Μαθηματικά & COVID-19

Ο έλεγχος του COVID-19 θα χρειαστεί περισσότερο από τον εκτεταμένο εμβολιασμό. Θα απαιτήσει επίσης καλύτερη κατανόηση του γιατί η ασθένεια δεν προκαλεί εμφανή συμπτώματα σε μερικούς ανθρώπους, αλλά οδηγεί σε γρήγορη αποτυχία πολλών οργάνων και θάνατο σε άλλους. Θα απαιτήσει επίσης καλύτερη εικόνα για το ποιες θεραπείες λειτουργούν καλύτερα και για ποιους ασθενείς.

Για να αντιμετωπίσουν αυτήν την άνευ προηγουμένου πρόκληση, οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει ένα μαθηματικό μοντέλο βασισμένο στη βιολογία που ενσωματώνει πληροφορίες σχετικά με το SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί το COVID-19 και για τις διάφορες θεραπείες που έχουν δοκιμαστεί σε ασθενείς με τη νόσο.

Επιστήμη καθημερινά αναφέρει ότι το μοντέλο και οι σημαντικές κλινικές εφαρμογές του περιγράφονται στο περιοδικό Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS). Είναι έργο ερευνητών στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH), σε συνεργασία με ερευνητές από το Brigham and Women’s Hospital και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Η δουλειά τους παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για θέματα όπως η αποτελεσματικότητα των αντιιικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων σε διάφορα στάδια της νόσου. Εξηγεί επίσης γιατί οι νεότεροι ασθενείς με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα τείνουν να ανακάμπτουν από το COVID-19. Διαπίστωσαν ότι αυτοί οι ασθενείς έχουν μικρότερο κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων αίματος που εμποδίζουν το οξυγόνο στους πνεύμονές τους.

Αντίθετα, τα άτομα που έχουν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής κατά τη στιγμή της μόλυνσης – όπως εκείνα με διαβήτη, παχυσαρκία ή υψηλή αρτηριακή πίεση – ή των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είναι κάπως εξασθενημένο, τείνουν να έχουν κακά αποτελέσματα.

Με βάση τα ευρήματά τους, οι ερευνητές μπόρεσαν να προτείνουν την καλύτερη πορεία θεραπείας για ηλικιωμένους ασθενείς και εκείνους με προϋπάρχουσες καταστάσεις.

Η εργασία τους δείχνει πώς τα εργαλεία που αναπτύχθηκαν αρχικά για την έρευνα για τον καρκίνο μπορούν να είναι χρήσιμα για την κατανόηση του COVID-19. Η ομάδα αναπτύσσει περαιτέρω το μοντέλο και σκοπεύει να το χρησιμοποιήσει για να εξετάσει τη δυναμική του ανοσοποιητικού συστήματος ως απόκριση σε διαφορετικούς τύπους εμβολίων COVID-19, καθώς και για ειδικές για τον καρκίνο συννοσηρότητες που μπορεί να απαιτούν ειδικές εκτιμήσεις για τη θεραπεία.

Τώρα μπορείτε να διαβάσετε το Jamaica Observer ePaper ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε. Το Jamaica Observer ePaper είναι διαθέσιμο σε εσάς στο σπίτι ή στην εργασία και είναι η ίδια έκδοση με το έντυπο αντίγραφο που διατίθεται στη διεύθυνση http://bit.ly/epaper-login

.Source