματική μετά από 21 ημέρες – ιατρικός σύμβουλος του Ηνωμένου Βασιλείου

Μία δόση του εμβολίου COVID-19 της Oxford / AstraZeneca είναι περίπου 70% αποτελεσματική μετά από 21 ημέρες και πριν από τη δεύτερη δόση, δήλωσε ένας Βρετανός γιατρός που συμμετείχε στην έγκριση του εμβολίου την Τετάρτη (30 Δεκεμβρίου).

“Τα δεδομένα που κοινοποιήθηκαν σε εμάς και δεν είμαι βέβαιος ότι ανήκουν εξ ολοκλήρου στο δημόσιο τομέα, υπολόγισαν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου μεταξύ της 22ης ημέρας της δόσης μία, έως τη στιγμή της δόσης δύο και το ποσοστό είναι περίπου 70%”, δήλωσε Ο Wei Shen Lim, πρόεδρος της ανοσοποίησης COVID-19 της μεικτής επιτροπής εμβολιασμού και ανοσοποίησης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στο Λονδίνο.

Η Βρετανία την Τετάρτη (30 Δεκεμβρίου) έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε ένα εμβόλιο κοροναϊού που αναπτύχθηκε από το AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης καθώς καταπολεμά μια χειμερινή έξοδο που οφείλεται σε μια νέα, εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή του ιού.

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι είχε αποδεχτεί μια σύσταση από τη Ρυθμιστική Υπηρεσία για τα φάρμακα και τα προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης (MHRA) για τη χορήγηση άδειας έκτακτης ανάγκης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της MHRA, Δρ. June Raine, δήλωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο Λονδίνο ότι το εμβόλιο είχε εγκριθεί για ενήλικες, με δύο τυπικές δόσεις μεταξύ 4 και 12 εβδομάδων.

Είπε ότι το MHRA έχει πραγματοποιήσει ανεξάρτητες εργαστηριακές δοκιμές για να διασφαλίσει ότι «κάθε παρτίδα πληροί τα ίδια πρότυπα ασφάλειας και ποιότητας».

Η πρώτη παρτίδα του εμβολίου COVID-19 κυκλοφόρησε την Τρίτη (29 Δεκεμβρίου) βράδυ, πρόσθεσε.

Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε το εμβόλιο κοροναϊού που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την AstraZeneca, ελπίζοντας ότι η ταχεία δράση θα τη βοηθούσε να σταματήσει την αύξηση των λοιμώξεων που προκαλούνται από μια εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή του ιού.

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, η οποία έχει ήδη παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, έχει προχωρήσει μπροστά από άλλες δυτικές χώρες με το πρόγραμμα εμβολιασμού της.

Ο πυροβολισμός AstraZeneca / Oxford, που είναι απίθανο να εγκριθεί για κάποιο χρονικό διάστημα από τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ ή των ΗΠΑ, θα αρχίσει να χορηγείται τη Δευτέρα, ξεκινώντας με εκείνους που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από το COVID-19.

Η αβεβαιότητα στράφηκε στο πιο αποτελεσματικό μοτίβο δοσολογίας για το εμβόλιο AstraZeneca / Oxford, καθώς κυκλοφόρησε στοιχεία τον περασμένο μήνα, δείχνοντας ποσοστό επιτυχίας 90% για μισή δόση ακολουθούμενο από πλήρη δόση, αλλά μόνο 62% – συνήθως συνήθως περισσότερο από αρκετό για ρυθμιστές – για δύο πλήρεις δόσεις.

Το MHRA είπε ότι τα αποτελέσματα για το σχήμα μισής δόσης δεν είχαν επιβεβαιωθεί από ανάλυση. Αντ ‘αυτού, ενέκρινε το σχήμα δύο πλήρων δόσεων.

Ένας αξιωματούχος που εμπλέκεται στην απόφαση MHRA είπε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυξήθηκε όταν δόθηκαν τρεις δόσεις.

«Η αποτελεσματικότητα ήταν υψηλή, έως και 80%, όταν υπήρχε διάστημα τριών μηνών μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης, που είναι ο λόγος για τη σύστασή μας», δήλωσε ο Munir Pirmohamed, πρόεδρος της ομάδας εργασίας της Επιτροπής για τα ανθρώπινα φάρμακα για το COVID-19 εμβόλια, είπε στους δημοσιογράφους.

Ενώ η έγκριση από το MHRA είναι δικαίωση για ένα εμβόλιο που θεωρείται απαραίτητο για μαζικές ανοσοποιήσεις, δεν εξαλείφει ερωτήσεις σχετικά με δεδομένα δοκιμής που καθιστούν απίθανο να εγκριθεί τόσο γρήγορα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή τις Ηνωμένες Πολιτείες.

(Reuters)

Source